Inför IFK Norrköping-HIF – “Låt ungdomarna utgöra minst halva laget på söndag”

200810 IFK Norrköpings Sead Haksabanovic och Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och IFK Norrköping den 10 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0034

Efter degraderingen kan HIF ge en stark signal inför nystarten, och låta de egna unga talangerna spela mot IFK Norrköping. Då visar man att de är de som är klubbens framtid.

Det enda som är intressant med årets sista allsvenska match mellan IFK Norrköping och HIF på Östgötaporten i Norrköping, är om hemmalaget kan kvalificera sig för Europaspel eller ej. Om Peking skall nå den tredjeplats som gäller, så krävs en seger mot HIF med tre-fyra mål, samtidigt som Häcken spelar oavgjort eller förlorar mot i Kalmar.

HIF reser till Östergötland med en “dagen efter-känsla”, eftersom man själv spelade bort sin sista teoretiska chans till kvalspel när man tappade poäng hemma mot Falkenberg, och då Kalmar vann borta mot AIK i den senaste omgången. Nu står hela föreningen inför en kraftfull genomlysning och många långa framtids- och strategidiskussioner, inför nästa års spel i superettan.

Med facit i hand kanske det var lika bra att det slutade som det gjorde, även om det känns tungt nu. HIF har ägnat sig åt konstgjord andning sen man började tappa mark i mitten av detta årtionde, efter den senaste storhetsperioden. Nu gäller det att Inse allvaret, analysera, nybilda och lägga allt fokus på att rekrytera folk på alla nivåer som kan fotboll, som står pall när det blåser, och som kan tänka långsiktigt. I veckan fick vi veta att ordförande Azelius avgår och att huvudtränare Olof Mellberg lämnar sitt uppdrag. Det är nödvändigt men det räcker inte på långa vägar.

200615 Helsingborgs Casper Widell under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

Vi som aldrig sviker HIF vill ha ett helt nytt synsätt i klubben. Det får vara slut på att värva spelare som är på nedgång i karriären och som mest kommer hit för sin försörjning. En ny ledning måste vara transparent mot supporters, medlemmar, kommunpolitiker och kommunmedborgare, för om Helsingborgarna tappar känslan och engagemanget för HIF, så försvinner klubbens livsluft.

Med rätt personer i ledningen som vill bygga en attraktiv levande klubb på längre sikt, kan vi känna hopp om nya storhetstider. Med en tränare med hög kompetens, en stark kravbild och en trygg spelide, med hög kompetens hos coach och fysteam, och med rätt spelarsammansättning är jag övertygad om att HIF tillhör den övre halvan av allsvenskan om fyra-fem år.

Men låt det ta den tiden. Bygg en stomme kring Martin Olsson, Andreas Granqvist, Andreas Landgren, Kalle Joelsson, Max Svensson och Rasmus Jönsson för rutinens och klubbkänslans skull. Men värva in unga, hungriga spelare, även från lägre divisioner, som vill uppåt i karriären, satsa på våra egna unga talanger, och bygg ett lag som håller ihop, och som krigar för klubbkänslan.

För att visa framtidstro och en känsla av hopp kan Olof Mellberg låta ungdomarna utgöra minst halva laget på söndag. Ian Pettersson, Emil Hellman, Jakob Voelkerling Persson, Ludvig Carlius, Casper Widell, Adam Kaied och Victor Göransson m fl är HIF:s framtid, och en stark signal som vi vill se, är att klubben markerar att man vill satsa på sina egna unga talanger.

Matchen spelas, under morgondagen, på Östgötaporten med start klockan 14.30

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

1 kommentar

  1. Väldigt bra summerat Mats, vi ska nå dit med sunda medel och sedan med en långsiktig bas att stå stadigt på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*