Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Brommapojkarna

Trots att snön yr är det bara elva dagar kvar tills Allsvenskan 2010 startar. Vi kör en liten presentation till, denna gång är det “Sveriges Fotbollsplantskola”;

Brommapojkarna

Arena: Grimsta IP (Kapacitet: ca 8.000)

Meriter: 3 allsvenska säsonger

Historik:
Brommapojkarna grundades 1942 i Bromma och spelar sina hemmamatcher på Grimsta IP som ligger i Vällingby. Brommapojkarna räknas som en av de största (om inte DEN största) föreningen i Europa med imponerande ca 4000 aktiva, 600 ledare och 250 lag i seriespel!

Brommapojkarna benämns ofta som plantskola och genom åren har föreningen lyckats fostra en mängd Allsvenska spelare. Störst av alla är Anders Limpar, som efter en framgångsrik internationell karriär avslutade som spelare och senare även tränare i föreningen.
Föreningen är även en framgångsrik fostrare av tränare. Både Rikard Norling (fd. AIK) och Kjell Jonevret (fd. AIK & DIF) kan räkna IF Brommapojkarna som sin moderförening. Även Tommy Söderberg (fd. AIK och förbundskapten) har ett särskilt förhållande till föreningen.

Säsongen 2009 överraskade laget och slutade på plats 12 och behöll sin allsvenska plats, vilket var bättre än vad de flesta experter tippat på inför den säsongen.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte BP var den 13 September 2009 på Olympia. Matchen slutade 1-0 till BP.

Ymer analyserar:
Klubbens stora stjärna Philip Haglund har lämnat. BP har ersatt med ett par stycken spelare av hyfsad allsvenska mått. Bland annat har de plockat hem Babis Stefanidis, en spelare som de flesta HIF-supportrarna har en åsikt om…
BP klarade nytt kontrakt ifjol, vilket var stor överraskning för de flesta “förstå-sig-påare”. Jag tror de kommer få det lika svårt i år, och om turen infinner sig, så finns det en liten, liten möjlighet att de klarar sig för spel i Allsvenskan 2011. Det krävs att firma Pinones-Arce, Segerström, Stefanidis och Guterstam är skadefria och lyfter sig ett snäpp för att BP ska kunna överraska även i år.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Philip Haglund ut och Pontus Segerström in – en av Allsvenskans mest lovande spelare försvinner, men BP fyller luckan i truppen med klubbens dyraste värvning någonsin. Segerström lär dock inte ta Haglunds plats på planen, där får han istället ersätta min kollega Richard Henriksson, som ju ger upp fotbollskarriären för att satsa fullt ut på sin journalistkarriär. Brommapojkarna är kanske inte den sexigaste klubben i Allsvenskan, men man kan inte komma ifrån att de gjorde det riktigt bra efter förutsättningarna 2009. De kan mycket väl hänga kvar igen, men det blir inte med någon enorm marginal. Tappar de ett par spelare till större klubbar under sommaren får de det riktigt svårt.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

11 kommentarer

 1. Tror också BP får det svårt i år, kommer troligen tampas med Mjällby nere i botten. Åtvid kommer obönhörligen sist.

 2. Sen får man inte glömma en viktig sak, när man pratar om BP som talangfabrik. BP värvar de bästa talangerna i väldigt tidig ålder från ett väldigt stort område runt hela Stockholm. På detta sätt knoppas de mest lovande spelarna bort från sina ursprungsklubbar, och i BP är det långtifrån alla som lyckas. Enligt min mening är BPs “talangfabrik” extremt negativ då den utförs i alldeles för stor skala och många lovande fotbollsspelare trillar helt emellan stolarna.
  Det glöms bort när man bara hyllar ett lag som får fram så många talanger.

 3. De fenomenet finns precis överallt i Sverige. Där större klubbar lockar till sig talanger från de mindre klubbarna. Men trots allt, ger ju de större klubbarna större möjlighet för spelaren att utvecklas, än vad som hade varit fallet om denna hade stannat i sin “lilla” klubb.

