Inför Värnamo-HIF “Om HIF presterar en minst lika bra insats som senast i 3-0-segern så lever hoppet”

211031 Helsingborgs Dennis Olsson jublar med lagkamrater efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Brage den 31 oktober 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0128

HIF måste ta revansch på de nya allsvenskarna IFK Värnamo för att sätta press på Sundsvall om den andra direktplatsen.

Nu är jag ingen spelare, så jag har noll koll på vad oddset var på, om man före seriestarten hade satsat en slant på att Värnamo som nykomlingar skulle gå rakt igenom superettan i år, och bli ett allsvenskt lag för första gången någonsin. Men det lär ha varit högt. T ex så tippade vi i redaktionen för Aoh att smålandslaget skulle åka ur direkt, och det var nog många med oss. Den resa IFK Värnamo har gjort i år är ofattbart sensationell. Brommapojkarna gick också rakt igenom superettan 2017, och upp i allsvenskan. Mjällby gjorde detsamma 2019. Men till skillnad från Värnamo, så hade BP och Mjällby varit i allsvenskan tidigare.

IFK Värnamo är värda all respekt. Laget har visat att en klubb med en stark organisation, med en djup lokal förankring i kommunen och i näringslivet, och med starka ledare som Jonas Thern som har ett enormt nätverk i fotbollsvärlden och en särpräglad kompetens, kan nå det översta elitskiktet i svensk fotboll. Varberg med Högaborgsfostrade Helsingborgaren Joakim “Jocke” Persson som sportchef och tränare är ett liknande exempel. Alla fotbollsintresserade individer i landet bör lyfta på hatten för Värnamo.

210327 Värnamos Wenderson Oliveira do Nascimento och Helsingborgs Adam Kaied under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Värnamo den 27 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0041

Värnamo har lyckats med det som HIF har misslyckats med i år. Man har vunnit alla de matcher där man inte har spelat särskilt bra, och ofta avgjort i slutminuterna. HIF har tvärtom släppt in mål de sista minuterna i flera matcher, och tappat många viktiga poäng. Det är det som gör att Värnamo mot alla experttips går upp till allsvenskan. Värnamo tränas av Robin Asterhed, med benäget stöd av bronshjälten från USA-VM 1994 Jonas Thern, själv uppvuxen i Värnamo där han startade sin karriär. Thern saknar licens för att träna ett lag i superettan, men finns hela tiden i bakgrunden.

Det som har byggt upp klubben till ett storlag genom åren, är dels Therns ledaregenskaper, men också det nära samarbetet med akademin på Finnvedens gymnasieskola i kommunen. Kända spelare som har fostrats i denna akademi genom årens lopp är bl a Viktor Claesson, Simon Thern, Joseph Baffo, Niklas Hult, Michael Svensson, Patrik Ingelsten, Loret Sadiku, Abbe Khalili, Dzenis Kozica och Jonathan Ring.

I årets upplaga av IFK Värnamo spelar en mix av spelare från akademin, från Malmö FF:s ungdomslag, av unga talanger från lägre divisioner och av internationella spelare utifrån. Vi gratulerar smålänningarna till det sensationella allsvenska avancemanget, samtidigt som vi hoppas att HIF tar revansch för uddamålsförlusten på Olympia i somras, och reser hem till Sundets pärla med tre poäng på lördag eftermiddag, så att den teoretiska möjligheten till en direktuppflyttning finns kvar. Om HIF presterar en minst lika bra insats som senast i 3-0-segern mot Brage så lever hoppet.

Sundsvall har kanske börjat darra. GIF:arna tappade poäng hemma mot Falkenberg senast, så om HIF vinner i Värnamo, samtidigt som Sundsvall förlorar i Borås mot Norrby, så är HIF tvåa i serien. I de två sista omgångarna ska GIF:arna möta ett formstarkt Öster hemma, och ett vilt kämpande GAIS i Göteborg. HIF ska möta Örgryte borta och Västerås hemma.

Matchtrupp
1. Anders Lindegaard (mv)
2. Ravy Tsouka
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
11. Rasmus Karjalainen
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
19. Bödvar Bödvarsson
20. Dennis Olsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
25. Kalle Joelsson (mv)
28. Victor Blixt
31. Adam Kaied
39. Anthony van den Hurk

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*