Året som gick – September

De kommande veckorna summerar vi året som gått. Nyförvärv, spelarförluster, segersviter, träningsläger och de ekonomiska slitningarna utanför planen. Allt det som ledde till att klubben åter kommer att spela Allsvensk fotboll 2019. Vi hälsar September välkommen och går in i en månad med tuff matchande och många skador…

HIF inleder september månad med ett besök i Värmland och det lilla brukssamhället Degerfors , för match mot ortens stolthet Degerfors IF. HIF vann hemmamötet i våras med 4-1 efter att Degerfors hade fått en man utvisad tidigt i matchen. Degerfors har tappat skytteligaledaren Sargon Abraham till IFK Göteborg under sommaren, och HIF hade värvat in Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Markus Holgersson, så ”di röe” är solklara favoriter. Matchen  är jämn spelmässigt på den dyngsura planen. I början av andra halvlek gör Mamudo Moro 1-0 till HIF, men Degerfors kvitterade på matchens sista spark när Pär Hansson missbedömde ett inlägg. 1-1 är dock ett rättvist resultat.

Klubben fortsätter att låna ut spelare till Ängelholm och Mattias Almeida blir klar för ett 24-timmarslån precis som Carl Thulin och Kalle Joelsson. ”Det känns bra att få mer speltid”, säger Mattias. Debuten sker någon vecka senare när ÄFF spelare 2-2 mot Utsikten. Almeida går dock mållös från matchen

Det går bra för de flesta av våra flyktade HIF:are ute i världen. Matthew Ruskie gör ofta mål i Cape Town i Sydafrika. Loret Sadikus och Abdul Khalilis  Kasimpasa leder den turkiska förstadivisionen efter fyra omgångar. Olafur Skulasons Fylkir Reykjavik radar upp segrarna. Det går också bra för Philadelphia med Alejandro Bedoya och David Accam i den amerikanska ligan. Emil Krafth radar upp stormatcherna det svenska landslaget och i sin franska klubb Amiens i högsta divisionen, och Jere Uronen spelar stabilt i belgiska Genk som nyligen slog Malmö FF i Europa League.

Sveriges U 21-landslag spelare en av sina gruppspelsmatch, i kvalet till EM, på Olympia. Jordan Larsson är med i truppen och HIF-ikonen Roland ”Rolle” Nilsson är förbundskapten. AOH intervjuar Rolle som menar att han hela tiden vill utvecklas vidare som tränare, och att han ofta är i Helsingborg och att HIF och Sundets pärla har en stor plats i hans hjärta.

I mitten på september håller HIF ett medlemsmöte i Sportbaren på Olympia. Ordföranden Krister Azelius är transparent och informerar tydligt om den ekonomiska situationen. HIF kommer inte att klara årets mål att nå ett eget kapital på ca 5,4 miljoner kronor. Den ansträngda ekonomin beror på det stora inkomstbortfallet när man föll ur Allsvenskan 2016, och samtidigt ville behålla stora delar av organisationen för en snabb återkomst till högsta serien. Hyresavtalet med kommunen har reglerats i förhandlingar. Klubben ska annonsera efter en ny klubbdirektör eftersom Mats Ola Schulze inte kommer tillbaka. Avslutningsvis presenterades nyförvärven Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson, Markus Holgersson och Thierry Zahui.

Två dagar senare möter HIF serietrean AFC Eskilstuna borta på konstgräs. Skyttekungen Andri Bjarnason är skadad och är en av spelarna som tvingas avstå spel pga skada. Under matchen skadades också Pär Hansson och Anders Randrup. Tillställningen var mest ett ställningskrig utan särskilt många målchanser. Det positiva var poängen i 0-0-matchen, och att man behöll avståndet till AFC på kvalplatsen.

19 september möter HIF så Brage hemma på Olympia i den uppskjuten matchen. Nu lossnade spelet rejält för ”di röe”. Efter en kvarts avvaktande spel släppte HIF loss och spelade ut Brage. Andra halvlek var strålande och man pressar tillbaka Brage konstant. HIF skapade massor av målchanser och anföll i våg efter våg. Man vinner med 4-1 med bud på mer efter två mål av Bjarnason, och ett vardera av Rasmus Jönsson och Moro. Nu leder HIF serien med två pinnar före Falkenberg.

Matcherna duggar tätt och fyra dagar efter mötet med Brage kommer IK Frej från Täby i Stockholm till Olympia. Frej är svårspelade med ett bra försvar och ett snabbt kontringsspel. Laget kämpar för att undgå kval och nedflyttning, och har överträffat sig själva flera gånger, bl a när man slog Falkenberg. HIF ägde boll nästan hela matchen men kom sällan igenom Freijs försvar som var bra. Det skapas nästan inga vassa målchanser ö h t. Alla är på väg att skriva in 0-0 som slutresultat när skyttekungen Andri Bjarnason vänder bort sin back och skjuter 1-0 till HIF. Tre tunga poäng och fortsatt serieledning.

Olyckligtvis skadar sig Pär Hansson på nytt och denna gången visar det sig att säsongen är över. Kalle Joelsson lyfts fram som förstemålvakt och den 45-åriga veteranen Daniel Andersson kallas in som backup.

Förutom Hansson så visar det sig att Bjarnason spelat småskadad hela hösten. När vi på AOH får tag i skyttekungen, inför bortamötet med Gais, så går han fortfarande en kamp mot klockan och det visar sig att han kommer att missa flera matcher under slutspurten.

29 september möter HIF GAIS i Göteborg. Det blir Wanderson som skall axla Bjarnasons frånvaro och i målet gör Kalle Joelsson en stabil insats i Pär Hanssons frånvaro. HIF dominerade matchen och borde vunnit. Rasmus Jönsson hade två ribbträffar och ”di röe” skapade massor av målchanser. GAIS målvakt spikar dock igen och gör egentligen bara ett enda misstag när han boxar en boll på en liggande Andreas Granqvist så den rullade i mål till 1-0 för HIF i slutet av första halvlek. I andra halvlek kvitterade GAIS när mittförsvaret glömmer bort inhopparen Eid framför mål. HIF borde vunnit den här matchen men får nöja sig med 1-1 och Falkenberg kan kliva förbi, i tabelltoppen, på bättre målskillnad. Någon vecka senare möts lagen i en seriefinal på ett välfyllt Olympia…

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*