 4. Håller helt med Benskyddet. Det är talangförstörelse på det sätt som BP, Hammarby och en del andra klubbar arbetar på. Det värsta är att de värvar ner i tio- tolvårsålder och bryr sig inte ett skit om att de klubbar de värvar ifrån får problem med sina lag när de tappar de bästa. Många lag har fått lägga ner sin verksamhet. Senast i raden är Sorunda som fick lägga ner sitt P13-lag för att Hammarby värvade två spelare som nu ska pendla nästan 10 mil tor till varje träning. Sjukt.

 5. Så du tycker att det var Hammarbys fel att Sorunda fick lägga ner sitt lag i och med att TVÅ spelare försvann! Är du på riktigt?! Det vore inte helt oväntat om två andra slutade, vore det i så fall deras fel att laget fick lägga ned? Kom igen.

  Angående BP så tar de större ansvar än de flesta, alla får vara med till man är 18 år gammal, tror ni de har 32 “toppade” lag i varje årskull? Nej de har det för att alla ska kunna vara med, sen får de som är bättre spela i första eller andra laget om de vill. Men i de resterande ca 30 lagen så finns det ingen som helst inverkan på hur bra man är eller inte.

 6. Men om Sorunda fick lägga ner verksamheten för att två spelare lämnar, så känns det som det inte finns mycket att bygga på iaf? Och det är väl aldrig spelarnas fel att förening inte lever vidare?

 7. Den drä “benskyddet” är nog inte riktigt insatt. Ännu då ungarna är högt uppe i tonåren finns hur många lag som helst i varje åldersklass. Snacket om värvningar är dessutom överdrivet. I regel är det från spelarens egen familj som initiativet kommer. Se’n är det självklart att de som tappar spelare har svårt att säga “vi kunde inte erbjuda ett alternativ som var tillräckligt lockande”. Enklare att säga att “dom slog sönder vårt lag genom att värva vår bästa spelare”.

 8. Beträffande det som den här möjligheten till diskussion egentligen skall handla om så kan det bra stämma att BP hör till de fyra sämsta lagen i serien. Detta tillsammans med Mjällby, Åtvidaberg o kanske Gefle.
  Orsaken är att man kör med enbart inhemska spelare utan stora löneanspråk. Det här tycker jag föreningen kunde få credit för. Inte bara strunt av det slag som “benskyddet” kommer dragande med.

 9. Jag tror ni underskattar BP. Nordfeldt i målet har tunga U21-landslagsmeriter och Lekström är en bra reserv. Backlinjen är frågetecknet, Segerström är en klasspelare och Pär Asp är okej men sen beror det på hur juniorerna levererar. Mittfältet är riktigt bra med bl a Guterstam på offensiv position, Andreas Eriksson, Babis Stefanidis och inte minst bröderna Albornoz. Framförallt lillebrorsan Miiko är en jättetalang som kan bli BP:s nästa stora export. På topp spelas antingen Pablo Piñones-Arce eller spännande Nabil Bahoui, som slog igenom i slutet på förra säsongen.

  Jag tror BP klarar att hänga kvar med god marginal. Åtvid, Mjällby, GAIS, Gefle, DIF och HBK har alla sämre lag än BP. BP kommer slåss mot lag som Örebro, Häcken och Trelleborg i mittenskiktet.

 10. Johannes: Varför inte argumentera utan personpåhopp?
  Jo jag är på riktigt och jag, genom min dömning i Stockholmsområdet, ser hur denna pinsamma värvningsfilosofi slår sönder lag för att storlagen ska sno åt sig talanger redan i tioårsåldern.

  Att uttala sig om Sorundas verksamhet utan att ha koll på vilken typ av förening det är är också pinsamt. Sorunda är en by i Nynäshamns kommun, att det inte bor fler människor där är verkligen inte föreningens fel. Har man fjorton man i truppen så slås ett lag sönder om två lämnar. Det är väl inte så svårt. Men det är klart, det är viktigt att stoltsera med 10-12 lag i varje åldersgrupp. Dammsugningen av talanger, som den sker i Stockholm, är av ondo både sportsligt och socialt.

 11. Jag tycker inte att Johannes kom med något påhopp. Din samtalston ter sig nog mer tillspetsad i sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*