– Vi är försiktigt positiva

Dags för ny säsong och i morgon lördag rullar kulan igång igen. Denna gång spelas Supercupens final mellan HIF och egentligen HIF. Men då det inte, för övriga Sverige, kanske varit så kul så fick AIK glädjen att bli motståndare till mästarnas mästare. Nu är matchen ändå inte så het i 08-land. Där snackas mest gummitrissa och kompositklubbor. 

Vi på AlltOmHIF inledde under förra året en programpunkt som kallades “Inför med P-O Ljung”. En uppskattad programpunkt har det visat sig så varför ändra på ett vinnande koncept? Därför kommer här P-O:s tankar inför morgondagen och lite framöver!

– Hej PO, hur ser det ut inför morgondagen?

Jo, det ser bra ut. En viss känsla av ovisshet finns naturligtvis. Dels är det ju första tävlingsmatchen och dels så har vi haft lite hack i form av småskador. May kom tillbaka efter landslagsuppehåll med en lättare skada, Gashi skadade sig lätt mot Rosenborg, Walid och Alfred har kommit in relativt sent. Sundin och Santos har haft skador och Hogge försvann från truppen i början av året.

Men det ska bli intressant att följa matchens utveckling. Minns förra året där allt började i ett furiöst tempo som bara drevs upp mer och mer. Mot slutet gick spelarna verkligen på knäna. Det är svårare än man kan tro att komma in i matchtempo.

Fast i grunden är vi positiva även om det finns en viss oviss känsla. Men det är väl så det ska vara inför en premiär.

Hur ser ni på matchen? Är den viktig för er eller ser ni den som enbart en extra möjlighet att spela en tävlingsmatch inför allvenskan?

Det är att ljuga om man inte ser att det, om vi undviker skador, är  en fördel att ha spelat en tävlingsmatch innan allsvenska premiären. Men med det sagt så har det ingen betydelse för oss. Vi ser detta som en tävlingsmatch som vi vill vinna. Det är en viktig match för oss och vi har förberett oss på samma sätt som vi gör till andra matcher. En del snackade rätt mycket förra året om att vi hade ett så bra grundspel att vi kunde sätta vilka spelare som helst på vilken plats som helst och ändå fungerade det. Det stämmer ju inte helt. Det krävs en massa arbete från spelarna för att grundspelet ska fungera. Men inte bara från dem. Vi ledare har genom vårt arbete också ett stort ansvar för att grunderna ska sitta. Det går inte att tumma på helt enkelt. Grundligt arbete är grunden till framgångarna. Det är och låter som en klyscha, jobba här och nu. Som sagt en klyscha men ack så sann.

Om man läser HD.se så satsar ni på rutin på ytterbackarna…

HD har inte fått någon startelva. Vi har möjlighet att starta med rutin men även med mer orutinerade spelare i de positionerna. Vi har fyra fullgoda spelare som konkurrerar om de positionerna. Hur vi spelar och ställer upp laget ser ni först i morgon.

Lite om några spelare. Nyfiken på Finnbogason, Alvaro och Sörum.

Alfred är en spelare vi har bra koll på. Han är en spelare som är bra på att avsluta. Han väljer rätt typ av avslut, kan avsluta både med vänster och höger fot. Han är bra med smarta löpningar och verkar vara väldigt lätt att spela med för medspelarna.

Alvaro ser het ut. Vi är omsorgsfulla och vill att han ska vara hel innan han kliver in. Han ska inte behöva få skador för att han inte är fulltränad till exempel. Han har sett mycket bra ut på de senaste träningarna. Alvaro är lika viktig vid sidan av planen. Ett fullblodsproffs som är en fantastisk förebild för de yngre spelarna.

Sörum är en bra spelare. En spelare som kanske får lite väl mycket kritik då många ser honom som en spelare som ska göra många mål. Vi ser det inte så. För oss är Sörum en viktig pjäs för vårt anfallsspel. Vem som sedan gör mål spelar mindre roll. I fjol vann vi allsvenskan, gjorde flest mål och ändå var ingen spelare i närheten av att vinna skytteligan.

Tomas är en spelare som det är lätt att spela med för vilken spelare som helst. Det är inte många förunnat att ha den kvaliteten. Den senaste i den klassen var Rasmus och dessförinnan naturligtvis Henke. Alvaro är också där, när han är i full form. Titta gärna på Sörums spel utan boll. Där är han oerhört viktig.

Slutligen, försvaret..

Ja där har vi den största utmaningen sedan Conny kom till klubben och då har vi ändå 2010 fått lära oss spela utan Henke och 2011 utan Joel och Lantz. Men i år går vi in med mittbackar som inte har varit med sedan 2010. Att Hogge lämnade kanske i det perspektivet kan ses som den tyngsta spelarförlusten. Han hade varit mycket viktig med det han fått med sig i bagaget de här två senaste åren. Men samtidigt så är ju de andra på väg in. Hanstveit hade fram till sin stukning näst sista dagen på Mallorca varit mycket bra. Så vi ska nog få ordning på detta också!

Då återstår bara att önska lycka till inför morgondagen!

– Tack ska du ha! Vi hörs!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*