Internationella kvinnodagen Vs fotboll

vickyy
Den 8 Mars varje år inträffar den internationella kvinnodagen i syfte att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Om vi ändå ska prata om tjejer och jämställdhet – varför inte prata om kvinnor i den mansdominerade fotbollsvärlden? 

Att vara kvinna och gå på Helsingborgs IF:s matcher har aldrig varit ett problem för mig. Jag sitter på ”gubbläktaren”, det vill säga den västra läktaren på Olympia och har aldrig blivit illa bemött för att jag varit kvinna. Däremot är det många av herrarna som reser sig och hälsar på ett trevligare sätt när en tjej kommer förbi.

För många år sedan var det inte vanligt att kvinnor gick på fotbollsmatcher eller sport i allmänhet, men idag tycker jag mig se fler och fler flickor, tjejer, kvinnor och damer på arenan – och det är väl härligt? Underbart att vi alla kan mötas på arenan som människor och faktiskt se på fotboll, att det inte spelar någon roll om man är man eller kvinna.

Av en slump diskuterade jag och en väninna det här ämnet för några dagar sedan, då berättade hon att hon erhållit en otrevlig kommentar av en jämnårig man eftersom att hon ser på mycket fotboll, framförallt HIF. Man blir otroligt provocerad och för egen del känns det viktigt att lyfta fram ämnet här. Mannen hade frågat henne om hon får ligga mycket med spelarna, eller vilka hon har legat med. Jag blev helt ställd när hon berättat vad som sagts och undrade om vi fortfarande levde på stenåldern.

Kan inte tjejer vara intresserade av sporten fotboll? Varför drar många slutsatsen att det handlar om att tjejer är intresserade av fotbollsspelare.
Kan man inte som kvinna gå på fotboll utan att vara intresserad av en spelare? För i så fall har jag hamnat helt fel. Jag går dit för att jag älskar sporten fotboll.

Jag ser inte ungdomsfotboll för att jag är intresserad av ett förhållande med någon utav spelarna, jag går dit för att se stjärnor födas.

Jag går dit för att se fotboll. Ja, fotbollspelare… som spelar fotboll.

Kan vi inte komma överrens om att kvinnor inte går på fotbollsmatcher för att få uppmärksamhet utav spelarna? Det är inte ens i närheten av varför jag går dit i alla fall. Kvinnor, män, barn – alla ska vi kunna mötas på en läktare, under en fotbollsmatch, någonstans i världen.

bbl_victoria_jongard

1 kommentar

1 trackback/pingback

  1. Internationella kvinnodagen. | VICKANVICKY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*