Inför HIF-Sirius

200813 Helsingborgs Alex Timossi jublar efter 3-1 målet under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

HIF behöver verkligen studsa tillbaka direkt och ta en livsviktig trepoängare i hemmareturen mot Sirius

Efter en svag insats borta mot IK Sirius i Uppsala i torsdags, som slutade i en tung 1-3-förlust, måste HIF studsa tillbaka direkt i returen hemma på Olympia på måndag kväll. Nu gäller det att följa upp trepoängaren mot IFK Norrköping med en ny seger, när varje trepoängare är värd sin vikt i guld. Visst saknade di röe de två spelare som har varit de viktigaste under vårsäsongen, Martin Olsson och Anthony van den Hurk, men det är bara en del av förklaringen till den väldigt bleka insatsen i Uppsala. Återigen gäller det att ge allt och lite till från start till slutsignal. Det måste kosta blod, svett och tårar att vara HIF:are, speciellt i det utsatta läget som laget befinner sig.

Martin Olsson har växt ut till en klippa i försvaret. Mot Sirius hemma är han tillbaka från avstängning

IK Sirius ligger på 33:e plats i allsvenskans maratontabell, med sex säsonger och ett SM-silver. Klubben har presterat över alla förväntningar hittills i årets seriespel. Laget tränas av den förre Kalmar-ikonen Henrik Rydström. Man ligger på sjunde plats med fem segrar, sju oavgjorda och tre förluster. Klubben hade tre vinster mot Gefle, Gamla Uppsala och Sollentuna (svenska cupen), en oavgjord mot IFK Göteborg (svenska cupen) och två förluster mot Västerås (svenska cupen) och CSKA Moskva på försäsongen.

Klubben har lyft upp två egna U 19-spelare mittfältarna Jamie Roche och Johan Karlsson, och värvat den vindsnabbe tekniske och målfarlige mittfältaren japanen Youkiya Sugita (Tractor Sazi), målvakten Hannes Sveijer och mittfältaren Isak Bråholm, bägge från IFK Luleå, Laurent Shabani (Malmö FF), mittfältaren Nahom Netabay (Varberg), försvararen Hjalmar Ekdahl, bror till landslagsmannen Albin Ekdahl (Hammarby) och anfallaren Kennedy Igboananike (Al-Hazem FC). Man har också sen tidigare den f d HIF-spelaren Elias Andersson i laget.

200813 Helsingborgs Alex Timossi jublar efter 3-1 målet under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

I den senaste matchen saknades Andreas Granqvist, Anders Lindegaard, Kalle Joelsson, Erik Figueroa, Andreas Landgren, Adam Eriksson, Assad Al Hamlawi, och avstängda duon Martin Olsson och Anthony van den Hurk.

Olsson och van den Hurk är tillbaka mot Sirius i morgon, men Brandur Hendriksson är däremot avstängd.

Även om skadeläget är tufft i HIF och van den Hurk tar en hel del dumma beslut och drar på sig för många gula och röda kort med avstängning som följd, måste laget kunna prestera bättre än i torsdagens match mot Sirius. Man kan också ifrågasätta varför den formstarke Anders Randrup som varit riktigt het i ett par av de senaste matcherna, satt på bänken från start. Det var ett klart felbeslut av Olof Mellberg, för det var först när den danske ytterbacken kom in i spel som HIF började kriga på allvar och kunde hitta ett eget spel.

Alla visste att Sirius anföll på kanterna genom evighetsmaskinen Stefano Vecchia, och centralt genom japanen Sugita och Nahom Netabay, bördig från Kristianstad, men det var ändå där HIF blev akterseglade gång på gång. Nu måste Mellberg ha gjort sin hemläxa bättre inför returen, så HIF ser till att etablera ett högt presspel för att vinna boll och skära av ytor för Siriusspelarna. Sen behöver di röe vara snabba i omställningsspelet och komma till avslut som har skärpa. När det är så jämnt i bottenregionen som nu är trepoängarna mer än livsviktiga.

Matchen spelas, i morgon, på Olympia med start klockan 19.00

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*