Alex Nilsson: “Gör man dåligt ifrån sig så blir man nerputtad från stegen”

Målvakten Alexander Nilsson har skrivit ett permanent kontrakt med HIF Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det är tuff konkurrens på målvaktspositionen. Efter förra årets Målvaktskaos kan HIF nu välja och vraka bland sina målvakter. AOH tog en kort pratstund med en av dem, Alex Nilsson. 

Hur tycker du att försäsongen har varit hitills för dig?

” – Den har varit bra. Vred knäet efter en vecka som var lite jobbigt, att man inte kunde starta och få en hel försäsong med laget. Men det är ändå “Ok” att bygga upp muskler på annat sätt och vara mer redo när det väl gäller.”

Hur mycket störde skadan du fick tidigt?

” – När det är såpass tidigt så är det lugnare. Hade man fått det en månad innan seriestart så börjar pressen kännas, man börjar stressa och stressar man så kanske man inte blir färdig och resulterar bara i att man går sönder direkt igen. Så det är väl bättre att det blir tidigare så att försäsongen ändå blir lång. Vi har ju ändå tre månader i Sverige så det är tillräckligt länge”

Om vi nu utgår från att Du får till en början agera andremålvakt, hur får man tackla en sån situation?

” – Det är väl bara att köra på träningarna. Kalle är också där och… Vi är tre bra målvakter för att vara superettan. Så det är bara att träna på. Allt kan hända, det är så man gick från tredjemålvakt förra året till att spela 15 matcher. Så det går fort.”

Du kan ju inte bara kolla uppåt heller, du har ju både Kalle och Nils som är där också. Kan du känna en viss press över att hålla en standard?

” – Det måste man absolut göra. Det är samma som när jag var i Hässleholm under året man inte var riktigt hotad. Då känner man att man tappar i prestation för att man vet att man kommer stå ändå. Men här är det lite att Kalle, Anders och Nils är bra målvakter så skulle man göra dåligt ifrån sig så blir man nerputtad från den stegen direkt.”

200802 Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 2 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0018

Hur var det att komma hit till en större klubb som HIF?

” – Det var stor skillnad. Att gå från att jobba med “robotar” till att leva på fotbollen, det är klart att det är en stor skillnad. Men det är ju någonting man har drömt om när man börjar spela fotboll. Det är nog allas mål. Sen anläggningen och allt… Klubbhistorian, fansen och allting. Det är enorm skillnad.”

“Sen när man väl kommer igång så tar det lite tid att träna fulltid och därav kan man ju få lite skador som händer när man kommer från lägre divisioner. Men annars med tiden så är ju självförtroendet en sak som måste komma upp för att man ska våga, man är ju här för en anledning och har man självförtroendet så kan man visa att det är rätt på det sättet (Att man är här)”.

Nils Arvidsson sa att Sven är en av de bästa i landet på att ta fram unga målvakter, vad har du själv att säga om Sven?

” – Det skulle jag nog hålla med om. Det är lite så när man spelar i Division 2 som jag gjorde, man går upp när man är 18-19 år. Det börjar kännas lite hopplöst, ska man komma vidare eller inte? Bosse Nilsson som är i IFK Hässleholm då, han snackade mycket med Sven och så och Sven var och kolla mycket matcher som jag spelade. Han var involverad hela tiden även fast det var så långt ifrån ett byte mellan klubbarna. Så att han har en överblick och vet liksom vad han vill ha, det tycker jag absolut att han har.”

Vad är det han gör så bra?

” – Det är alla bitar som tränare. Du måste kunna prata med dina spelare samtidigt som du är seriös på en nivå där det blir en bra kvalité. Jag tycker han hittar den graden mellan att kunna skämta och sedan kunna vara allvarlig och göra det med en stor kvalité för att utveckla oss. Det tycker jag han gör fantastiskt bra.”

Vilken typ av målvakt vill du vara?

” – En ledande målvakt, som styr backlinjen. Men inte bara det dock, jag vill kunna vara reflexsnabb, bra i luften och lite allt i allo.”

Du slår mig som en väldigt lugn målvakt dock, du är inte lika excentrisk som de andra målvakterna i målvaktskompositionen, håller du med mig om det?

” – Ja, det blir väl lite så när man gjorde den debutsäsongen som jag gjorde att man blir lite tillbakadragen. Att man inte vågar göra bort sig, man måste ändå våga liksom. Det blir en helt annan förutsättning. För i IFK Hässleholm spelade man för Max 200 personer, nu kanske man spelar inför 300 000-400 000 om man räknar in hur många som kollar. Så det blir ju en stor skillnad. Man kanske inte hittar rätt direkt men desto mer tiden går, desto mer självförtroende man kommer in med så kommer allt att spegla mer hur man som målvakt är.”

Vad behöver du att förbättra för att bli den målvakten som du vill bli?

” – Jag vill få mitt luftspel som jag hade innan. Men det kommer liksom tillbaka… Vågar man så vet man hur det sitter. När jag blev utlånad så jag fick spela med IFK igen och då hade man självförtroendeboosten enormt hög. Då plockade jag varje inlägg, hade 3 av 3 matcher med nollan där jag bara gick ut och plocka och plocka. Det är väl lite det jag vill hitta här också, att veta att straffområdet är mitt. Visst nu går det fortare och spelare här är skickligare men att ändå göra det lite snabbare.”

Hässleholm, HIF, Vilket är ditt nästa steg eller mål i karriären?

” – Först och främst etablera mig som förstemålvakt i Helsingborg. Det är mitt mål.”

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*