Marcus Nilsson om första tiden i Sydkorea och HIFs kommande säsong

Nog var där många som lyfte på ögonbrynet när vi nåddes av nyheten att Marcus Nilsson valt att flytta till Sydkorea och spel i K League Classic. Efter drygt en månad i landet så var vi givetvis nyfikna på hur det går för vår förre mittback. Har han acklimatiserat sig i Korea? Hur går det för laget? Dessutom var vi självklart intresserade av hur 28-åringen ser på HIFs kommande säsong

Efter spel i såväl Holland, England och Norge så valde Marcus Nilsson att låta karriären ta honom till Östasien och den Sydkoreanska staden Pohang. Ett djärvt grepp av den förre HIFaren även om det blir allt vanligare att spelare lämnar Europa för spel i Fjärran Östern. Det stora fotbollslandet i Öst är givetvis Kina men den Sydkoreanska ligan startade faktiskt redan 1983 dvs 14 år före bildandet av Jia-A League (som blev Chinese Superleague 2004) och går under namnet K League Classic.

Ligan består av 12 lag och under några år var serien stängd och klubbarna kunde välja om de ville spela i högsta ligan beroende på vissa kriterier såsom ekonomi osv. Sedan 2013 åker dock sista laget direkt ut medan nästs sista laget får kvala mot utmanarna från andra divisionen (K League Challenge). För närvarande kvalificerar sig ettan och tvåan i ligatabellen automatiskt till följande säsongs upplaga av AFC Champions League-gruppspelet. Det lag som slutar trea i tabellen får kvala till turneringen. Eftersom även vinnaren av den koreanska FA-cupen tar sig till Champions League har lag som inte vinner cupen men som slutar fyra i tabellen också en möjlighet att nå dit.

Mackan Nilsson i Pohang Steelers dress för 2017
Foto: Privat

 Med andra ord så är det ingen dussinliga som den förre HIFaren hamnat i. Dessutom är hans lag, Pohang Steelers, ett av de ursprungliga lagen i ligan med fem mästartitlar varav den senaste 2013. Under senare år har Steelers konstant uppnått höga tabellplaceringar i serien och säsongen 2009 var också första gången på ett decennium som klubben såg framgång i AFC Champions League då man vann sin tredje titel, denna gång efter att ha besegrat saudiska Al-Ittihad i finalen. Tyvärr så hade klubben ett riktigt mellanår förra säsongen men nu storsatsar man för att åter ta sig till toppen. Givetvis blir man väldigt nyfiken på om Mackan funnit sig tillrätta i en stad med över 500 000 invånare, i ett land på andra sidan jordklotet med en helt annan kultur än vad vi svenskar är vana vid?

Du har hunnit spendera drygt en månad i Pohang Steelers. Berätta lite om klubben

Fc Pohang Steelers är en klubb som har historiskt sett vunnit många titlar både i den inhemska ligan och även 3 titlar i asiatiska champions league. Laget är sponsrat av ett stort stålföretag, POSCO, som finansierar hela verksamheten och som äger allt, klubben, arena och träningsanläggning.  Staden Pohang ligger lite drygt 2,5 timmars tågfärd från huvudstaden Seoul och har en halv miljon invånare.

Hur är livet i Sydkorea och hur ser en dag ut ?

I Korea så tränar man alltid på gräsplaner oavsett årstid så planerna är inte dom bästa i början av försäsongen. Därför har laget varit på två olika träningsläger i Thailand och på en ö som heter Jeju i Sydkorea som ligger i södra delarna där temperaturen är något bättre. De första träningslägret i Thailand medverkade inte jag på då min transfer inte va helt klar så jag anslöt till de andra träningslägret. Tyvärr så kunde jag inte medverka på större delen av lägret då jag blev tvungen att operera min stortå och har därför halkat efter en del med träningen.

Efter träningslägren har vi tränat på i Pohang och de har vanligtvis varit 2 träningar varje dag  och ledigt på söndagar. Nu sista veckan fram till seriepremiären har vi minskat på träningsmängden för att ha fräscha ben till matchen på bortaplan mot topplaget och lokal rivalerna Ulsan Hyundai.

 

Marcus Nilsson i HIFs färger
Foto: HD

Vad gör du på fritiden? Finns det fler västerlänningar i klubben?

De första dagarna jag var i Korea så bodde jag på träningsanläggningen då min lägenhet inte var redo än. Alla spelarna i laget har ett eget rum på träningsanläggningen likt ett hotellrum som man kan använda som man vill. De yngsta spelarna och de spelarna som inte bor ihop med sina familjer eller sina respektive bor alla på anläggningen året om. De strulade till sig med mitt visum också så jag var tvungen att åka till Japan efter träningslägret på Jeju för att ansöka om ett arbetsvisum. Efter att visumet blev klart har jag fått min lägenhet och hyrbil så de har gått åt mycket tid till att köpa möbler till lägenheten osv. Jag har dock fått mycket hjälp av min lagkamrat och numera gode vän Ali Abbas med allt. Ali är en av tre andra utlänningar i laget och kommer från Irak och har spelat i den Australienska ligan i många år innan han förra sommaren skrev på för Pohang. Vi har även två brasilianare i laget vid namn Morelia och Lubina som båda är innermittfältare. På fritiden så umgås jag mycket med Ali och försöker lära känna staden så gott de går.

Din målsättning den kommande säsongen?

Min målsättning i år är att ta en startplats i laget och prestera så bra som möjligt. I och med att jag halkat efter med träningen så pass mycket är de nog inte så troligt att jag kommer starta de första matcherna i ligan men jag tränar på hårt för att komma ikapp och förhoppningsvis kan jag vara en startspelare så småningom. Laget hade ett tungt år resultatmässigt förar året och slutade på platsen precis över kval och vill till detta året förbättra sig och siktar på en top 6 placering.

 Vet att du följer HIF med stort intresse. Vad tror du om den nuvarande truppen och den stundande säsongen?

Jag va lycklig nog att få träna ett par träningar med HIF innan jag åkte till Korea och fick på så sätt en bild av hur laget ser ut. De som slog mig och som var väldigt positivt va hur Peo och Chrisse coachade för att få ingång ett press spel likt den taktiken vi hade under de framgångsrika åren från 2009 och framåt. Jag tror att de blir en viktig del i spelet i år och vad jag kunde se från förra säsongen så saknades de. Utöver själva coachningen var de även roligt att se att de fanns så pass många unga talangfulla spelare i truppen och de lovar gott inför framtiden. Jag tror också att lagets prestationer kommer bli jämnare när de mer etablerade spelarna som är skadade kommer tillbaka på planen. Svårt att säga om vi går upp direkt eller om de blir ett mellanår men oavsett så tror jag föreningen har gjort ett bra val av tränarteam och kan de få jobba långsiktigt med spelartruppen så kommer de bli väldigt bra.

Mackan tycker att nuvarande tränarfilosofin påminner mycket om de framgångsrika åren.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

 Hur följer man bäst din framfart i den Sydkoreanska ligan?

Är man en hajare på att stanna uppe sent om kvällarna och bra på att hitta gratis streams på nätet så kan man följa våra matcher på de sättet, haha!

Vi tackar Mackan för pratstunden och önskar honom lycka till inför den kommande säsongen. Förhoppningsvis hör vi från honom mer när han blivit lite mer varm i kläderna!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*