En ”prestationsbaserad öppning” och realistiska hemvändare…

HIF på anfallsjakt. En drömvärvning som kan gå i stöpet och en dansk som kämpar för att ta sig tillbaka. Sen har vi dom orealistiska ryktena och de som kanske borde vända hemåt för att få fart på karriären. 

Granen tvekar plötsligt att vända hemåt när nu HIF får fortsätta i Superettan. Så lät du ju inte riktigt för några månader sedan då HIF var enda alternativet ”oavsett serietillhörighet”. Sedan dess har dock den förre HIFaren fått upp ångan, dominerat i såväl klubblag som landslag och är säkerligen med i diskussionen om Guldbollen.

Självklart vill Granen köra några år till på så hög nivå som möjligt. Om det blir FCK eller HIF får tiden utvisa men en liten ”prestationsbaserad öppning” lämnar han dock till såväl klubbledning som supportrarna dvs ligger HIF i toppen av serien nästa sommar, med Allsvenskan inom räckhåll, så är oddsen bra för en återkomst till Olympia!

********

På just den arenan, Olympia alltså, springer det just nu runt en hel drös herrar med utgående kontrakt. I min värld tror jag faktiskt att HIF släpper samtliga. Här spelar nog både ålder, skadebenägenhet och prestation in. Och det gäller förresten även den ende av dem som INTE springer dvs Jesper Lange.

Rätt övertygad om att HIF, med en frisk Lange i vårform, klivit på kvalplatståget. Om det blivit så får vi aldrig veta men om jag suttit klubbens kassakista så hade jag nog tvekat rejält till att förlänga en spelare som, i bästa fall, hinner starta någon match innan sommaruppehållet. Men man kan ju ändå inte sluta imponeras av hur dansken, i sin ensamhet, sliter för att kunna ta sig tillbaka så fort som möjligt.

*******

Vad jag baserar just det faktum att jag inte tror klubben vågar chansa med Lange är de “säkra källor” som säger att HIF inte nöjer sig med två nya anfallare utan även har för avsikt att gå efter en tredje. Sedan tidigare så är Mjällbys Mamudo Moro klar och, Grindaviks skyttekung, Andri Rúnar Bjarnason “väldigt nära”. Det tredje namnet är än så länge höjt i dunkelt men samma källa avslöjar att det inte handlar om några framtidslöfte utan man jagar en dokumenterat produktiv anfallare. Så visst kan det bli en spännande väntan på nyförvärv under uppehållet…

*******

Utöver anfallsryktena så spekuleras det som vanligt i ev återkomster inför kommande säsong. Precis som tidigare år så är det samma namn som dras upp igen. Markus Holgersson, Joel Ekstrand, Marcus Nilsson och Rasmus Jönsson! Visst – det har gått ett år till vilken, troligtvis, ökar möjligheten att någon av spelarna vänder hemåt. Är rätt säker på att vi kan räkna bort Holgersson och Jönsson då båda är ordinarie i sina respektive klubblag och fortfarande har kontrakt. Då återstår Ekstrand och Nilsson…

Jag skulle nog inte avskriva möjligheten att en eller båda kan tänkas återvända inom en snar framtid. Den fysiska statusen, för både Ekstrand och Nilsson, är dock ett frågetecken – och samtidigt det som gör att oddsen på en vända i Superettan inte bör avskrivas. Men tror knappast någon HIFare tackat nej till endera dessa två försvarare!

Marcus Nilsson tvingades bryta kontraktet, med sydkoreanska Pohang Steelers, och lägga sig på operationsbordet. Dessförinnan lirade han bla boll i engelska tredjeligan. 29-åringen hade säkert mått bra av att komma hem och hjälpa HIF upp i Allsvenskan för att sen runda av karriären med några år i Svenska högstaligan. För, efter skadeuppehållet, och de senaste klubbadresserna så tror jag knappast att mittbacken kan välja och vraka bland erbjudande…

Joel Ekstrand fanns sig, efter en stökig start på proffslivet, äntligen tillrätta i England. 28-åringen var ordinarie i ett topplag (Watford) i den engelska andra divisionen. Hade det inte varit för en allvarlig knäskada så kunde faktiskt Ekstrand spelat i Premier League nu. Istället blev det en lång rehab och några taffliga försök att etablera sig i klubbar som Bristol City och Rotherham innan han försvann helt från fotbollsplanen. Ryktades vara på g till både Göteborg och Hammarby men har faktiskt bara startat två ynka match sedan Mars 2015.

*******

Att intervjun med Mouhamed Fahs skulle få fart på diskussionen om HIFs förmåga (eller oförmåga) att hantera talanger kändes självklart. Några menade även att klubben borde få ge sin bild av turerna kring anfallaren. Nu var iofsg inte tanken med intervjun att ställa HIF mot väggen men AOH har varit i kontakt med HIFs sportchef ungdom, Jonas Ohlander, avseende intressanta framtidsmän (däribland Fahs) men där vill Ohlander avvakta med kommentarer till efter att nästa års trupper är satta. Vilket verkar vara en sund inställning. Därmed får vi anledning att återkomma till detta längre fram.

*******

En sista hemmamatch kvarstår – Öster 4 November. Inget av lagen har egentligen något mer än placeringar att spela för men för HIFs del så hade en schysst publiksiffra ändå rundat av en, i övrigt, misslyckad säsong.

Hittills har HIFs hemmamatcher besökts av 97086 åskådare dvs drygt 3000 mot Öster så har vi passerat 100 000! Det är ju mycket HIFs förtjänst att antalet åskådare i Superettan ökat med 80000 besökare denna säsongen. Att vi sen knappast når målet med ett snitt om 7000 åskådare/match ( inför Öster har HIF ett snitt om 6935 åskådare på Olympia) må så vara…å andra sidan verkar inte måluppfyllnad vara klubbens starka sida 2017!

4 kommentarer

  1. Enligt de uppgifter jag har så löper Landgrens kontrakt ut vid årsskiftet men det kan givetvis vara fel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*