Kommer du, följer fler efter!

“Varför nöja sig med att se Allsvenskan när man kan se Premier League?” frågade en icke fotbollsintresserad arbetskamrat. Jag tar sällan diskussionen med personer som inte är intresserade av fotboll, det går helt enkelt inte att övertyga dem, men frågan har stannat kvar i mig.

publiken
Foto: Bjarki Tordarsson

Allsvenskan har länge varit det svarta fåret, något gemene man kan älska att hata när de stora ligorna finns bara ett knapptryck bort. En del av problemet är stämningen runt om matchen, för även om man kan säga att ligan får den publik den förtjänar så får även publiken den liga den förtjänar. En hängiven publik kan skapa en bättre liga, jag är övertygad om det.

Det är inte ens fel om två träter, heter det, i Allsvenskans fall kan det översättas i att det är inte enbart publikens fel att den inte kommer. Människan är ett vanedjur och i grunden fruktansvärt lat, självklart vill man ligga på soffan och dricka en öl och kolla på matchen på tv. Det har man ju kunnat gjort så länge man kan minnas, i alla fall jag som är av yngre snitt. Då är det ju dessutom någon annan som sjunger fram laget och själv kan man koncentrera sig på att muttra vid felpassningar. Det är ett beteende som många även tar med sig in på läktaren, där finns ju någon annan som sjunger så då kan man koncentrera sig på att berätta för grannen att den där passningen hade jag slagit bättre.

Därför blir jag glad av Kärnans initiativ Röd Lördag. Först var jag en aning skeptisk, men när jag tänkte på det så insåg jag hur rätt det är. För om man ser till matchen i sig, sjätte omgången hemma mot Gefle, hur står sig den matchen i Helsingborgarnas ögon? Lägg där till senaste hemmamatchen, förlust mot Mjällby. Det enda den här matchen har på sin sida är att det är en lördagsmatch och att vädret äntligen blivit varmare. Därför tror jag denna satsning är bra för HIF på alla sätt, från läktarplats ner till ungdomsleden.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarsson

För om publiken lockas till Olympia, då har vi supportrar chansen att locka några av dessa att sjunga och stötta laget. För om du hemma ses som en udda fågel om du sjunger framför tvn så ska du på läktaren ses som en udda fågel om du INTE sjunger. Ju fler som sjunger runt om dig desto större är chansen att även du börjar sjunga och stötta laget. Börjar även du sjunga är chansen då ännu lite större att någon annan följer efter, på så vis bygger vi en positiv trend. Får en skeptiker en positiv upplevelse är chansen att de återkommer större, och ju fler som kommer på matcherna ju större blir stödet och i det kan laget och klubben växa.

Björn Velander BBL

2 kommentarer

  1. Hade nivån varit högre på läktaren tror jag fler hade engagerat sig. Som ett exempel kan vi ta ramsan som sjöngs mot DIF; “alla suger k*k i dfg”. Uppskattas nog av de i publiken som tagit med sina barn för att se HIF. Vissa verkar dessutom fokusera mer på att supa sig fulla och hetsa mot motståndarklacken än att se på själva matchen.

    Bara en tanke..

  2. Men att inte engagera sig är ju kontraproduktivt. Ju fler supportrar desto större är ju påverkansgraden över vilka ramsor som används. Att stanna hemma är att lämna över det ansvaret på någon annan. Det är vi supportrar som bestämmer vilken mentalitet vi vill ska råda. Ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*