Vakna Sverige!

Det är dags att SvFF och klubbarna vaknar upp till realiteten, det kan omöjligt komma som någon överraskning att det allsvenska spelet satte igång tidigare i år? Och ja, vi kan skylla på både väder och vind. Men det argumentet faller då vi tittar upp mot Norge.

Normalt sett tar jag inte så stor notis om vad som skrivs i Aftonbladet. Men denna gång lyfte jag ögonbrynen och fortsatte läsa då denna skribent, verkligen tog tag i frågan på ett mycket bra sätt. Ett sätt som blandar kallt konstaterande med sarkasm.

***

Fotboll har spelats utomhus och på gräs, i princip allt sedan denna sports födelse. Spelplanen är en förutsättning för att spelet ska kunna genomföras. Men varför tar då varken klubbar eller SvFF detta på allvar? En del klubbar lägger ner otroligt mycket tid, (Läs: Göteborg, Malmö, Helsingborg), en del är lata och fuskar med att slänga dit plast för att slippa arbeta med underlaget och de flesta struntar helt och hållet i det med hänvisning till vädret! Till vädret?
Att skylla på vädret är bland den mest patetiska bortförklaringen, då andra uppenbarligen inte har problemet, detta till trots att de har värre förutsättningar!

Är det okunskap som ställer till det då? Ja, men då får väl de lära sig hantera problemet då?

***

Förförra veckan, den 14:e Mars, var jag på plats på Olympia, Helsingborg. Den planen som det spelades allsvensk fotboll på, var en spelplan som var välskött och det hade lagts ner en hel del arbete med för att bli spelklar. Detta har säkert kostat en hel del pengar, men handen på hjärtat. Oavsett om det svider i plånboken, så slutresultatet är något som klubben, spelare, ledare, supportrar och alla intresserade av känner en viss stolthet av, eller hur?

I Lördags, den 20:e Mars, såg jag allsvensk fotboll på TV. Det var BP-AIK och matchen spelades på Råsunda, Sveriges “Nationalarena”. Och det spelarna krigade om bollen på, det vill jag inte kalla för en fotbollsplan. Inte ens min egen gräsmatta i trädgården skulle någonsin kunna se ut på det viset. Och detta var och är Sveriges “Nationalarena”!

***

Om vi då sätter oss in i fotbollspelarnas situation. Fotbollsspelare som har detta som sitt yrke. Och de ska utöva sitt yrke på dessa förutsättningar, där de springer på “åkermark” och riskerar skador och inte kan göra sitt yrke rättvisa. Ja, då förstår jag mer varför de flesta har som ambition att flytta och arbeta i länder där de har bättre förutsättningar, till exempel i Norge…

(Överför det gärna i tanken till vilket annat yrke som helst, där arbetarna inte har de rätta förutsättningarna eller där arbetsmiljön nästintill omöjliggör att arbetet kan utföras så som det står i arbetsbeskrivningen.)

***

Vakna Sverige! Det är dags för klubbarna och framförallt SvFF att ta tag i detta på ett mer handgripligt sätt. Till nästa säsong, som också ska starta “tidigt”, vill jag inte se några leråkrar, några sandlådor till fotbollsplaner. Jag vill inte höra några dåliga bortförklaringar om väder och vind. Använd pengar och personal på rätt sätt, och jag lovar att detta kommer bli en liten bidragande orsak till att Allsvenskan höjer sin status!

5 kommentarer

 1. Visst, det är för jävligt att det ser ut som det gör.
  Förberedelserna måste vara gränslösa till nästa säsong. Men en sträng vinter kan vi inte göra något åt dock kan vi göra allt vi kan för en så bra fotbollsplan som möjligt.
  Lägger alla om sina mattor med värmeslingor är problemet löst. Vad kan det kosta, 10 milj? Dom pengarna har inte klubbarna så där är nöten att knäcka.
  /MBj

 2. Problemet är egentligen simpelt. Bara för SvFF att öronmärka en rimlig summa av klubbarnas licenspengar till planskötsel. Inte konstigt att folk inte vill se på allsvenskan om matcherna spelas på leråkrar! Och fruktansvärt orättvist att vissa klubbar kan slarva och istället får mer pengar över till spelarlöner osv.

 3. Efter att ha studerat det sportsliga utfallet av de två första omgångarna vill jag inte klaga. Men det beror enbart på att jag väljer att se det med dom väldigt röda glasögonen på. (AIK, Elfsborg och IFK Göteborg har alla tappat poäng, vilket inte HIF gjort).
  Lite mer objektivt sett har du naturligtvis rätt

 4. Vill tillägga att “El Super Classico”, (Argentinas motsvarighet till Spanska El Classico,) enligt vad jag såg på TV-sporten, spelades (så länge det nästan gick) i något som liknade en simbassäng för barn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*