Jönsson borta, även guldet?

Man kan tala om hur pengar får världen att snurra, om en serieledare som sålt guldet och om ett transferfönster i tvärdrag. Men efter dagens försäljning av Rasmus Jönsson är det bara tre stora bokstäver som supportrarna målar på Olympias fasad med röd och blå färg: K-Ö-P.

Det har varit på känn länge och när försäljningen av Rasmus Jönsson till Wolfsburg blev klar på HIFs hemsida under eftermiddagen blev jag inte förvånad, bara besviken. Även om jag förstår att Jönsson själv inte kan tacka nej till en flytt till av Europas bästa ligor borde ändå klubbledningen ha modet att göra det. Efter försäljningar av fyra tongivande spelare sedan årets början bör sportchef Jansson ha tillräckligt med stake och ekonomi för att säga nej. Istället ser vi ytterligare en talang försvinna från Olympias gräs innan någon hinner säga ”SM-guld”. Det är skrämmande, men också ett bevis på svensk klubbfotbolls låga ställning i Europa.

Paul Myllenberg och Jesper Jansson har nu satt sig i en besvärlig sits. Med en trupp som skriker efter förstärkning och med två dagar kvar på transferfönstret är goda råd dyra, mycket dyra. Säljande klubbar kan sätta en mycket högre prislapp på sina spelare om HIF hör av sig eftersom de vet om de två tidigare nämnda faktorerna. Det kan betyda att HIFs nyförvärv inte bara kan bli en desperat paniklösning, utan även en dyr sådan.

När Alexander Gerndt såldes plockade Jansson hem en gammal publikfavorit, Alvaro Santos. När nu även Jönsson packar ihop sina väskor och drar ut i fotbollseuropa finns kanske lösningen i Norge? Nej, jag talar inte om ännu en publikfavorit (Arild Stavrum) utan 29-årige Thomas Sörum från Haugesund, ett mittenlag i Tippeligan. Av rapporter och Youtube-klipp att döma är Sörum en kvick forward med kyla i avslutet och en god speluppfattning. Att han dessutom vann skytteligan när Strömgodset gick upp i högsta divisionen för några år sedan sänker inte omdömet. Men i vilket fall är det ett stort risktagande att sälja en av lagets bästa spelare och ta in en relativt okänd spelare. Blir det fiasko slutar jag betala medlemsavgift, blir det succé kommer jag aldrig mer tvivla på Janssons värvningar.

Och så avslutningsvis till den mest bestående frågan bland HIF-fansen idag. Har vi nu sålt guldet? Nej, inte om Patronen, Lindström och de andra kämparna får säga sitt.

4 kommentarer

 1. Med tanke på att vi leder allsvenskan och att det ändå finns en möjlighet att förstärka så känns det absolut inte kört – som du säger så har HIF haft styrkan i år (enligt vissa en svaghet) att spridda ut målskyttet på flera spelare och det är klart att det måste inge en trygghet tillsammans med Conny & P-O:s defensiva spelidé som verkar satt sig i ryggraden på alla HIF-lirare oavsett om de är nyförvärv, unga eller gamla rutinerade slitvargar som Chrisse & Lindström så ger de aldrig upp och offrar allt för att hålla egna buren ren från påhälsning – dessutom ska vi ju möta värsta konkurrenten och det gör att vi har det i våra egna händer!

 2. Nuvarande besättning kan mycket väl lyckas med att spela hem allsvenskan. Det är inte så många matcher och det kan faktiskt gå att gneta sig fram. Dessutom är det mittfältet som varit viktigast i år.

  Sen gör HIF helt rätt som säljer nu. Det är bra för framtiden man kan inte som klubb stirra sig blind 1 år framåt. Allt för många gör det och det straffar sig.

  Vad hade Rasmus varit värd i vinter? Hälften kanske, återstående kontraktstid hade minskat värdet på honom. Dessutom hur många klubbar ville ha honom? Har nästan bara hört Schalke och Wolfsburg (tränaren) Andra bud var kanske avsevärt lägre.

  Sen ger det viktiga signaler om att unga spelare kan utvecklas och sen säljas i HIF. Det är en fördel när man letar nya talanger. Hoppas HIF värvar fler yngre spelare som kan utvecklas i ungdomslagen och i A-laget

 3. Kan inte göra annat än att instämma med era kommentarer. När många höjer rösterna att det är klubbledningens fel att man släpper spelare mitt i säsongen skulle jag istället vilja rikta kritiken mot SvFF. För utländska klubbar är svenska spelare mest intressanta under sommarfönstret, vilket gör att spelarförsäljningar sker då. Hade vi spelat höst-vår i Allsvenskan hade vi inte haft samma problem med spelarförsäljningar mitt under säsong.

 4. Det är nästan enbart det som HIF & MFF kan sägas vara helt överrens om: ändra säsong till höst-vår och att inte detta redan gjorts är för SvFF håller fast vid att Allsvenskan ska vara så geografiskt spridd som möjligt plus det faktum att klubbarna själva måste stå för fixandet med planen – visst går det att behålla en geografiskt spridd allsvenska men för det krävs planvärme och jag tycker att då SvFF via de allsvenska föreningarna får fram vad de efterfrågar, nämligen landslagsmän, så är det inte mer än rätt att SvFF då erbjuder medel via t.ex. fonder där klubbarna kan söka pengar för att fixa planer med rätt förutsättningar!

  Det blir då en win-win-situation där investeringarna från SvFF (som har gott om cash sen alla slutspel Lagerbäck tog oss till – alltid något att tacka för) ger bättre förutsättnnigar här hemma för svenska fotbollskillar att utvecklas och på så sätt kunna ta en landslagsplats utan att hoppa på första bästa chansen i en norsk, dansk eller holländsk klubb, och därmed behåller vi de svenska talangerna i allsvenskan under en längre tid och på så sätt ökar även intresset för den inhemska fotbollen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*