Supporterkollen – AIK

Inför måndagens bortamatch mot AIK tog Allt Om HIF kontakt med Danne Wilhelmsson som är ordförande i Black Army , AIK. Svenska mästarna AIK har haft en säsong som gått mycket upp och ner och efter 24 omgångar huserar de på 13 plats i tabellen.

Black Army är en supporterförening som har anor som sträcker sig tillbaka till 1981 och har på så vis fått uppleva både toppar och dalar. Föreningen består i dagsläget av cirka 750 medlemmar, att jämföra med de cirka 3000 som stod på medlemsregistret i början av 2000-talet. Senast i fjol fick de inte helt obekant fira att både SM-guldet och cup-guldet (dubblish som de själva kallar det) åter var i deras ägor. I år har gått betydligt sämre vilket tabelläget visar. Men AIK har trots årets kräftgång ett minst sagt imponerande publiksnitt på Råsunda, näst bäst i Allsvenskan enligt den statistik som går att återfinna på SvFF:s hemsida.

När ett motståndarlag äntrar Råsundas gröna gräs är det inte bara AIKs elva som står för motståndet, det gör även Sveriges bästa och trognaste publik. Den ljudkuliss som finns på Råsunda får allt som oftast även de mest rutinerade spelare att ibland totalt göra bort sig. Är man dessutom en spelare som tidigare lirat i ärkerivalen djurgården så kommer man också att få höra det.

I årets upplaga av HIF går det att återfinna tre stycken spelare med förflutet i AIK. Erik Edman och Alexander Gerndt är två av spelarena som tidigare burit AIK-tröjan, om än under en väldigt kort period. Erik Sundin däremot har spenderat närmare 16 år i Solna-klubben, men om man ska tro Danne Wilhelmsson så väntar inget speciellt mottagande för verken Erik Sundin eller någon av de andra med AIK-bakgrund. Däremot kan det vänta Rasmus Jönsson ett särskilt mottagande, hans hattrick på Råsunda från fjolårs säsongen är ännu inte glömt i AIK-leden.

Vi kommer inte att ta emot Erik på något särskilt sätt. Värre kan det säkert bli för ungtuppen Rasmus Jönsson som knappt är torr bakom öronen. Vi alla minns ju säkert vad han ställde till med för AIK senast de båda lagen möttes.

Tillbaka till den där kräftgången. På 24 omgångar har AIK endast lyckats samla ihop 25 poäng, det på totalt 7 segrar och fyra kryss. Det är därmed väldigt klart att AIK har underpresterat och det finns det givetvis anledningar till. Danne Wilhelmsson tror sig ha en del av förklaringen.

Till att börja med kan vi ju med facit i hand ärligt säga att Footballkiller Miller inte har varit rätt man. Det i kombination med att vi skänkt bort och sålt av en stor del av “Dubblish”-truppen har helt klart varit avgörande. Att exempelvis ersätta namn som Daniel Örlund, Markus Jonsson och Ivan Obolo med juniorer och dussinspelare, kan ju även den mest inkompetenta fotbollsanalytiker se att det inte kommer att gå vägen.

För både Helsingborg och AIK är det en viktig match på måndag. Helsingborg kan, om IFK Göteborg gör sitt, ha chansen att gå upp i ensam serieledning medan AIK slåss för sin fortsatta existens i den högsta serien. Helsingborg har bara förlorat en av de senaste åtta matcherna på Råsunda. Som HIF:are vill man gärna tro att traditionens makt är stor och att den på måndag förlängs ytterligare. Som ordförande i Black Army har Danne givetvis en annan bild av måndagens match.

Jag tror att HIF-spelarna är jävligt taggade varje gång de möter AIK, alla vill ju slå oss. Att stoppa ett HIF i vinnarhålet tror jag blir svårt, men om vi kan lyckas plocka bort anfallarna i sista tredjedelen samt påvisa mer kvalité i vårt eget anfallsspel, så tror jag att vi åtminstone kan ta en pinne. Matchen lär inte sluta mållös.

Det där med mållösa matcher är inte det heller så vanligt när det kommer till matcher mellan HIF och AIK. För att hitta en mållös match mellan de båda lagen får vi slå upp arkiven och leta oss tillbaka till hösten 1997 och en match på Olympia, men efter det har det gjorts minst ett mål i varje.

Allt Om HIF tackar Danne Wilhelmsson för att han tog sig tid att besvara våra frågor och vi vill även ta tillfället i akt att önska er lycka till framöver.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*