Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Åtvidabergs FF

Nu startar vi upp vår lilla analys av HIF’s motståndare i den allsvenska säsongen 2010. Vi inleder vår presentation med en av årets nykomlingar: 

Åtvidabergs FF

Arena: Kopparvallen (Kapacitet: ca 8000)
Meriter: Allsvenska mästare 1972, 1973, Svenska Cupen 1970, 1971

Historik:
Åtvidaberg hade sin storhetstid i början av 1970-talet. Brukslaget var bland annat sponsrat av det på den tiden stora företaget FACIT. Åtvidaberg vann allsvenskan både 1972 och 1973 och under nästkommande VM i Väst-Tyskland, 1974, hade Åtvidaberg hela 8 man med sig i landslagstruppen.

De senaste knappt 30 åren har dock Åtvidaberg hållit till i de lägre divisionerna och det var väl inte förrän Kent Karlsson och sedermera Peter Swärdhs ankomst till föreningen som Åtvidaberg började satsa och klättra uppåt i seriesystemen.

Med en omgång kvar att spela i Superettan 2009 kvalificerade sig Åtvidabergs FF för spel i Allsvenskan 2010, första besöket i Sveriges högsta division sedan 1982.

HIF möter Åtvidaberg (preliminärt):
14 April, (b)
24 Oktober, (h)

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Åtvidaberg var den 14 september 1986. Matchen spelades i dåvarande division 1 och slutade mållöst, 0-0.
Den senaste gången lagen stötte på varandra i Allsvenskan var den 27 oktober 1968 på Kopparvallen. Då blev HIF fullkomligt krossade med 6-1.

Ymer analyserar:
Det är alltid spännande då ”mindre” lag kliver upp i finrummet, det är det som verkligen befäster namnet ALLsvenskan.
Vad har då Åtvidaberg att bidra med till årets allsvenska? Ingen chansning att säga att dom kommer få det svårt att hålla sig kvar.
Min motivering? Ja, truppen (förutom Kristian Bergström) innehåller inte de spelarna med rutinen för att hålla en hel säsong, men alla nykomlingar brukar plocka en del poäng av ren motivation, och jag tror definitivt att ÅFF kommer plocka lite oväntade poäng. Det kommer dessvärre inte räcka för att undvika nedflyttningsplats.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Jag veeeeeeet att det är väldigt enkelt att utgå från att en nykomling åker ur, men Åtvidaberg verkar inte ha tillräckligt med spelare av Allsvensk kvalitet för att klara av det här äventyret. Kristian Bergström är nyckelspelare, och då snackar vi om en kille som förvisso är mycket bra – men han är också 36 år gammal och de senaste fem säsongerna finns det en risk att han har vant sig vid Superettantempo.
Jag får se till att besöka Kopparvallen i år, för nästa säsong spelar de inte i Allsvenskan.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*