Året som gick – December

Vi skriver 2019 och därmed kan vi lägga 2018 till handlingarna. Men först summerar vi även December. En månad som fick supportrarna att ryckas mellan himmel och helvete via kontraktsförlängningar och svarta “ekonomiska” rubriker på tidningssidorna…

Säsongen var över och vi kunde konstatera att målsättningen, i form av ett Allsvenskt avancemang, var uppfyllt. Det mesta såg ljust ut när det plötsligt slog ner en bomb på tidningssidorna i mitten på månaden. Den förväntade förlusten på ca 2 miljoner hade plötsligt förvandlats till en brakförlust, på 13 miljoner, och man talade om att elitlicensen, för 2020, var i fara. I sociala medier krävde man ledningens huvud på ett fat och andra klubbars supportrar menade att HIF “dopat sig” i jakten på en Allsvensk plats. Självklart sved detta rejält i HIF hjärtat men vi försökte ändå se på det med lite nyktra ögon och sammanfattade tankarna i en krönika om hur viktigt 2019 blir för klubbens del.

Mot slutet av månaden levererades det dock en del lugnande budskap från ledningen som menade att man verkar ha kontroll på situationen och att det mesta nu tyder på att klubben både justerar resultatet samt säkrar elitlicensen för de kommande åren. Hur detta kommer att utvecklas tänker man presentera på ett medlemsmöte den 29 Januari. Något säger mig dock att media hinner före och kanske kan lugna oss supportrar redan inom den närmsta veckan…

På spelarfronten hade vi redan konstaterat att Darijan Bojanic lämnade för spel med Hammarby och Calle Johansson hamnar i Falkenberg. Samtidigt var där ett antal överåriga spelare inte skulle få förnyat förtroende. Norska Tromsö bekräftade sitt intresse i skyttekungen Andri Bjarnason men mycket mer än så hände inte utan islänningen kunde, istället, fira det faktum att han åter tagits ut i det Isländska landslaget. Denna gången handlar det om deras Januariturne till Qatar. Casper Seger (Eskilsminne), Max Mårtensson (Landskrona BoIS), Eskil Ulinder (Högaborg), Jonathan Larsson (klubblös), Thierry Zahui (klubblös), Alex Weijdrup (klubblös), David Stenblom (klubblös), Majid Badran (Eslövs BK), Pelle Rosenlind (Hittarp), Hugo Von Reis (klubblös) är de spelare som lämnade skutan under årets sista månad.

Strax innan julafton så kom det två oerhört positiva besked. Rasmus Jönsson valde att teckna ett 4-års avtal och strax därefter stod det även klart att Adam Eriksson valde en fortsättning i Skånes Stolthet. Plötsligt var det viktiga pusselbitarna på plats och nu går vi och hoppas på att den, redan starka truppen, kan kryddas med 1-2 nyförvärv inför återkomsten till högsta serien. På olika sociala plattformer spekuleras det hejvilt om vilka som kan tänkas ansluta och när vi nåddes av nyheten om att Alex Kacaniklic brutit med Nantes så är vi nog många som drömmer om en återkomst till hemstaden för 27-åringen. Även om de flesta nog inser att det förblir en våt dröm med tanke på klubbens ekonomi och mittfältarens rykte i fotbolls-Europa.

Försäsongsmatcherna presenterades och så även det Allsvenska spelprogrammet. Bortsett från HIFs medverkan i Nyårssaluten så blir det Helsingör, den 26:e Januari, i Viken som blir årets första värdemätare. Sammanlagt skall det avverkas ett 10-tal matcher innan den Allsvenska hemmapremiären, mot IFK Norrköping, sista dagen i Mars månad. Men först väntar alltså Nyårssaluten där HIF kliver in redan i sextondelsfinalen där Kullavägen står för motståndet. Matchen spelas på fredag med start klockan 12.20.

Därmed lägger vi 2018 till handlingarna och lägger all fokus på 2019. Ett år där vi hoppas att HIF skall åter skall etablera sig som ett stabilt Allsvenskt lag med goda förutsättningar såväl på planen som utanför densamma.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*