Vem blir först till nio?

På måndag drabbar allsvenskans två mest varnade spelare samman på Råsunda. Frågan är vem får sitt nionde gula kort först: Ardian Gashi i HIF eller Kenny Pavey i AIK?

Efter Kalmar-matchen uttalade sig AIK-tränaren Alex Miller i Expressen: ”Jag vill inte att Kenny ska ta gula kort. Han har tagit alldeles för många gula kort. Det är dumhet”.

Kenny kontrade med att: ”han (Miller) får säga vad han vill. Det är mitt sätt att spela på och jag kommer inte att ändra mig”.

Jag vet inte vad Conny har sagt till Ardian och vad svaret i så fall blivit, men jag förstår att det här är ett mynt med två sidor för både spelare och tränare.

Tuffa spelare får fler kort än snälla, men de kan ändå vara nyttiga för sitt lag eftersom de ofta skrämmer slaget på motståndare. Sedan är det givetvis en nackdel att de mellan varven får vila sig, på grund av avstängningar, eftersom de då saknas på planen. Men då kan någon annan komma in och när de är tillbaka är de som regel väldigt spelsugna.

HIF har ju en viss erfarenhet sedan tidigare av ”tuffingar”. Vi har exempelvis Olafur Skulasson i färskt minne.

Det gäller förstås att spela hårt, men med omdöme och försöka undvika varningar i avgörande lägen av matchen. Men det är inte det lättaste. Antingen går man för fullt eller också inte. Det är tränarens sak att plocka en övertänd spelare av planen om han ser risken i tid.

När det gäller AIK-matchen så har jag stora förhoppningar på HIF. Minns förra säsongens härliga uppvisning av Rasmus Jönsson då han sänkte Solna-gänget med sitt första hat-tric i A-laget (tror jag).

Det som ökar på optimismen inför måndagens match är dock villervallan i AIK. Spelarna är skitförbannade på tränaren, supportrarna kräver styrelsens huvud på ett fat och nerflyttningsspöket flåsar laget i nacken.

Jag avundas verkligen dem inte.

Tränaren Alex har nog inte riktigt blivit vad de hoppades på. Efter Kalmar-matchen var minst två av spelarna skitförbannade och gick ut och sågade sin tränare i media. Sådant skapar sällan harmoni i laget… Jag skulle bli uppriktigt förvånad om Miller tar ut Bangura till matchen, trots att spelaren varit AIK:s vassaste målskytt under hösten. Frågan är dock om han har någon ersättare?

Även om jag givetvis inte önskar något högre än en HIF-seger på måndag så hoppas jag verkligen att AIK klarar sig kvar i allsvenskan. Inte för att jag gillar laget och ännu mindre deras supportrar men för att bidrar till att hålla publiksiffrorna upp. Jag lider också med galna Hammarby som jag gärna hade sett i allsvenskan, av samma skäl.

Sedan ska vi inte glömma att värdet på guldet ökar om motståndet är högklassigt.

1 kommentar

  1. Skulle vilja säga att “Skula” drog på sig sina varningar mer befogat då han kunde vara mer osmidig (ja, nästan total hjärnblödning på sina satsningar i duellspelet) medan man tydligt ser att Gashi som är en spelare som gillar att gnetas, armbågas & ligga i hasorna på sin motståndare, kommer från en liga där domarna lagt en helt annan nivå i sitt bedömande – en nivå som ligger mer i pass med den europeiska och därför ser jag en naledning här till att svenska lag inte lyckas i Europa: vi är för snälla då de allsvenska domarna glömt bort att fotboll ÄR en kontaktsport!!

    Bara se Lindströms klockrena glidtackling där han bröt bollen i andra halvlek strax utanför eget straffområde: en tysk, engelsk eller norsk domare hade bara viftat och låtit spelet fortgå till ett VERKLIGT regelövergrepp uppstått på plan…

    Ang. AIK:s fortsatta allsvenska existens så kan jag inte bry mig mindre: visst hade det varit ett publiktapp men vi har ju lag som fortfarande drar folk: HIF, MFF, IFK, Elfsborg & nästa säsong “Peking” – dessutom hade AIK:s uttåg fått stockholmsbaserade medier att öppna ögonen för att det spelas fotboll inför välfyllda läktare även utanför tullarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*