Frederik Ericsson: “Engagemanget såväl externt som internt är ett engagemang som man ska värna om!”

Han fastnade för HIF 1991, har varit engagerad i och för HIF sedan mitten av 90-talet. Idag är han Informations-Chef. Allt Om HIF har gått “Bakom Båset” på Frederik Ericssson.

Foto: Bjarki Tordarson
Allt om HIF “Bakom Båset” med HIF:s Frederik Ericsson.
Foto: Bjarki Tordarson

Frederik, för de som inte känner till dig, kan du inte berätta lite om vem personen Frederik Ericsson är?

Jag är född -71 och kommer ursprungligen från Helsingborg men växte upp i Bjuv, där gick jag i klassrummen intill Daniel Andersson. Man har väl aldrig känt sig som en ”Bjuvsing” utan alltid sett sig själv som en Helsingborgare. Bor numera i hus ute i Rydebäck med min fru och mina tre barn.

Har du alltid varit HIF:are? Vad är din anknytning till staden och klubben?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Det har man väl alltid varit utan att veta om det egentligen. Min far har varit HIF:are så länge jag kan minnas och han var själv fotbollsspelare, visserligen i Stattena IF, men ändå. Det var först i matchen mot Frölunda -91 som jag själv blev riktigt frälst, då var här helt fantastiska publiksiffror – trots att man ”bara” låg i divisionen under allsvenskan. Efter det har jag sett alla hemmamatcher på Olympia utom två allsvenska matcher.

Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?

Den är väldigt blandad men har alltid varit inriktad på service-minded arbeten, det har varit inom restaurang, taxi och en hel del inom IT-branschen. När jag sen väl kom in i HIF har jag haft många olika roller. Den stora biten som fastnat ordentligt för mig är information och kommunikation – det är de områdena jag arbetar främst med idag.

Har du själv någon fotbollsbakgrund?

Väldigt kort, men har spelat i Bjuv och Gunnarstorp som ungdom, hade dock problem med benen och opererades som 19 åring, efter det spelade jag tre år i Kropp. När jag sedan öppnade ett IT-café så fick jag lägga ner det där för då fanns det ingen tid till det längre. Har även hunnit med att vara ungdomstränare här i HIF för kullarna -90 till -92:or.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Jag har varit med länge, intresset kom som sagt -91 och sen blev det mer och mer. Jag stod i klacken och kom med i styrelsen för gamla ”Red and Blue”. När man ville bygga om ”R&B”:s hemsida i mitten av 90-talet ville man även göra om HIF:s, då etablerades den första kontakten. Jag fortsatte att programmera hemsidan för HIF till dess att jag öppnade eget IT-café. Då blandade jag konsultuppdrag med ideellt arbete. Under den perioden fick klubben pris för bästa allsvenska hemsida och även om det var en annan marknad med hemsidor på den tiden var det ett kvitto på att man gjort ett bra arbete.

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Främst är det att utveckla våra mediekanaler. Hemsidan har varit prio. Vi har även utvecklat digitala medier som mobilappar, webbsändningar. När det sen gäller det att kommunicera ut nyheterna på ett bra sätt, med alla nyheter som släpps, är det inte alltid så lätt: Men vi har nog varit duktiga i att arbeta upp en trovärdighet där folk inte ser något som ”klart” förrän det står på vår egen hemsida, hif.se. HIF är och skall vara huvudkällan även om rykten florerar på olika hemsidor.

Utöver detta är jag ansvarig för arrangemang och säkerhet vid våra matcher. Det handlar främst om att planera och utveckla det vi gör. Det är ett stort arbete, vi jobbar med ca 300 funktionärer vid en allsvensk match.

Kan du inte beskriva hur en vanlig arbetsdag i Frederik Eriksson liv ser ut?

En typisk arbetsdag börjar på morgonen i hemmet då jag kokar kaffe. Jag scannar av nyhetstidningarna för att se vad som florerar om HIF. Och även om det bara skulle vara rykten som florerar, måste man vara redo och bemöta dem när man kommer in på kontoret.
Väl på Olympia är det många mail att läsa igenom, det tickar in hela dagarna. Men egentligen finns det ingen dag som är den andre lik här på Olympia, eftersom det varierar om det är matchdag, före match och efter match till exempel.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

En arbetsdag när det är match är en helt annan organisation, ingenting är likt våra andra dagar. För egen del handlar det att komma in, checka av det sista, skriva ut PM och se till att all information går ut till personalen. Där är produktions- och säkerhetsmöte några timmar före matchen, sen att notera en del med matchdelegaten om vad vi kan göra bättre i vårt arrangemang till nästa gång. Även dagar/kvällar/helger då man egentligen är ”fri” blir det allt som oftast HIF-arbete.

Vem är din närmsta chef?

Det är vår klubbdirektör Paul Myllenberg. Det blir främst med honom som jag bollar och checkar av saker med.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Mycket handlar om att vi kommunicerar med varandra internt. Historiskt sett har vi utvecklats mycket under de här åren. Tid är i regel en bristvara. När någonting väl händer så ska alla ha tag i allt och alla.

Vad tycker du är det absolut bästa med att arbeta här på Olympia för HIF?

Det är helheten. Många i klubben säger att det är deras drömjobb här på Olympia men jag vill säga att det är mer än en dröm. Många drömmer om att få sitta på Olympia bakom ett skrivbord, vi är lyckligt lottade att få göra det.

Engagemanget såväl externt som internt är ett engagemang som man ska värna om. Som jag nämnde tidigare så är en dag inte lik den andre och man har hela tiden något att se framemot varje dag. Sen är det alltid en spänning i samband med matcherna. Och i år är det extra spännande med cupen, nu när man vet att det är vår enda väg ut till Europa.

Under dina år här, hur har ditt arbete förändrats?

Det har förändrats väldigt mycket, framför allt numerärt. När jag började här var vi 7-8 stycken på kansliet. Nu har klubben utvecklats på alla plan och vi ser ju att vi har en potential att utvecklas. Allt från biljetthantering till webb-tv, där finns mycket att göra. Men även runt laget har organisationen utvecklats och det är mycket mer folk idag kring laget än för 10 år sedan.

Samtidigt så har jag fått vara med om några helt otroliga år i HIF. 2 SM-guld, 4 Cupguld, 2 Supercuptitlar, 3 UEFA-gruppspel varav ett Champions League. Jag har varit med på hela resan från toppen till botten och därefter klättringen tillbaka till toppen.

Sätter du upp personliga mål i din yrkesroll för säsongen?

Inte personliga kanske, men yrkesmässiga. Eftersom jag är högst ansvarig i min roll så är mina mål lika med de mål vi satt upp för föreningen. Att utveckla mediekanalerna och bli bättre på alla plan inom kommunikation. Det är en ständig diskussion om vad som kan förbättras. Att jobba i en allsvensk förening är fantastiskt, det finns så mycket att ta efter från Europa. Vi kommer ständigt att utvecklas – på alla plan. Och det är vår strävan.

Hur tror du att det kommer gå rent sportsligt för HIF i år?

Bra! Vi har i princip samma trupp som vi hade i höstas. I matchen mot Assyriska visade vi att vi skapar mängder av chanser och får vi bara rätt på spelet i straffområdet är jag inte orolig.

bbl_fredrik_ymer

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*