Rollo: ”Äntligen premiär”

191026 Sundsvalls Carlos Gracia under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 26 oktober 2019 i Sundsvall. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108

Äntligen. Som vi har väntat! I kväll är det dags för Jörgen Lennartssons mannar att påbörja marschen tillbaka mot allsvenskan. Premiären kunde ha varit lättare. Att ta sig an en av de absoluta toppkonkurrenterna, Sundsvall, på bortaplan redan i första omgången är ju en utmaning som heter duga.

Omgången har redan bjudit på en överraskning. Vem hade tippat att Falkenberg skulle förlora hemma mot Gais i premiären? Inte jag i alla fall. Bois seger mot Värnamo var liksom Östers vinst mot Örgryte mer enligt tipsen. Jönköping Södra visade klass när laget vände 0-1 till 5-1, men fick hjälp av att motståndarna Vasalund åkte på en utvisning efter dryga halvtimman. I andra halvlek körde smålänningarna över motståndarna. Även Trelleborg vände ett 0-1-underläge, mot Norrby, till vinst med 2-1

Att det småskräller i inledningen av säsongen är vanligt. De uppflyttade lagen brukar sprudla av energi och ta för sig rejält i inledningen. Möjligen på grund av att de ofta underskattas men också för att de inte är så välscoutade. Sedan är det förstås ingen lätt uppgift att hinna scouta motståndarna innan serien ens börjat eftersom nästan ingen trupp liknar fjolårets.

Hur väl man lyckas i inledningen hänger alltid samman med hur bara man lyckats får gamla och nya kuggar i laget att smälta ihop. Och givetvis hur snabbt en ny tränare kan applicera sina idéer på ett nytt lag.

210322 Tränare Jörgen Lennartsson under en träning med Helsingborg den 22 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0036

När det gäller HIFs premiärmotståndare vet vi på förhand att laget har ett vasst anfall, med Linus Hallenius och Pontus Engblom, men vi tror oss också veta att laget är sårbart bakåt. Vi vet däremot med säkerhet att HIF vunnit 18 gånger av de 26 som lagen mötts och bara förlorat två, en hemma och en borta. Det är dock tveksamt om det har någon betydelse för kvällens match men man kan ju alltid hoppas att traditionen håller sig vid liv.

Vikten av att få en bra start på säsongen belystes av kollega Martin Klintebergs sammanställning av premiäromgångarna i söndagens artikel.  En seger mot en tippad toppkonkurrent kan ge en skön boost för självförtroendet inför fortsättningen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*