De två könen….

“Igår skrev HIF historia. För första gången under sin 113-åriga levnadstid hade man inskrivning för tjejer. ”A Watershed moment”. HIF borde vara ”Talk of the Town” och på varenda förstasida. Nej, istället är det företagen som blir hjältarna i HD-Sportens Bilaga på Lördagen

Det skedde något historiskt på lördagen. HIF startade flicklag. Jag är faktiskt otroligt stolt att man gör det. Jag tycker att HIF är bäst och ska sträva för att vara bäst oavsett om det gäller damfotboll eller herrfotboll. Det finns otroligt många journalister som skriver sina fingrar röda över ämnet damfotboll. Det går ganska snabbt över till frågor som rör jämställdhet och andra socialpolitiska ämnen och när du väl öppnar den dörren har du satt en politisk färg på dig själv. Inte allt för sällan slutar det hela med att journalister sitter i ett rum och håller med varandra. Håller du inte med är du däremot spetälsk. Om du däremot frågar supportrarna till detta lag märker du dock ganska snabbt att frågan gällande damfotboll är betydligt mer komplex än vad media-etablissemanget framställer den att vara. Frågan är inte svart eller vit. Det ska den inte vara heller. Det är här jag tycker att AlltomHIF har ett extremt viktigt syfte. Att låta supportrar yttra sig och inte låta frågan helt domineras av vad ett gäng journalister tycker och tänker. Personligen är jag extremt positiv till tillvägagångssättet som HIF har valt. Att låta flickverksamheten växa naturligt. Att låta flickor som vill spela fotboll i Helsingborg med omnejd göra det och inte köpa sig till ett damlag som antagonisterna i syd gjorde (Ja, de kan säga vad de vill, men det var det dem gjorde).

Det finns ofta en fundamentalistisk och elitistisk bild bland Media-hus kring hur saker och ting ska vara, där dessa bestämmer ett narrativ och sen springer iväg med frågan. Den gör mig orolig in i själen eftersom att om det är något som har personifierat HIF de senaste 10-11 åren är det hur inkapabel man har varit att själva bestämma hur man skildrar verkligheten i klubben. Ekonomin stod inför året på positiva siffror för första gången på länge, sen kom Corona och verkligheten förändras. Därefter ställer många journalister sig frågan hur HIF kan fortsätta att få in spelare om prognosen ser ut som den gör. Här hade jag önskat en ytterligare tydlighet från HIF och att man själva äger frågan istället för att låta journalister “anta” att HIF helt plötsligt fuskar. Det är mycket möjligt att man försökt men i vilket fall som helst är det inte tydligt nog. Bengal-detbatten på Min mening i HD har skapat något slags parallellt universum där Södra ståplats är en mötesplats för osäkerhet och huliganism. Vilket naturligtvis inte är fallet.

Igår skrev HIF historia. För första gången under sin 113-åriga levnadstid hade man inskrivning för tjejer. “A Watershed moment”. HIF borde vara “Talk of the Town” och på varenda förstasida. Nej, istället är det företagen som blir hjältarna i HD-Sportens Bilaga på Lördagen. Det är dessa som gjorde det hela möjligt. Det är dessa som kommer springa längs långsidorna och coacha fram nya Fridolina Rolfö, Caroline Seger och Hedvig Lindahl. HIF får inte ens möjlighet att kommentera sin satsning. Give me a Break… Timingen och vinklingen som HD levererar är minst sagt värd att diskutera och kritisera. To top it all off framställer artikeln det dessutom som att dessa företag har en gloria på huvudet och att HIF styr med armarna i kors:

“– Jag kom med ett lite annorlunda inspel som inte landade riktigt. Jag ville ju att man skulle blanda flickor och pojkar upp till tolv år, säger Anders Lundblad” 

Oh Really, Chief? Jag har inget problem med att du är intresserad och kommer med input om hur en flickverksamhet ska se ut, det har du rätten till med investering. Men när artikeln inte låter HIF vara en aktiv part i artikeln hamnar HIF hela tiden på efterkälken och det är inte schysst. Det är faktiskt HIF som har mer än hundraårig erfarenhet av att driva elitverksamhet, inte du Anders. Istället låter det ännu en gång som att HIF domderar och styr, exakt det man ville motverka. Varför fick inte HIF motivera varför man inte gick på Lundblads linje?

”Det är förstås lite beklämmande att vi överhuvudtaget har det här samtalet.” säger Ulrika Hallengren, VD Wihlborgs.”

Det är det inte alls det. Jag tycker tvärtom att det är viktigt att vi har samtalet för det är inte du Ulrika, som likt tonåringarna på södra skriker sig hesa för detta lag. Det är inte du som iklädd gubbakeps går på varenda öppna träning. Det är inte du som likt flickorna och pojkarna på stadens skolor drömmer om att springa ut på Olympias gröna gräs. Om samtalet dör om hur HIF:s verksamhet ska se ut, dör också HIF ut, speciellt med tanke på hur klubbens ekonomiska verklighet förhåller sig.

Jag tycker det är jättekul att Ulrika, Anders och Ingemar väljer att investera i HIF:s flickverksamhet, men om nu alla dessa tycker det är viktigt att HIF nu skriver historia, varför lät man inte HIF få uppmärksamheten för detta historiska steg in i framtiden? Speciellt då man själva inte får en enda kritisk fråga att bemöta om sin egna satsning och investering?

“Hur mycket pengar som Wihlborgs, Öresundskraft och Akeab gått in med vill inget av företagen berätta”

“Vad säger ni till kritiker som tror att den här satsningen bara är kosmetika?”

Varför kan det bara vara HIF som gör den här satsningen av anledningen kosmetika? Varför kan det inte vara företagen som i jakten på bra PR investerar? Det får vi aldrig reda på, då företagen själv inte vill berätta om hur mycket dessa faktiskt investerar och då Lisa Skeppstedt på HD inte vågade ställa frågan som fortfarande svävar i luften.Tack vare artikeln i HD är flickorna som igår skrev in sig på Norrvalla bara en del av av ett större politiskt spel, där image är allt. Precis det som varken jag, Maja, Julia eller Viktoria åtta år gammal vill att de ska vara. För jag vill att dem som skrev in sig igår ska vara Fotbollsspelare med en dröm, inget annat och det glöms bort helt här.

En betydligt mer intressant vinkel från HD hade ju varit att se hur HIF vill att vägen framåt ska se ut. Speciellt då det i snart ett decennium från Kommunledning och näringsliv tjatats på HIF att starta en dam och flickverksamhet. Tidigt idag går en liten artikel i HD:s papperstidning med Carina Laasby Biller ut. I denna artikel får huvudpersonen i fråga inte EN ENDA fråga om hur verksamheten ska se ut? Hur hon ser på talangutveckling? Och hur man ska locka till sig flick-talanger i bygden utan att klampa någon på tårna? Istället illustreras Carina Laasby Biller i denna artikel som en kvinnlig lekledare som springer runt och leker med barn, när hon faktiskt är en mycket kompetent och erfaren utnämning som högsta höns i en verksamhet som ska signalera elit. För det var väl ändå det som var det viktigaste?  Det var ju något unikt som skedde igår. Men när denna historiska HIF-dag kom var det istället näringslivet som stal uppmärksamheten. Samtidigt som Flickorna på Norrvalla spelade i rött och blått för första gången.

Min Twitter: AnthonyThrn

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*