När verkligheten hann ifatt Marcus Lantz

Det måste ha varit någon gång strax efter nyår som verkligheten hann ifatt Marcus Lantz, allsvenskans bäste spelare enligt många 2010.

Som ett slag mitt i solar plexus måste det han känts för honom att inse att han inte var värd de pengar som hans agent krävde och att raden med klubbar “som kan slåss om SM-guldet” var väldigt kort. För att inte säga obefintlig.

Marcus Lantz fyller 36 år i oktober och borde rimligen ha 1 eller 2 år kvar på yttersta toppnivå i Sverige. Landskrona BoIS är inte toppnivå i Sverige, de har ett lag som kan slåss om toppplatserna i landets jämnaste serie, Superettan, men de kan lika gärna utkämpa en bottenstrid där. Vad fan ska Allsvenskan bäste spelare 2010 i BoIS och göra?

Tror det handlar om stolthet och tjurskallighet, efter en oerhört lyckad vår 2010 så stod både Marcus Lantz och HIF på topp och allt var frid och fröjd. In träder agenten-hyenan säger en del. Nu ska det förhandlas medan järnet är varmt.

Det görs mediautspel från Lantz som skapar rubriker och efter ett par månaders förhandling, mest genom media, så beslutar sig HIF och Marcus Lantz att lägga förhandlingarna åt sidan medan allsvenskan spelas slut. Men skadan är redan skedd, Lantz tappar den hysteriska form han varit i under våren drar på sig ett par avstängningar där-förmodligen till Marcus Lantz agents stora förtret-hans ersättare går in och glänser.

Då insåg HIF att man inte behövde gå med på agentens krav, Marcus var tydligen inte oumbärlig som agenten hävdat och mötet efter serieslutet varade en kvart under vilken HIF drog tillbaka det bud som legat på bordet sedan flera månader. Ridå!

Fler utspel från agenten, toppklubbar i Sverige, Danmark, Tyskland, till och med ärkerivalen MFF nämns som en ny klubbaddress för Marcus. Finns ju hur mycket toppklubbar som helst i kö ifall man får tro agenten.

Så här i slutet av januari visade det sig att det inte blev någon toppklubb i Allsvenskan. Inte en mittenklubb eller bottenklubb heller. Det blev en mittenklubb i Superettan och förmodligen rejält bantade löneanspråk. Hoppas att agenten kompenserar Marcus för den uteblivna lönen?

De där drygt 2 miljonerna som HIF erbjöd Marcus under sommaren 2010 skulle han nog med facit i hand tagit, nu sitter han där med Svarte Petter. På väg till Ljungskile och Falkenberg när HIF siktar in sig på Europa Legue kval och fortsatt toppstrid i allsvenskan.

Han hade chansen att skriva in som som en odödlig hjälte i alla HIF supportrars hjärtan men sumpade allt på ett drygt halvår genom att gå från kung till loser.

Som Nam Naa skulle de sagt här i Bangkok, skyll dig själv typ…

22 kommentarer

 1. Väl skrivet! Han ville krama ut de sista ur sin trötta kropp, gamblade och satte sin agent på att, i värsta Raiola-style, lägga vantarna på HIFs pengar. Men Lantz är inte Zlatan och nu står han där med byxorna nere. Lia gott åt honom…

 2. Håller med dig till punkt och pricka. Ett litet tillägg är väl att hans karriär har påverkats mycket av den stolthet och tjurskallighet som du skriver om. Han gjorde sig t ex tidigt omöjlig i landslaget genom att gå ut i media och öppet kritisera Lagerbäck, ett drag som gjorde att han gick miste om ett ovärderligt skyltfönster när han spelade i Hansa Rostock. Något som han själv förmodligen legitimerar inför sig själv genom att kalla integritet. Samtidigt anser jag att det gäller att välja sina strider, men Lantz tog dem alla både på och utanför plan, på gott och ont..

 3. Hela den här historien med Lantz är tragisk egentligen, men jag har på något vis alltid ifrågasatt dels Lantz men även Henkes s.k “lojalitet” till Hif. Henke uttryckte väl aldrig någon kärlek till HIF utan snarare för Högaborg och Helsingborg i allmänhet som “hemma”. Samma i fallet med Lantz..
  (där lockade nog ett ev sm guld mer)

  Nu hoppas jag att may skriver på annars har vi en ny, snarlik, situation med spelare som velar över sina kontrakt. Det bör inte vara så svårt, antingen vill du stanna eller inte… Vid tvekan så satsar man på andra och säljer av! Därför vill jag även passa på och hylla Joel affären, där alla parter blev nöjda..

  Kom igen nu HIF så skiter vi i sopan som föredrar “toppsstrid” framför HIF och Europa.. Sån skit behöver vi inte i vårt kära HIF.

 4. Nu har styrelsen lyckats sparka ut två stora profiler i HIF (Henke och Marcus)till Bois. Man brukar ta vara på sina profiler i andra klubbar ute i Europa. Är det inte dags för alla medlemmar att sparka styrelsen och sportchef. Alla klappar sportchefen och styrelsen för värvningen av Gerndt. Den var väl inte så svår kunde jag också gjort. Men allt annat som har gått fel med alla spelare.
  Det tycks vara helt ok enligt styrelsen. Hade jag misskött mig så på mitt jobb hade jag fått sparken för länge sedan. Men inte i HIF för där klappar man varandra på ryggen. Det är en status att sitta i denna styrelse. Spelar ingen roll vad du kan om fotboll. Jag är grymt besviken på detta HIF som jag följt i över 40 år. Ni kan inte tro att publik siffrorna ökar nästa säsong. Många med mig på stan kommer svika HIF. Precis som styrelsen sviker alla supportrar. Tack för mig denna gång!!!

