Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Mjällby AIF

Vi fortsätter vår presentation av årets lag i Allsvenskan. Denna gång analyserar vi ännu en nykomling;

Mjällby AIF

Arena: Strandvallen (Kapacitet: ca 7500)
Meriter: Fyra Allsvenska säsonger (denna säsongen inräknat).

Historik:
Mjällby AIF bildades 1939 efter en sammanslagning av de två klubbarna Listers IF och Hälleviks IF. Mjällby har Strandvallen som sin hemmaarena, beläget i natursköna Hällevik, en dryg halvmil från Sölvesborg i Blekinge. Även om Mjällby inte räknas som en storklubb, har de fostrat stora spelare såsom; Mattias Asper, Tobias Linderoth och Christian Wilhelmsson.

Redan efter den 26:e omgången ifjol blev Mjällby klara för spel i Allsvenskan. Den stora profilen i laget under förra säsongen var Erton Fejzullahu, som var aktuell för HIF under en tid, men som sedermera blev såld till NEC i holländska ligan.

HIF möter Mjällby (preliminärt):
26 April, (b)
19 September, (h)

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Mjällby var den 27 januari 2001 i en träningsmatch, HIF vann matchen med 3-2. HIF och Mjällby har aldrig tidigare mötts i Allsvenskan. Den senaste seriematchen mellan lagen spelades den 20 september 1992 då HIF vann på Strandvallen med 1-0 i dåtida division 1.

Ymer analyserar:
Mjällby som nykomling känns strået vassare och intressantare än sin kollega Åtvidaberg. Min främsta motivering i det uttalandet stödjer jag på deras trupp som varvas med äldre, rutinerade (t.ex. Asper, Rosengren) och yngre motiverade som skapar en bra och stabil harmoni . Det finns ju naturligtvis en del HIF-influenser i laget, till exempel Marcus Ekenberg, Robin Kacaniklic och naturligtvis tränaren Peter Swärdh. Skulle dessutom Tobias Linderoth bestämma sig för att “komma hem”, så tvivlar jag inte ett dugg på att Mjällby hankar sig kvar och undviker både kval och nedflyttning.

Allsvensk slutplacering: 9-12 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Listerlandets bidrag till Fotbollssverige var stundtals överlägsna i Superettan ifjol, men Erton Fejzullahu finns inte kvar – och frågan är om spelare som Mattias Asper och Patrik Rosengren orkar starta om för en Allsvensk satsning? Tobias Grahn är också intressant, han har trots allt ganska så fina spelmässiga kvaliteter. Det ska även bli spännande att se om Markus Ekenberg håller Allsvensk klass när han används som en av nyckelspelarna i startelvan, för det kan man knappast säga att han gjorde i HIF för åtta år sen. Här finns det ytterligare HIF-bekantingar, förresten – Peter Swärdh är ju tränare i klubben. Mjällby hänger eventuellt kvar, men det i sådana fall via kval eller med ytterst lite marginal.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

12 kommentarer

 1. Mycket skoj initiativ, och roligt att Dahlqvist tar sig tid. Vettiga åsikter och kommentarer så här långt, blir intressant att följa fortsättningen.

 2. Väldigt fin blogg.
  Sidan heter ju “allt om hif”. Inte konstigt att ni har så fel om Mjällby.

  Mjällby kommer på övre halvan, något som HIF kommer ha problem att göra!

 3. @ Pres
  Tackar och bockar, än en gång är vi troligen överens då? 😉

  @ lillen
  Välkommen! Ja, som jag sa, Mjällby har en intressant trupp. Men det är fortfarande skillnad på SE och As. Det blir tufft för Mjällby, likaså för HIF…

 4. Mjällby och Helsingborg har inte mötts i allsvenskt sammanhang, men HIF har ändå spelat allsvenskt på Strandvallen! Hur kan det komma sig?

  Svaret är att man mötte Öster på denna arena den 8 oktober 1995. Det var kommunalarbetarstrejk och Östers hemmaarena Värendsvallen kunde inte användas. Öster lånade då Strandvallen och spelade mot HIF där istället. Resultat 1-1 efter mål av Andreas Jacobsson (tror jag) för HIF och Andreas Ottosson för Öster.

 5. Ett väldigt bra inslag på bloggen!
  Mjälllby har väl två spelare till med HIF-anknytning, Cristopher Nilsson som nyligen köptes loss efter lån samt Daniel Nilsson som på tidigt 00-tal ingick i A-truppen (även CL-truppen har jag för mig).

 6. Tycker det är något obefogat att påstå att det är Mjällby som fostrat Linderoth. Han spelade bara där tills att han var 12 år så då borde Hässleholm, Elfsborg och Feyenoord varit minst lika fostrande…

 7. Hallå! Har ni glömt att Anders Linderoth spelade i helsingborgsklubben Stattena IF innan han hamnade i HIF. Jag spelade själv med honom i juniorlaget i SIF i början eller möjligen mitten av 1960-talet.

 8. Jonas: Stämmer bra det. Och därutöver har även nyss flyktade Tobias Johansson, samt Marcus Lindberg som lämnade för ett par säsonger sedan ett förflutet i HIF.

 9. @ Björn Blekinge

  De kan nog stämma att Andreas Ottosson gjorde mål. Lägg därtill märke till att samme Andreas idag tränar Östers A-lag. En ganska medioker insats från hans sida i div1.. får se hur han lyckas i Superettan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*