Reflektion från Tv-soffan

Tretton är ett allmänt oturstal. Och i den trettonde matchen för året i Allsvenskan, kom den första förlusten. Otur var sannerligen en utav orsakerna till denna, i vissa avseende historiska match.

En olycklig rensning av Holgersson gav Mendes i Kalmar all anledning att springa till närmaste korvkiosk i Kalmar och köpa sig en Triss-lott. Ja, ni såg alla vad som hände, och ni blev säkert lika paffa och nollställda som jag? Sånt kan bara inte hända, möjligtvis i en Youtube-film med halvtaskig kvalité någonstans ifrån världen, men inte då det gäller oss, HIF’are! Men det gjorde det, maximal otur i den trettonde matchen…

Möjligtvis var det den chockerande inledningen som fick HIF årgång 2010 att åka tidsmaskinen ett år bakåt och spela som HIF årgång 2009. Möjligtvis var det avsaknaden av det så gjutna mittbacksparet Ekstrand/Nilsson som fick det så gedigna försvarsspelet att bara braka ihop. Möjligtvis var det pressen på spelarna att bibehålla förlustnollan intakt som gjorde att spelet knöt sig. Möjligtvis var det den dåliga ursäkten till fotbollspl…..nope, det kan det omöjligt vara…
Vad var det som hände?

***

Horribel tackling som Mendes utsatte Gashi för! Hade oturstalet tretton haft större makt, så kunde Gashis säsong varit slut ikväll. Och han hade fått sitta på läktaren resten av säsongen med benet i gips efter ett benbrott. Sedan att hävda att utvisningen var på grund av enbart ett “stryptag” är svagt av domaren och ganska horribelt i sig. Jag hoppas Mendes får en avstängning på mer än en match nu!

***

Att spela med en man mer är sällan en fördel numera. Det har bland annat Gefle fått erfara, och idag fick HIF samma erfarenhet. Jag vill absolut inte kalla Kalmar för tråkiga, för dom gjorde exakt enligt boken hur-du-försvarar-dig-bäst-med-en-man-mindre, den lektionen har Kalmar-Nanne lärt ut sina adepter på ett mycket bra sätt.

Men, jag skulle dock vilja kalla HIF idag för enformiga. Jag satt och räknade fram åtminstone 12 stycken exakt identiska inspel från högerkanten, med exakt samma utgång. En lång, hög boll som målvakten alldeles för enkelt kunde plocka ner. Oavsett vem som slog den/dom så var de exakt lika enformiga. Enformigheten befann sig precis överallt där HIF spelade sina höjdbollar och slog sina passningar, precis överallt. Jag kan förstå om herrar Gashi och Lantz har nackspärr imorgon…

***

Idag visade Conny (som fortfarande är min King) känslor på bänken. Jag är ganska övertygad om att det var yttringar av frustration och uppgivenhet. Om orsakerna till det var exakt dem samma som jag vill peka på, det kan jag inte svara på. (kommer till det längre ner…)

***

Varför buade Kalmar-publiken konstant på Edman? Förmodligen såg ingen utav de få Kalmariter som begett sig till sin hemmaborg för att se serieledarna komma på besök hur det “omtalade” röda kortet kom till och trodde Edman var boven i dramat?

Men å andra sidan som gnälldes det otroligt mycket från Kalmarpubliken vid varje domslut som gick emot hemmalaget, så jag tror att min slutsats om okunnighet håller…

***

Pär Hansson är helt klart en man för det Svenska Landslaget. Hur mycket mer bevis behöver Hamrén för att peta Isaksson? Det var nämligen inte första gången vi såg en enhandsräddning i världsklass från Hansson. Och att försvaret bröt ihop idag, hade inget med Hansson att göra…

***

Rachid och Rasmus lär aldrig bli något par i världsklass dock. Anledningen är inte Rasmus i alla fall.
Visst gjorde Rachid ett bra inhopp förra matchen, men inget storartat enligt mig. (Jag avhöll mig från att skriva speciellt mycket om honom förra gången av just den anledningen att jag inte ser honom som något annat än en inhoppare, ingen man för startelvan). Jag tyckte mig få svar på det påståendet idag.

Rachid snarare stjälpte än hjälpte Rasmus med anfallsspelet idag. Han sprang på samma bollar, han gjorde samma löpningar och var allmänt mest i vägen för Rasmus.

Och nu, NU gör jag avbön. Jag har hela tiden hävdat att HIF klarar sig med den anfallsbesättningen vi redan har, men nu viker jag för massan och håller med. Ge oss en anfallare och framför allt, ge Rasmus den hjälp han behöver!

