Inför Jönköping Södra-HIF “Ännu en tidig seriefinal”

210420 Helsingborgs Viktor Lundberg jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0176

HIF står inför en minst lika tuff uppgift som i premiären mot Sundsvall, när man åker till Jönköping och möter J-södra i ännu en tidig seriefinal på tisdag kväll

När HIF på tisdag ställs mot Jönköping södra är det en minst lika tuff utmaning som i premiären borta mot GIF Sundsvall. J-södra kommer definitivt att tillhöra topplagen i superettan i år. AoH tippar att laget blir trea och får kvala till allsvenskan. Ett tips som delas av många experter. Laget kvalade till allsvenskan så sent som i fjol, och föll mot Kalmar i två jämna matcher. Det grönvita Jönköpingslaget som föll ur allsvenskan 2017 siktar på en allsvensk återkomst, och har tre poäng efter två matcher, efter 5-1 mot Vasalund och en överraskande förlust mot Norrby med 0-2. På försäsongen vann J-södra mot Värnamo 1-0, Varberg 4-2 och mot Norrby 2-0, och förlorade mot Lindome 0-1, IFK Norrköping 0-5 och GAIS 0-1.

Jörgen Lennartsson: Att vi då fick det stödet på träningen var jättepositivt för både spelarna och ledarna

J-södra har en stolt historia med 12 säsonger i allsvenskan, och en andraplats som bäst 1949/50, efter Malmö FF som inte förlorade en match på hela säsongen. Lite mindre lustigt för oss Helsingborgare så är J-södras vinst med 7-0 mot HIF samma år, fortfarande klubbens största seger någonsin. Man har spelat 40 säsonger i näst högsta serien. Smålandslagets hemmaarena Stadsparksvallen sägs ha det vackraste läget av alla arenor i landet, uppe på ett berg med underbar utsikt över Vättern. Något som HIF säkert känner glädje över är att planen har naturgräs. Kapaciteten är 6200 personer, men publikrekordet i allsvenskan är 18582, och i superettan 6295 personer. Kända profiler som spelare och tränare i J-södra genom åren  är Tommy Thelin, Branimir Hrgota, Patrik Elmander, Daryl Smylie, Olle Nordin och Jimmy Thelin (nu i Elfsborg).

J-södra tränas av Patric Jidefalk ny för i år, efter att i fjol ha varit assisterande i AIK.  Inför året har man värvat målvakten Felix Jakobsson (IFK Norrköping), försvararna Adam Ben Lamin (AIK) och Mohammad Falal (Lyngby U 19), mittfältarna Helsingborgaren Robin Book (Örebro), Anton Thorsson (Assyriska) och Adrian Edqvist (Kalmar) samt anfallarna Perparim Beqaj (Ljungskile) och Marko Nikolic (Vasalund). Det finns HIF-anknytning i laget med nye Robin Book som började sin bana i HIF, men som fostrades i Eskilsminne, och Moustafa Zeidan som har spelat i HIF, men som är fostrad i Högaborgs BK, som så många andra duktiga Helsingborgstalanger.

170210 Helsingborgs Moustafa Zeidan protesterar under en träningsmatch i fotboll mellan Helsingborg och Lyngby den 10 februari 2017 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

HIF har börjat årets seriespel lite upp och ner spelmässigt.  I premiären mot GIF Sundsvall fick man med sig ett helt okej resultat med 2-2 borta mot seriefavoriten, men spelet lämnade en hel del i övrigt att önska. Det är inte hållbart att återigen backa hem och rensa sista kvarten för att trygga en uddamålsledning och stänga en match. Då blir man så gott som alltid straffad precis som man blev ännu en gång mot GIF:arna, som kvitterade på övertid. I stället måste man våga behålla initiativet, och trycka på framåt med hög press och snabba omställningar. Då krävs att man gör offensiva byten i tid, innan man är helt nedtryckta i eget straffområde. Det gjorde dessvärre inte Jörgen Lennartsson i den matchen, så vi hoppas att det blev en läxa.

Hemma mot Örgryte senast var HIF mer offensivt än mot Sundsvall framförallt i kantspelet med ytterbackarna. Det roligaste med den matchen var att målskyttet lossnade på allvar i 4-1-segern. I övrigt måste HIF skapa fler längre anfall och bättre presspel, för att kunna dominera en matchbild. Man föll tillbaka långa perioder och blev satta under press. Men samtidigt var man effektiva och snabba i omställningarna. J-södra är antagligen en klart svårare motståndare än Örgryte, så det gäller att lyfta sig några snäpp till för att ta med sig minst en, och gärna tre poäng hem från Jönköping på tisdag kväll. Framförallt behövs det speed i omställningsspelet, så även om Max Svenssons form sviktar så är han nog bättre än Rasmus Jönsson för tillfället, och då bör han starta mot J-södra. Jörgen Lennartsson borde prova Max till vänster och Viktor Lundberg centralt, och låta Rasmus vila, i ett läge när HIF behöver få till stånd en starkare offensiv med fart, press, teknik, rörlighet och effektivitet.

Missa inte vår podd, inför mötet med J-Södra, där bla en intervju, med Moustafa Zeidan, finns med…

 

2 kommentarer

  1. Dags att spela Torsson och “Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”. Match mellan J Södra och Grimsås. Det började med att Kocken (Rolf Andersson) passade fel…

  2. En intressant tanke att testa Lundberg centralt då det går lååång tid mellan Rasmus små genialiska uttryck på plan (senast var passen till Loepers första assist borta mot Giffarna), men sett till Max senaste insats i U21-matchen mot Bois så tar jag hellre och ger Dennis Olsson chansen på den positionen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*