HIF – Drömmen att bli fotbollsproffs…

190209 Göteborgs tränare Marcus Lantz innan fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Kopparbergs/Göteborg och Växjö den 9 februari 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Helsingborgs IF grundades 1907 och har sedan dess utmärkt sig som att vara ett av Sveriges bästa fotbollslag, sett till meriter

Laget har varit med i allsvenskan hela 67 säsonger och tagit SM-guld 7 gånger. Det är också det första laget som någonsin lyckats klara av att vinna trippeln, det vill säga att de vann Svenska cupen, Allsvenskan och Svenska supercupen under ett och samma år, vilket skedde 2011. Just att vinna trippeln har ingen lyckats med sedan dess. Spelare som börjat sin karriär i HIF har vid några tillfällen kommit riktigt långt även internationellt Vi finner tex den nu bortgångne fotbollsprofilen, Bengt Lindskog, som huserade i Italien under många år. Henrik Larsson (även om han initialt påbörjade karriären i Högaborg och Andreas Granqvist är några andra internationella profiler genom åren.

Bland övriga spelare som haft sin hemmaplan på Olympia kan bland annat nämnas Marcus Lantz, som varit tränare för både Örgryte och Mjällby AIF, värvades till Helsingborgs IF från Ifö/Bromölla, var med och tog HIF till SM-guldet 1999, vilket var första gången på 57 år som HIF vann allsvenskan.

Drömmen om att bli fotbollsproffs

Du drömde kanske också om att bli fotbollsproffs, liksom många andra barn och ungdomar gjort sedan yrkesfotbollen uppfanns. Världen känns full av fotbollsmiljonärer och erbjudanden om reklamjobb för olika varumärken drygar ut fotbollsproffsens redan stora inkomst. Det är en mångmiljardindustri att spela på matchresultat och vilket lag som vinner. Bara här i Sverige omsätter spel och betting över 20 miljarder kronor varje år, enligt undersökningar och många spelbolag gör det möjligt att registrera sig och direkt få bonusar så att du direkt kan spela utan omsättningskrav.

Helsingborg en pärla vid västkusten

Helsingborg som grundades på 1000-talet, befinner sig vid kusten i Skånes nordvästra del, ligger mindre än 4 km från Helsingör i Danmark. Det gör att det ofta är möjligt att stå vid vattnet och titta på grannlandet i väster när vädret är klart. Strandpromenaden är speciellt vacker på sommaren när både små och stora båtar far fram i vattnet utanför staden och är väl värt ett besök. Även Sofiero slott, som ligger ca en halvmil från Helsingborg är värt att besöka med sin 15 hektar stora trädgård, när du ändå åker till denna 1000-åriga stad för att heja på när ditt favoritlag spelar på hemmaplan. Vi får alla hoppas att det snart blir möjligt för publiken att återvända till Olympiastadion och hjälpa HIF till ännu ett SM-guld.

Än så länge får vi hålla ut

Det är inte möjligt att ta sig iväg eller resa till Helsingborg för att gå och se en match på Olympia, men det är ju trots allt fortfarande möjligt att se på och heja på hemifrån, när HIF spelar match, även om det inte är riktigt samma sak.

Varför inte besöka denna vackra och gamla stad ändå, ta in på hotell och se matchen på TV?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*