***

Wahlstedt har passerat bäst-före-dagen nu. Det fanns absolut inget i hans skepnad på plan idag som visade några som helst tecken på att han fortfarande skulle vara av Allsvensk klass. Landskrona Bois nästa?

***

Nu är pressen på att hålla nollan borta, nu bryter vi ihop och kommer igen! Vi leder fortfarande serien med fem poäng och har fortfarande ett gyllene läge att uppnå det uttalade målet…att bli bättre än 8:a…

11 kommentarer

 1. Kan bara hålla med om Kalmar-publikens enögdhet. Alla på min del av läktaren blev galna över utvisningen och tyckte den skulle gått till Gashi!? Sen fortsatte det med att kalmar skulle ha frispark i varje situation och att edman skulle ha kort i varje situation. Parodi!
  Håller dock inte med om Wahlstedt då han var en av de bättre på plan enligt mig. Även Liverstam överraskade positivt. Väldigt lik Ekstrand i spelstilen!?

 2. Om Wahlstedt var bland de bättre idag , då får jag be om ursäkt och börja använda glasögon, eller så var matchen mycket sämre än jag trodde 😉

  Liverstam hade varit mitt förstaval som mittback. En bra insats och verkade väldigt lugn i sitt spelsätt. Möjligtvis en Ekstrands-kopia.

 3. Holger är en högerback och whalen borde ha varit bänkad. Liverstam-Patronen som centrala backar, då skulle matchen ha slutat 0-0!!

 4. Instämmer med övriga, Liverstam – Patronen borde ha börjat. Förstår hur Conny tänkte, men idag gick det inte vägen.

  För övrigt saknade jag Sundins arbetskapacitet något oerhört i den här matchen, med honom på plan så håller vi motståndarnas backlinje lågt och avskärmat. Idag släpptes den ytan. Måtte Skorpan tillfriskna fort som ögat. Rachid då? Mjae.. ska han peta någon så får han peta Rasmus.

 5. Jag tycker domaren dömde den situationen riktigt bra. Mendez tackling, dobbarna före, men kommer in liggande mer än hoppande => gult, stryptaget nästa gula, så sammantaget rött. Gashi hade också händerna på Mendez så gult på honom och slutligen det gula på Edman som rusade dit är väl lite hårt men inte helt orimligt.

 6. Zeus:
  Ja, vi är väl ganska överens de flesta av oss att domaren gjorde en korrekt bedömning vad gäller det röda kortet.

  Att Edman tjurrusade in i situationen var lite orutinerat, så ett gult kort var på sin plats.
  Gashis gula, är också helt i sin ordning.

 7. Brister i anfallsspelet, dålig rörelse och långbollar/inlägg i det oändliga och Lantz stillastående framför en 4-backslinje när alla hade behövts i jakten på mål. Tycker att Conny hanterade 2:a halvlek svagt. Vi behöver verkligen en riktigt vass anfallare. Tryter orken nu? Tar det kraftödande spelet ut sin rätt nu? Eller reser sig HIF med förnyad kraft?

 8. Så går det när man väljer att spela ett träben som mttback. Holger gör minst skada ut till höger så där kan han stanna.

 9. Prosten:
  “Holger gör minst skada ut till höger så där kan han stanna.”

  Jag tycker dock Holgersson har varit en utav de bästa i laget i år, så det var väl ett orättvist uttalande? 😉

 10. Tycker Matjord… summerar det bra – även om laget höjer sig i andra halvlek så inbjöd inte Fredriksskans gropmatta till gräsplan till så mycket insticksspel men ska vi köra på höga inlägg måste vi ha en kille på plan som kan nicka – just nu har vi ingen forward i truppen som står för dom kunskaperna, möjligen Porcellis men killen vill ju så mycket när han kommer in att han överarbetar situationenerna: tänk om han släppt Liverstams lobbskott i andra och inte försökt på sig en tokstyrning med knoppen, då kanske det blivit en retur som han eller Rasmus kunnat peta in!

  Hade förhoppningen innan matchen när jag såg att Wastå var petad (skada/taskig form?) att hans ersättare skulle vara skakig som ett löv men gör istället tvärtom: spikar igen så det kändes nästan som förgjort & att endast ett ursnyggt självmål hade ställt till det för honom men igår var det inte vi som hade med oss flytet helt enkelt…

 11. Zeus: Hade domaren först visat ett gult och sedan ett till hade jag kunnat köpa att domaren gjorde det bra.
  Tacklingen är våldsam och ska generera rött kort direkt.
  Domaren säger uppenbarligen att det är för stryptaget spelaren får rött kort. Det borde föranleda att Gashi också fått rött. Bedrövlig domarinsats. Tyvärr.

1 trackback/pingback

 1. HIF har sin skyttekung – men bara på medlemskorten | | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*