Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Örebro SK

Det är nu bara fjorton dagar kvar tills (förhoppningsvis) Allsvenskan startar upp. Vi kör vidare med vår lagpresentation, denna gång hamnar vi i:

Örebro SK

Arena: Behrn Arena (Kapacitet: ca 16.000)
Meriter: Stora Silver 1994

Historik:
Örebro SK bildades i oktober 1908. 1923 togs den klassiska Eyravallen i bruk som blev ombyggd och moderniserad 2005, och numera heter Behrn Arena. Örebro blev ett allsvenskt lag för första gången 1946 och har sedan dess spelat 42 säsonger i landets högsta liga. De största profilerna som spelat i ÖSK’s dress är Orvar Bergmark och Tomas Nordahl.

Örebro SK fick som första lag känna på kraven från SvFF vad gäller de ekonomiska förutsättningar för att spela elitfotboll. Inför säsongen 2005 beslutade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att tvångsnedflytta Örebro SK på grund av att man inte ansåg att de klarade de ekonomiska kraven för att beviljas elitlicens. Efter två år i Superettan så gick man upp igen i Allsvenskan 2007.
Sedan 2006 är Örebro SK, ÖSK Elitfotboll AB, som till 47,4 % ägs av Örebro Spelarinvest, resten ägs av Örebro SK. Aktieägare i Örebro Spelarinvest är cirka 170, de flesta lokala näringsidkare med ett stort ÖSK-hjärta.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Örebro SK var i Allsvenskan 2009, den 9 Augusti på Olympia. Matchen slutade 1-0 till Örebro.

Ymer analyserar:
Örebro har varit en mardrömsmotståndare för HIF under de senaste åren, många hävdar att det är på grund av underlaget som används på Behrn Arena (plast). Jag tvivlar på att just underlaget är den enda anledningen, men faktum kvarstår, HIF har problem på plastgräs…
Örebro är en dark-horse i allsvenskan, och väldigt svårbedömda. Örebro är ett mycket starkt hemmalag med bra balans i lagdelarna med Kim Olsen och Nordin Gerzic som de stora profilerna. Vad gäller HIF-anknytning, så hittar vi Robin Staaf i truppen.

Allsvensk slutplacering: 5-8 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Sixten Boström är en klurig finne som jag är lite svag för. Han har gjort ÖSK till ett attraktivt lag med ett offensivt tänk. Visst skulle det inte skada med ett par profiler ytterligare i truppen, men försvaret är bra och Nordin Gerzic har talang. Boström verkar ha tydliga idéer och ett bra sätt för att få spelarna att fatta dem. ÖSK kommer att vara starka hemma, men ändå inte räcka hela vägen.

Allsvensk slutplacering: 5-8 plats

2 trackbacks/pingbacks

  1. Experttipsen « Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK Fotboll
  2. Experttipsen « Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK Fotboll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*