Träningsrapport 22/1: “Han tar stora kliv varje dag”

210114 Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson (t.h) och delar av spelartruppen samlade under en träning med Helsingborg den 14 januari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0001

Dagens träningsrapport kommer från ett Olympiafält där Solen för första gången tittade fram under stora delar träningen. Den iskalla blåsten ger dock inte med sig.

 

Saknades gjorde: Andreas Granqvist, Ravy Tsouka, Kalle Joelsson, Marcus Olsson och Assad Al Hamlawi.

Som vanligt tog Marcus Linnér hand om uppvärmningen. Därefter blev det kvadraten under en 20-30 minuters period. Höjdpunkten här utöver spelet var gliringarna mellan Vladislav Kreida och Brandur Hendriksson, där Estländaren högt förklarade att han bara gav igen för Brandurs smäll under gårdagen följt av truppens och tränarkårens skratt och Färölänningen fick besviket ställa sig i mitten.

Dennis Olsson genomförde kvadraten med resten av truppen men skulle precis som igår spendera resten av träningen med att löpa ett par varv runt planen innan han sedermera klev av.

En kort vattenpaus senare blev det dags för spel 9 mot 9 med 3 minimål på vardera sida. Här är målet att bygga anfall, använda hela planens yta samt att få upp bolltempot. Jörgen Lennartsson lägger väldigt stor vikt på det han kallar sitt “varierande anfallsspel”. Det vill säga en mix i anfallsspelet av att hitta kortare passningar ibland och ibland en längre boll för antingen luckra upp motståndarlagets förvarslinje eller hitta en längre boll bakom den. Spelet under övningen var till en början ganska slarvigt, men blev också bättre ju längre övningen fortled.

Därefter blev det i Sedvanlig ordning smålagsspel på en yta nästan lika stor som Två Tredjedelar av planen.

Lagen Var som Följer:

Lag Blå: Emil Hellman, Casper Widell, Lucas Larsen, Noel Mbo, Vladislav Kreida, Victor Göransson, Simon Bengtsson, Rasmus Jönsson och  Anthony Van Den Hurk.

Lag Gul: Martin Olsson, Charlie Weberg, Andreas Landgren, Daniel Hafsteinsson, Jakob Voelkerling Persson, Brandur Hendriksson, Anton Nilsson, Max Svensson, Alhaji Gero

210114 Helsingborgs Rasmus Jönsson under en träning med Helsingborg den 14 januari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0001

Rasmus Jönsson gjorde för övrigt sin bästa träning för året. Fina Passningar framåt och hade en bra dag med sina avslut. Det är nog tur för honom för han hade verkligen inte imponerat tidigare under träningsveckan med bolltapp, en segdragenhet i sina beslut. Inför träningen idag låg han och Daniel Hafsteinsson ganska nära varandra i kampen om en startplats, nu leder nog Rasmus på poäng.

Noel Mbo imponerar verkligen på mig. Han tar stora kliv varje dag under Jörgen Lennartsson. Många tänker säkert på Noel Mbo som en Spets och Anfallsspelare, men det är faktiskt inte bara där han imponerar, utan i sitt presspel och defensiva arbete där han numera lär sig mer och mer under varje dag. Förra säsongen visade det sig verkligen hur olärd Noel var i Presspelet där han inte var lika inlärd i att Presspelet är någonting som bara funkar om det görs kollektivt och med god kommunikation från samtiliga parter.

Idag spenderade han en kort tid efter träning med Sven Andersson där det återigen verkade som att Noel ville lära sig mer om hur han ligger rätt och hur han ska tänka försvarsmässigt. Han imponerar även i det offensiva spelet och hade idag flera fina kombinationer med Anthony Van Den Hurk och Rasmus Jönsson.

Det ska även tilläggas att Noel används som Högerytter, en roll som han har spelat ett par gånger innan. Med tanke på att vartenda träning under året har skett med endast en anfallare kan detta vara en liten indikation på hur Jörgen Lennartsson planerar att ställa upp under året, antingen med en 4-3-3 eller 4-5-1 och med väldigt stor sannolikhet med ett stort fokus på ett aggressivt presspel och ett anfallsspel som är snabbt och mer direkt än under tidigare år.

Efter En timme och 30 minuter avslutades dagens träning på Olympiafältet.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*