Teenage Wasteland…

200813 Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson har ont under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

“Samtidigt som jag förbarmar mig över att Mellberg än en gång denna Allsvenska misslyckas taktiskt kan jag ändå på ett sätt ursäkta honom. För i praktiken var nästan en hel startelva antingen avstängd eller skadad igår. Han vågade dessutom än en gång spela med ett gäng ungdomar. På måndag möter han samma Sirius igen. Denna gången med Van Den Hurk. Med Martin Olsson. Kanske med Assad Al Hamlawi. I praktiken bör laget som slog Norrköping hemma i måndags kunna slå Sirius hemma en vecka senare”

Det är svårt att analysera matchen mot Sirius i efterhand. Nu kanske du sätter dig ifrån Mobilen, Surfplattan eller Laptopen, lämnar rummet och tänker “Tusan också… Nu har han också tappat det…”. För igår såg HIF ut som den där träskeden du slet med på slöjden i lågstadiet. Totalt Uddlös och utan någon som helst finess överhuvudtaget. Ändå så står jag där som sentimental farsa efter gårdagens prestation och säger “Nämen oj va fin”. Det är klart att alla andra utan koppling till HIF tycker att prestationen igår var usel och bedrövlig och det gör dem med rätta då den var allt annat än bra, men likt den sentimentala farsan måste du också se helhetsbilden och låta din handflata klappa hjässan och med en aning av nedlåtande röst säga “Thats ok, Son”. För det var ett gäng ungdomar som sprang runt på Studenternas igår och försökte spela fotboll. Trots namnet på skådeplatsen blev det tydligt att flera av dem fortfarande saknar sitt diplom i kontinuerlig A-lags fotboll och därför är i mitten av att slutföra dessa studier. Det är inte mot dessa ungdomar den stora HIF-massan ska uttrycka sin frustration, utan ska någon uttrycka frustration mot någon efter matchen är det mot Mellberg och att denne totalt misslyckades med sina taktiska drag.

200813 Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson och Sirius Yukiya Sugita under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

Man skulle kunna argumentera för att HIF föll på sina individuella misstag uppe i Uppsala. Att kritisera Alex Nilsson för att han placerar muren fel och agerar tveksamt på frisparken som såg väldigt centrerad ut. Att han inte slänger sig på andra målet eller att hans uppspel på tredje målet missar totalt. Är det rättvist? Nej. Främst då denne Nilsson räddat poäng flera gånger om innan matchen i Uppsala. Han har i min mening skaffat sig rätten att ha en off-day, därmed inte sagt att han har rätt till flera. Man skulle också kunna kritisera att HIF:s Tre Amigos i Jönsson, Svensson och Timossi inte skapade mer än ett par halvchanser. Är det rättvist? Kanske. Själv tycker jag dock att Mellberg vid det här laget borde lärt sig att HIF säsongen 2020 ska spela med två anfallare. “Jamen… Al Hamlawi och Van Den Hurk var ju…” Nej, Olof. Två Anfallare. När Gero kom in var det alldeles för sent. Då hade Sirius redan låst skattkistan, kastat väck nyckeln, startat kodlåset och släckt lampan. Det kanske känns som en märklig sak att kritisera att man inte spelade med två anfallare när man i praktiken spelade med tre anfallare i första halvlek och man förlorar en match med två mål. Men själva anledningen till kritiken är att när man spelar med två yttrar så pass högt som man gjorde, lät man sina kanter bli extremt utsatta då man inte kunde dubbla mot ett Sirius som grundade sitt spel på att utnyttja just dessa kanter och som dessutom har en av Allsvenskans just nu kanske hetaste ytterback i Axel Björnström.

Samtidigt som jag förbarmar mig över att Mellberg än en gång denna Allsvenska misslyckas taktiskt kan jag ändå på ett sätt ursäkta honom. För i praktiken var nästan en hel startelva antingen avstängd eller skadad igår. Han vågade dessutom än en gång spela med ett gäng ungdomar. På måndag möter han samma Sirius igen. Denna gången med Van Den Hurk. Med Martin Olsson. Kanske med Assad Al Hamlawi. I praktiken bör laget som slog Norrköping hemma i måndags kunna slå Sirius hemma en vecka senare. Då kan Mellberg inte längre skylla på spelare som inte är uttagbara. Det är ett rimligt krav att man då återgår till den taktiken som som vunnit poäng tidigare i veckan. Mest eftersom att skillnaden mellan laget igår och laget i måndags är uppenbara. Men också eftersom att lagets bäste spelare igår, Jakob Voelkerling Persson, inte fick utnyttja sin fulla potential som spelmotor när han spelas som mittback. Det är förövrigt också ett rimligt krav från supporterhåll att vinst kommer i den matchen. Mest eftersom att ursäkterna då inte finns längre. Men också för att Mellberg snart kan vara något annat lags ursäkt till varför man klarar sig kvar istället för HIF.

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*