Inför MFF-HIF “Olof Mellberg har på kort tid pumpat in nytt självförtroende i HIF-spelarna”

HIF har revansch att utkräva efter vårens hemmaförlust Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92303

Superlativen räcker inte till när man ska beskriva känslan för ett Skånederby mellan HIF och Malmö FF. Det är den där bubblande euforin som börjar i tårna och som flödar ända upp till hårfästet, och som sprider magiska vibrationer hela vägen.

De båda klubbarna har mötts 116 gånger i allsvenskan från säsongen 1931/32 fram till 2016. Malmö FF har vunnit 49 matcher, HIF 38 och 29 har slutat oavgjort. Malmös största seger på 2000-talet var på Malmö stadion 2003 inför 27.472 åskådare (publikrekord detta sekel), när man vann med 5-0. HIF:s största var guldåret 2011, när man vann med 3-0 inför 23.612 åskådare i Malmö.

Det derby jag minns bäst och som jag upplevt på plats, är från HIF:s föregående guldår 1999, när HIF vann med 4-0 på Malmö stadion, samma år som Malmö FF åkte ur allsvenskan. Jag smög ut från stadion utan att jubla så högt för säkerhets skull den gången. Att sen HIF tog guld och Malmö FF ramlade ur serien gjorde ju inte direkt ont i ett sant HIF-hjärta…

De bägge lagens storhetstider i svensk fotboll har skiftat under 2000-talet. Efter att HIF dominerade toppfotbollen i landet under slutet av 2000-talet och första halvan av 2010-talet med bl a ett allsvenskt guld, två cupguld och två segrar i supercupen, har Malmö FF seglat om och bl a tagit fem allsvenska guld, två vinster i supercupen, samt två slutspel i Champions League. Så klart är den största förklaringen till MFF:s framgångar klubbens goda ekonomi efter sina Europaäventyr, men det är inte riktigt det enda skälet. Malmö FF:s organisation är nog den mest välgenomtänkta i landet. Man satsar på hemvändare, egna produkter och en och annan färdig storspelare vilket skapar laganda. Scoutingen är unik och uppbackningen kring laget i regionen är fantastiskt. HIF är sakta på väg att bygga upp en välfungerande organisation men den är ännu i sin linda.

Inför säsongen värvade Malmö hemvändarna Jon Inge Berget (New York city) och Erdal Rakip (Benfica), samt Adi Nalic (Landskrona BOIS), nu utlånad till AFC Eskilstuna, Anel Ahmedhodzic (Nottingham Forest) och Dusan Melicharek (FC Zbrojovka Brno), och man lånade ut Carlos Strandberg till Örebro SK (såld till Al Hazm). Malmö FF var solklara guldfavoriter i årets allsvenska men började lite knackigt. Som vanligt är man dock med i toppen och har, efter helgens seger mot Elfsborg, bara tre poäng upp till ledande Djurgården. Anmärkningsvärt är att oldtimern Markus Rosenberg, 37 år på fredag, bara blir bättre och bättre ju äldre han blir.

Malmö FFs Markus Rosenberg är en av de spelare som HIF måste ha ett extra öga på imorgon
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Visst finns det en djupt rotad rivalitet mellan de bägge skånelagen, men samtidigt vill man möta varandra på absolut högsta svenska toppnivå, eftersom matcherna mellan HIF och Malmö FF är jättelika folkfester oftast för utsålda läktare. Vi ska ta med oss de positiva beröringspunkterna mellan lagen, såsom att mängder av kända storspelare som Mats Magnusson, Thomas Sjöberg, Patrik Sundström, Janne Möller, Christian Järdler och Simon Thern har representerat bägge klubbarna. Negativa upplevelser som när en huligan angrep HIF:s målvakt Pär Hansson på Malmö stadion 2016 ska vi gemensamt se till att de aldrig får upprepas.

På pappret ska Malmö FF slå HIF lätt i torsdagens derby på ett fullsatt Stadion. Di blåe har vittring på det allsvenska guldet och kvalspel till Champions League som tändvätska. Man ligger tvåa i tabellen, tre poäng efter Djurgården, och man har tre raka vinster i ryggen. HIF kämpar för att klara sitt allsvenska kontrakt, och har två vinster och en förlust de senaste tre omgångarna. Men ett derby är alltid ett derby. Olof Mellberg har på kort tid pumpat in nytt självförtroende i HIF-spelarna som är på väg att lyfta i tabellen, så de lär inte tillåta Malmöspelarna att köra över dem utan kamp. HIF gjorde en bra match i 0-1-förlusten mot MFF hemma i våras och brukar kunna lyfta sig till max i skånederbyna, så det kan bli en jämn rolig match på torsdag kväll i Malmö.

HIF åker till Malmö med följande trupp:

Matchen spelas på Stadion med start klockan 19.00. Har du ännu inte införskaffat din biljett så kan du göra det här

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*