Thörn: Allt för en kväll i Milano…

000208 Nanne B ergstrand och Jörgen Lennartsson, Helsingborg, har taktikgenomgång © Bildbyrån - 60275

“Jörgen Lennartsson kommer aldrig ta HIF till Milano. Men kanske kan han få en Klubb, fyra läktare och en Stad att våga drömma om sådana kvällar igen. Ibland är sådana drömmar ovärderliga”

Dagen är den 9.e Augusti år 2000. Platsen är Olympia. Michael Hansson är mannen. I förgrunden finns Jörgen Lennartsson på Tränarbänken. Han är också den av tränarstaben som är först ut med att sprinta ut för att sedan kompletera sitt firande med ett jämfota-hopp. På läktaren står också min pappa. Han hävdar fortfarande att Michael Hanssons avslut nere vid Sébastien Freys högra hörn värt 40 miljoner kr bara var en ren turträff. Kanske har han rätt, då Hansson aldrig var direkt känd som en målskytt av rang. Egentligen spelar det ingen roll för det är historien som är det vackraste. Historien som fortfarande återfinns i ölskummet på ett uppdricket pintglas nere på Telegrafen. Den som alla pratar om, trots att många av oss yngre supportrar knappt kunde prata på den tiden. Drömmen om att HIF en gång blir större än den där kvällen lever kvar. På Skolgården, På Huvudkudden, På arbetsplatsen, På Ålderdomshemmet. Men HIF kommer aldrig bli mindre än den där kvällen. Inte i Helsingborg.

 

“Upp till Lindström som har krafter kvar och som jagar Cordoba”

– Ola Finell

 

Jörgen Lennartsson är inget namn som känns som en dröm. HIF vill ofta skriva vackra fotbollshistorier. Man provade Roar Hansen och ville skriva historien om den lokala tränaren som blev mysfarbron med hela Helsingborg. Man satsade alla marker på Henrik Larsson och förväntade sig en dynasti och att Henrik Larssons staty skulle flyttas upp bredvid Kalle Svenssons. Man stal Olof Mellberg och ville att han skulle kalla Helsingborg sitt hem innan lejonen ifrån Birmingham såg hans potential. HIF är 0/3 på att skriva Manus och Musik innan tränaren ifråga satt sin fot på Olympia. Medan man i Milano fortfarande skriver vacker klassisk musik så finns det i Helsingborg en helt annan vision nu. Jörgen Lennartsson är inte Andrea Bocelli utan är istället svensk fotbolls svar på ett gäng fjärde klassare som sjunger “En blomstertid nu kommer”. Traditionsenlig och den som alla klubbar använder när man har hamnat snett. Det kan kännas tråkigt men ändå helt korrekt. För utifrån alternativen är han beprövad och erfaren. Samtidigt betyder utnämningen av Lennartsson ett par saker. HIF vill gå upp nästa år. Hade man gått på ett mindre beprövat alternativ hade man kunnat gömma sig under devisen om att “Det här är ett långsiktigt projekt…”. Men Lennartsson kombinerat med Sportchef Andreas Granqvists ord om att han vill behålla en stor del av truppen inför nästa år innebär att det inte finns något utrymme för misstag eller felsteg längre. HIF SKA helt enkelt upp nästa år. Misslyckas man nästa år är det ett misslyckande av gigantiska proportioner. Ett sådant utfall innebär inte bara att Jörgen Lennartssons doktrin antagligen bara blir ett-årig, men också att Andreas Granqvists tid som Sportchef brinner inne. I ett sådant fall saknar HIF inte bara tränare och sportchef utan också helt plan för framtiden.

190326 Jörgen Lennartsson, head coach of Lillestrøm, during a press event on March 26, 2019 in Oslo.
Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160433

 

“Helt riktigt och ta en frispark i det läget så att killarna får andrum bak i leden… Mycket bra jobbat av Alvaro”

– Ronnie Hellström

 

Tidigare det här året fick tränarlegendaren Arsené Wenger frågan om hur länge en tränare har på sig för att skapa en organisation från grunden med hänsyn till Arsenals bild av Mikel Arteta som en del av ett långsiktigt projekt. Hans svar var att sådana ord om långsiktighet ofta är rent skitsnack och tränare max behöver tre månader för att göra avtryck på en klubb. HIF pratar ofta om att man vill skapa och förädla talanger. Talanger finns det gott om i HIF. Casper Widell, Emil Hellman, Jakob Voelkerling Persson och Ian Pettersson. Med tanke på Jörgen Lennartssons historia som Förbundskapten i U17 och U21 och sin del i HIF:s akademi i slutet på 90-talet kan han mycket väl vara ett smart val som får talangpoolen i HIF att nicka godkännande.

 

“Sven Andersson har gett uttryck för ett extremt lugn inför den här matchen… Vilken match som helst säger han… Det tror jag inte riktigt på”

Ola Finell

 

En Varm Kväll i Milano den 23 Augusti år 2000 stod stjärnorna rätt för Helsingborgs IF. Jörgen Lennartssons stjärna som tränare är dock redan tänd och uppe på stjärnhimlen. Inte för att HIF skapade honom genom en Nebulosa och lät honom växa fram som man brukar vilja göra. Kanske är det därför helt rätt att välja just honom. Istället kastar Andreas Granqvist upp honom med ett fiskespö likt en julstjärna från Åhléns i Granens topp. Han är inte klarast tindrande eller vackrast. Men under sig finns en karlavagn av HIF-stjärnor som tändes den där Augusti-kvällen i Milano. En Brasse från Belo Horizonte som aldrig slutar le. Killen från Ödåkra som aldrig gav upp. Sist men inte minst den rutinerade målvakten från Strömstad som med högerhanden fick Stjärnskottet Alvaro Recoba att försvinna in i ett svart hål av uppgivenhet.

 

År 2000 bodde min pappa, mamma och jag på Mellersta Stenbocksgatan med Olympia och Idrottens hus i köksfönstret. På den tiden slocknade mina ögon samtidigt som Strålkastarna på Olympia gjorde det. Sekunden efteråt fylldes båda två av drömmar om fler kvällar i Milano, Paris och München. Jörgen Lennartsson kommer aldrig ta HIF till Milano. Men kanske kan han få en Klubb, Fyra läktare och en Stad att våga drömma om sådana kvällar igen. Ibland är sådana drömmar ovärderliga. Drömmarna ger kraft till barnet på skolgården. Han som blir skrattad åt av de andra barnen klädda i tröjor från Madrid, Turin och Manchester. Drömmarna ger kraft till han i slipsknut som låter tankar av tvivel falla till takten av decemberregnet mot kontorsfönstret. Drömmarna ger kraft till åldermannen som en gång i ungdomens ålder gömde sig bakom målen på Olympia men som nu istället gömmer sina hoppfulla tankar bakom en vägg av skepticism.

 

“Det är alldeles makalöst vad Helsingborg håller på att ställa till med… Man håller på att slå ut självaste Inter och ta sig till Champions League…” 

 

HIF kommer aldrig vara mindre än en kväll på Giuseppe Meazza… Och HIF kommer alltid vara lika stora som drömmen som tar vid när strålkastarna på Olympia slocknat…

 

Min Twitter: AnthonyThrn

 

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

     

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*