 5. Peter, ManUtd sparkade ikonen Keane, avslutade med Beckham. Barca kickade Zlatan. Ett LAG är alltid större en den enskilde spelaren.

 6. Efter att ha läst ett uttalande Lantz har gjort på fotbollskanalen måste jag säga att jag mist all respekt för Lantz!Han påstår att det är ett fett finger i ansiktet på dom som trodde han bara var ute efter pengarna o att många utlänska klubbar var ute efter honom ,men han ville inte namnge nån av dom!Han säger även att Allsvenska är så lågt rankad i Europa att det princip inte är lönt att spela där!Snacka om att han försöker intala sej själv att Bois är mycket bättre alternativ än det kontraktförslag han fick av HIF!Kan tyvärr inte göra nåt annat än att skratta åt dej Marcus Lantz…….

 7. @Divaldinho

  Skriver under på det, ett av de slagorden jag använder mest; “Laget är ALLTID större än individen (spelaren), i alla lägen!”

 8. “Hur hungrig är du då – eftersom du ändå går ner en division?
  – Alltså, alla vet var Allsvenskan är idag och Allsvenskan är så lågt rankad i Europa att den finns inte. Så hade jag velat hade jag spelat utanför Allsvenskan, och det visar väl vilken drivkraft man har – när man väljer att gå till Landskrona.

  – Det är många som har pratat om att det var pengar som gjorde att det inte blev Helsingborg – att det handlade pengar. Det är väl ett fett finger rakt upp i ansiktet på de som pratat om pengar. Går man till Superettan när man har erbjudanden i Europa så visar det väl på att det inte har med ekonomi att göra.”

  Bra drivkraft Markus – lycka till

 9. Saken med Lantz är att han fick panik helt enkelt när ingen ville ha honom på hans promisser!Det fick helt enkelt bli en Superettan klubb!Sen kan ju han ljuga ihop lite bara för att dom nya fansen ska tycka att det är en hyvens kille!Vi HIFare gick oxå på den finten!Allt med familjen stämmer säkert men jag tvivlar på att det var flera utlänska klubbar som ville ha honom!Han har förstått att han skitit i det blå skåpet o försöker nu bara rädda sitt anseende o ansikte genom att säga att han väljer detta pga utmaningen samt att Allsvenska suger!Han är förnärvarande månadens största skämt!Med facit i hand så tycker jag HIF tog ett bra beslut!Antar att dom genomskådade honom…..

 10. Vad vet ni om hans lön i Bois? Säkert folk med plånbok som ställt upp där. När man tackar nej till 2 miljoner i HIF och vill vänta. Han bara försöker slingra sig nu för det blev superettan. Det hjälper inte men Lantz i Bois kommer inte gå upp ändå!!!

 11. Peter: Om det är samma “peter” som kommenterar styrelsens agerande tidigare, så tycker jag för egen del att man inom klubben har gjort ett val – vilket känns rätt logiskt och ekonomiskt klokt –
  Känner ej till hans löneläge i Landskrona, men skulle tippa på en tredjedel av vad HIF erbjöd så här spontant utan att ha fakta.
  Dock är jag mer skeptisk till Lantz nerklankande på allsvenskan, samt rättfärdigande till att han joinar Landskrona. Som någon så klokt uttryckte sig. “han vill vinna titlar” så tror jag inte han primärt tänkte på Nightcap.

 12. Är väl otroligt lätt för en spelare som är 35, är på väg att varva ner och tjänat alla sina miljoner redan. Nej då spelar inte 50 000 i månaden hit el dit någon som helst roll. Knappt ens 100 000 hit el dit.

  El vad säger du lantz? om att henke gick till helsingborg, el alla andra som har åkt hem för att avsluta i allsvenskan. Spelare som har 20 – 200 milj på kontot är det också ett fett finger i ansiktet?

  Du ville stanna med din familj i sverige, och i närområdet.. MFF ville inte ha dig. Så då fanns bara landskrona kvar med polaren som coach.

  Väldigt genomskinligt av dig…

 13. Edman skriker o Marcus Lantz sviker? Är det så illa? Nja, inte helt men däremot är HIF inte så skickliga på att behålla spelare som blivit stjärnor medan stjärnorna inte är så skickliga på att leva upp till lojalitet. Jag tycker inte det är så förvånansvärt eller så provocerande att Lantz väljer BoIS. Tvärtom ganska självklart med tanke på hur situationen utvecklades. Hade inte Henke varit där tror jag inte heller Lantz hamnat där. Bara att önska honom lycka till och möjligen sörja att varken han eller Henke finns kvar i HIF:s organisation.

 14. Tror och inbillar mig att HIF, i stället för att lägga pengar på Lantz, la dessa på Rachid. Om det var fel av HIF att göra det (Lantz klagade ju på att HIF var på fel väg, för övrigt samma som Henke klagade på…

  Lantz, Henkes stalker.

 15. Tycker vi skiter i Lantz nu o koncentrerar oss fullt ut på Skånes Stolthet!Vi har ett guld att ta denna säsong plus ett Europaspel med förhoppningsvis många fina miljoner att inkassera!HEJA di rö o blå:)

 16. Jisses, bittra miner? Rätt övertygad att jag hörde att Lantz inte var villig att flytta särskilt långt och det var därför han skrev på för bois… Kan nämna flertalet svenska klubbar som hade saliverat över att få honom. Inse fakta, det var korkat att inte gå med på hans krav och Helsingborg kommer få lida för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*