Inför Elfsborg-HIF

200214 Helsingborgs Daniel Hafsteinsson och Elfsborgs Deniz Hümmet under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och Helsingborg den 14 februari 2020 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

HIF åker till Borås och match mot allsvenska Elfsborgs IF, inomhus i Rydahallen, i årets andra träningsmatch. 

Efter förra helgens premiärmatch mot Torns IF, som HIF vann med 1-0, och där den mindre namnkunniga uppställningen som spelade i andra halvlek, presterade en mycket bra fotboll med en stark offensiv, bra bredd, högt bolltempo och fint passningsspel, så åker HIF till Borås på fredag för en ny träningsmatch mot allsvenska Elfsborgs IF, inomhus i Rydahallen. Elfsborg är sen många år ett etablerat topplag i högsta serien. I fjol var man med i guldracet in i det sista, och slutade till slut tvåa efter Malmö FF. Det var mycket bättre än väntat, då många experter tippade laget som ett mittenlag. Nu får det gulsvarta Boråslaget i stället kvala in till Europaspel i år.

201122 Helsingborgs Mohammed Abubakari och Elfsborgs Simon Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Helsingborg den 22 november 2020 i Borås.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0045

Elfsborg har gjort sig kända för att satsa på unga utvecklingsbara unga spelare, och ge dem chansen i seniorlaget. Det har man gjort även inför årets säsong. Man har värvat den 17-årige jättetalangen Ahmed Qasem, mittfältare från Motala, mittfältaren Mattias Özgun från Akropolis, målvakten David Olsson och anfallaren Marokhy Ndione från Örgryte, mittfältaren Andre Römer från Randers, och hämtat hem anfallaren Dennis Hummet från Örebro SK. Därutöver har man lyft upp sina egna U 19-spelare mittfältarna Noah Söderberg och  Kevin Holmen, försvararen Oliver Zanden och anfallaren Jack Cooper Love i seniortruppen. Elfsborg har en stark trupp med bl a de offensiva spelarna Jeppe Okkels, den förre Landskrona BOIS-aren Jakob Ondrejka och mittfältaren Simon Olsson.

Man har tappat Jesper Karlsson (AZ Alkmaar), Sivert Heltne Nilsen (Waasland-Beveren), Gustav Henriksson  (Wolfsberger AC) och Rami Kaib (SC Herenveen).  Laget tränas sen 2018 av managern Jimmy Thelin, som då kom från Jönköping Södra. Assisterande tränare är Christer Persson. I fjol spelade HIF och Elfsborg 0-0 på Olympia, medan Boråslaget vann med 2-1 på hemmaplan.

Efter matchen mot Torn är läget i HIF-truppen lite ovisst sen fjolårets bäste HIF:are Martin Olsson blev klar för Häcken i helgen som gick. Man ska alltså värva en eller två spelare till, och definitivt en vänsterback, eller helst en försvarare som kan spela både mittback och vänsterback. Den stora överraskningen i matchen mot Torn, 16-årige Simon Bengtsson, som utöver en stark insats dessutom blev segerskytt, spelar normalt sett vänsterback. Men det ser ut som om Lennartsson vill låta honom spela ett snäpp högre upp i planen, som vänsterbreddare på mitten. Han lär inte bli ordinarie i årets A-trupp, men är ett jättestort framtidslöfte. Belgaren Daniel Krutzen gjorde en helt godkänd insats på vänsterbacken mot Torn, men frågan är om han är bra nog för en säsong i superettan.

Vi följer med spänning vad sportchefen Andreas Granqvist kommer att presentera på värvningsfronten. Även om matchen mot Torn var årets matchpremiär så kunde jag hitta både svar och frågetecken i HIF-laget. Den mer namnkunniga uppställningen som spelade i första halvlek, kom inte upp i den kvalitet jag vill se.

Brandur Hendriksson, Max Svensson, Anthony van den Hurk, Andreas Landgren och Rasmus Jönsson kan mycket bättre. De slarvade en del i passningsspelet, saknade en hel del i bolltempo och i positionsspelet, och framförallt i bredd och kantspel. Men det var kul att se Ravy Tsouka och nye Vladislav Kreida, som bägge gjorde väldigt stabila insatser.

210130 Helsingborgs Simon Bengtsson jublar efter 1-0 under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Torn den 30 januari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0011

I andra halvlek var det däremot ett helt annat HIF. Casper Widell och Charlie Weberg var felfria som mittlås i försvaret, Tsouka och Kreida fortsatte spela en kvart, och Tsouka var mycket bra på mitten som spelfördelare. Noel Mbo och Alhaji Gero vann mycket boll på topp. Men den som imponerade mest var Daniel Hafsteinsson, som drev upp tempot, vann mycket boll och fördelade fina passningar som offensiv mittfältare. 16-årige debutanten Simon Bengtsson var bra som vänsterbreddaren på mitten. Nu spelade HIF med högt bolltempo, ett snabbt rörligt passningsspel på djupet och på kanterna, mycket bra presspel, och man skapade många målchanser.

Skadeläget är oförändrat för Andreas Granqvist, Kalle Joelsson, Alexander Nilsson och Assad al Hamlawi, och ovisst för Dennis Olsson. Det ska bli spännande att se om någon ny spelare dyker upp, och hur Jörgen Lennartsson formerar uppställningarna mot Elfsborg som är ett mycket tuffare motstånd än Torn.

Matchen spelas, under morgondagen, i Rydahallen (Borås) med start klockan 13.00

 

 

1 kommentar

  1. Nä, lite oroväckande är det allt att Dennis Olsson alltjämnt saknas och vad jag minns hade han väl ingen skada med sig från Eskilstiden? Så kanske det är en reaktion på ökad träningsdos som gjort att kroppen & fysiken ännu inte är i balans för mer matchliknande träning samt därmed förstås matchspel…

    Sen vad gäller Ravy så spelade han väl högerback i andra halvlek? Visserligen hackade HD:s sändning ordentligt i andra halvlek men i första visade Ravy att hans eminenta insats i fjorårets Olympiaderby kanske inte var en engångsföreteelse? Då var han otroligt följsam, slog enkla passningar och löste sin mittbacksroll mycket bra, så Lennartsson kanske är något på spåret där? Vi får se vart Ravy hamnar på plan nästa gång han är med…

    Ang. skillnaden på insatsen från HIF-lagets sida tror jag inte man ska dra för stora växlar: till trots publikstödet var nog inte motivationen på topp hos den tänkta (?) startelvan i första halvlek, medan så klart den var högre hos “juniorelvan” som spelade i andra – men å andra sidan var säkerligen Tornspelarna rejält trötta efter ha jagat boll hela första halvlek, men det ska inte heller förta att “di Röe” i andra halvlek vann både den och matchen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*