Inför HIF-Värnamo “Två nykomlingar som möts på Olympiafältet”

210313 Mjällbys Kadir Hodzic och Daan Klinkenberg i duell med Helsingborgs Wilhelm Loeper under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0071

IFK Värnamo satsar för att etablera sig på allvar i återkomsten till superettan. I morgon kommer de till Olympiafältet för försäsongsmötet med ett HIF som saknar en handfull spelare på landslaguppdrag

IFK Värnamo är tillbaka i superettan efter två år i div 1. Smålandslaget som spelade i superettan åren 2011-2018 vann div 1 södra ganska överlägset i fjol före Landskrona BOIS. Nu satsar man på att etablera sig i superettan igen. Den gamle bronshjälten från USA-VM 1994 Jonas Thern tränade laget förra året, men saknar den elitlicens som krävs för att vara huvudtränare i superettan. Han kommer dock att ingå i ledarstaben även  i år, men formellt kommer Robin Asterhed, med ett förflutet i Malmö FF:s ungdomssektion och i FC Köpenhamn, att vara huvudtränare. Assisterande tränare är Tony Johansson.

Fotbollsklubben IFK Värnamo har under ett drygt årtionde gjort sig känd som en av landets främsta plantskolor av unga talanger. Klubben har drivit sin akademiverksamhet i nära samarbete med fotbollsskolan på Finnvedens gymnasium. Spelare som Viktor Claesson, Joseph Baffo, Ulrik Jansson, Simon Thern, Jonathan Ring, Michael Svensson, Patrik Ingelsten och Niklas Hult är fostrade i IFK Värnamo. Baffo, Thern och Jansson har spelat i HIF. Christian Järdler och Roar Hansen med ett förflutet i HIF har tidigare tränat Smålandslaget. Kanadaproffset Alexander Achionioti Jönsson och Mattias Almeida Sundell är två spelare som också har representerat bägge klubbarna under senare år.

Inför återkomsten till Superettan har IFK Värnamo värvat försvaren Victor Larsson (Torn), mittfältarna Pontus Kindberg (Östersund), Oscar Johansson (Trelleborg), Albin Sundgren (MFF U 19) och William Kenndal (Lindome) samt anfallarna Pedro Matos (UD Vilafranquense, Portugal) och Alhassan Kamara (Halmstad BK). I träningsmatcherna fram till matchen mot HIF har Värnamo mött Halmstad BK (förlust 1-3), Mjällby (vinst 2-0), Trelleborg (förlust 0-1), Östers IF (förlust 0-5 och vinst 3-0), IF Sylvia (0-0), J-södra (förlust 0-1), Assyriska (vinst 3-0) och Varberg (förlust 0-2).

190217 Värnamos tränare Jonas Thern under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Norrköping och Värnamo den 17 februari 2019 i Norrköping.
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN / Cop 111

I HIF-lägret känns läget bättre och bättre varje vecka. Efter matchen mot Halmstad BK i förra veckan, där spelet var bra i tre fjärdedelar av matchen såg det ut som om HIF blir starkare och starkare, snabbare och snabbare och allt tryggare i sin spelide på de flesta positioner. Försvarsspelet sitter, mittfältet ser bra ut, framförallt det defensiva, och anfallet börjar hitta rätt, men saknar spets i avslutningsfasen. Bolltempot kan bli bättre och passningsspelet säkrare, men det är på gång. I samband med matchen mot Värnamo får HIF klara sig utan Andreas Granqvist, Anthony van den Hurk, Vladislav Kreida, Ravy Tsouka och Brandur Hendriksson, som alla är iväg på landslagsuppdrag. Det innebär en chans för andra spelare att visa att de vill ta plats i laget, och det är enbart positivt. Den nye vänsterbacken Bödvar Bödvarsson är på plats, och spelare som framförallt Noel Mbo, Alhaji Gero, Casper Widell, Charlie Weberg, Dennis Olsson och Viktor Göransson kan få möjlighet att visa att de på allvar vill konkurrera om platser i Jörgen Lennartssons startelva. Assad al Hamlawi tränar äntligen för fullt efter sin långa skadeperiod.

De HIF-spelare som har blivit allt bättre i de senaste matcherna är Dennis Olsson, Ravy Tsouka och Wilhelm Loeper. Viktor Lundberg gjorde ett starkt inhopp en halvlek senast mot Halmstad BK. Tre oavgjorda matcher mot allsvenska lag, Häcken borta 1-1, Mjällby hemma 2-2 och Halmstad BK hemma 0-0, är bra styrkebesked för di röe. Värnamo och HIF är nya lag för året i superettan, ett uppifrån och ett nerifrån, så den här matchen gäller en hel del, även om HIF har en halv ordinarie förstauppställning att vänta in till seriespelet. Bägge lagen behöver en rejäl fingervisning på om året ska bli fågel, fisk eller mittemellan i årets serie.

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympiafältet Plan 10 med start klockan 14.00

 

3 trackbacks/pingbacks

  1. Jörgen Lennartsson: “Bollinnehav i sig självt är inget självändamål” – Allt Om HIF
  2. Träningsrapport 26/3: “Startelvan samt övriga reflektioner” – Allt Om HIF
  3. Inför HIF-Värnamo med Mattias Lindström: “Tycker vi har utvecklats som grupp” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*