Spelprogrammet orättvist

Efter att ha reagerat över att AIK fick fem vilodagar och HIF tre senast så kollade jag upp hur det ser ut med vilodagar mellan matcherna. Föga överraskande har alla lag hyfsat lika antal vilodagar men hur är de fördelade? Hur ofta spelar man mot lag med flera vilodagar och hur står detta till under den nu pågående intensiva matchperioden.

Man kan utan tvekan säga att lag som har fem eller fler vilodagar inte påverkas av om motståndarna har en eller flera vilodagar fler. Det intensiva matchande som pågår nu är det dock av stor vikt att få extra vilodagar.

Jag har räknat ut hur många vilodagar respektive lag har i förhållande till sina motståndare och kommit fram till följande:

Flest plusdagar har Gefle på 6 följt av Halmstad 4, Åtvid 3, Göteborg* 2, Mjällby, AIK*, Elfsborg 1, Häcken och Kalmar 0, Gais och Örebro – 1, BP -2, TFF och MFF – 3, Djurgården -4 och HIF sist på – 5.

Till detta ska tilläggas att HIF efter fyra omgångar hade mött lag med en vilodag mindre, detta under en period där motståndaren ändå haft minst fem vilodagar. Därefter missgynnas HIF makalöst mycket. Under de följande nio omgångarna spelar HIF mot motstånd, med två undantag, som har minst en vilodag mer. Detta kan inte bara vara genomtänkt, eller kan det?

Göteborg och AIK har fått oförtjänt lite antal positiva dagar då deras fall beror på en enstaka omgång då matcherna flyttas pga vm-uppehållet på krav från FIFA. Fram till den omgången hade tex AIK 5 plusdagar framför allt erhållna under den matchtätaste perioden. Göteborg var uppe i hela 7 plusdagar efter nio omgångar.

Till skillnad från HIF fick Djurgården sitt minus framför allt under den mindre matchtäta perioden tidigt i våras/vintras. Inget annat lag är ens nära HIF under den tuffaste perioden och det må bero på tv (bland annat fick AIK någon extra dag för att de skulle visas i TV4) men personligen tycker jag att man från förbundet hastat samman ett sjukt schema som på pappret gynnar AIK och Göteborg och Halmstad medan HIF och MFF missgynnas.

Gefles och Åtvids dagöverskott beror på samma sak som Göteborg och AIK:s missvisande låga dagsöverskott.

1 kommentar

  1. Intressant studie…. när allt kommer till allt handlar det ju bara om att försöka vinna alla matcher, men förutsättningarna för det är alltid skiftande. Har tänkt på ibland vad gäller bortamatcher, hur spelprogrammet kan orsaka massor av reskilometrar/timmar på mycket kort tid. Har för mig att HIF i perioder kommit till Stockholm varannan vecka – medan AIK (naturligtvis!) inte behövt lämna stan på en månad, beroende på derbyn m m.
    I år är känslan annars att HIF haft en del flyt och mött motståndarna vid rätt tidpunkter; Åtvid t ex – känslan var att det snart måste lossna/vända och vi kom till Kopparvallen precis innan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*