Inför HIF-Kalmar – “Det måste kosta blod, svett och tårar att vara HIF-spelare i hela slutspurten av årets serie”

200618 Kalmars Nils Fröling och Helsingborgs Martin Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Helsingborg den 18 juni 2020 i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0001

Efter ett landskampsuppehåll är det åter dags för Allsvenskan att dra igång. För HIFs del så måste man vinna sexpoängsmatchen, hemma mot Kalmar, för att nå fastare mark i tabellen

HIF måste upprepa sin starka insats från segermatchen mot Djurgården på Olympia senast, för att det allsvenska kontraktet ska kunna bärgas. Laget gjorde en heroisk kämpainsats mot svenska mästarna och vann med 3-1, när turbulensen var som värst med skador och covid 19-smitta i truppen, och när ett tävlingsutskott körde över all smittskyddsexpertis när man bestämde att matchen skulle spelas. Om man kan ta med sig känslan från den segern under de extrema omständigheterna, så borde man ha inympat en hel del boost av självförtroende i truppen.

Det som värmde mest i Djurgårdsmatchen var att alla stor upp för varandra som ett lag, att man stred som furier över hela planen, och lyckades vända ett 0-1-underläge från den 50:e minuten till en 3-1-seger. Anfallsspelarna Anthony van den Hurk och Alex Timossi sprang oavbrutet, stressade sönder motståndarförsvaret, skapade mängder av målchanser och vann boll överallt. Abubakari stoppade otaliga anfall, Mix Diskerud förflyttade boll och slog många perfekta passningar till lagkamraterna. Rasmus Jönsson var på riktigt bra spelhumör, mittförsvararna Kabba Ceesay och Martin Olsson gjorde en felfri insats och Martin briljerade med passningar och inlägg med sin vänsterfot, med bl a två assisterande målgivande passningar. Joseph Ceesay gjorde också en stark match på sin ytterback. Alla överpresterade när det gällde som mest.

200830 Helsingborgs Anthony van den Hurk gör 2-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 30 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0048

Mötet med Kalmar på Olympia på onsdag är en helt annan match. Det är en kamp för allsvensk överlevnad mellan två lag som på allvar är indragna i nedflyttningsträsket. Därför kallas det för en sexpoängsmatch. En seger och tre poäng innebär att det vinnande laget rycker sig loss från motståndarna med sex poängs avstånd i tabellen. Kalmar är ett svårspelat lag som har varit nära att vinna många matcher även mot topplagen, men ofta tappat ledningar i slutminuterna. Senast mot Hammarby borta reste man sig från underläge och kvitterade till 3-3 i slutminuterna. KFF som tränas av den f d HIF-tränaren Nanne Bergstrand  har förstärkt på de offensiva positionerna under transferfönstret, med nyförvärven den brasilianske mittfältaren Hugo Gomes dos Santos Silva eller “Jaja” som spelade i klubben 2018, och anfallaren Mayron George, med 13 landskamper för Costa Rica, på lån från Midtjylland, men också med försvararen Douglas Bergqvist från polska Arka Gdynia, en tuff back som spelat flera säsonger i Östersund, men som är fostrad i England.

Även om Kalmar vann hemmamötet på Guldfågeln arena med 4-0 är det två helt andra lag som drabbar samman på onsdag, och under helt andra förutsättningar. HIF har steppat upp många nivåer sen dess, och nu är situationen med covid 19-smitta i truppen mycket bättre än i samband med Djurgårdsmatchen. Träningen kunde återupptas i fredags, då det bara fanns ett positivt covid 19-svar kvar i spelartruppen. Skadeläget är fortsatt besvärligt med målvakterna Anders Lindegaard och Kalle Joelsson och mittfältaren Andreas Landgren på skadelistan, möjligtvis kan lagkapten Andreas Granqvist spela. Det får vi besked om på matchdagen.

Huvudtränare Olof Mellberg som har varit starkt ifrågasatt under en längre period, visade i samband med segern mot Djurgården att han är den ledare truppen behöver. Han lyckades få spelarna att fokusera maximalt under sämsta tänkbara förhållanden. Coachningen, peppningen och såväl den taktiska som den mentala uppladdningen var optimal.

 

200817 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

HIF har kniven på strupen inför varje match som återstår i årets allsvenska. Om man ska klara det kontrakt som utgör skillnaden på många miljoner kronor i intäkter, mot att spela i superettan 2021, finns det inga genvägar. Jag säger som vanligt att det måste kosta blod, svett och tårar att vara HIF-spelare i hela slutspurten av årets serie. Därför måste di röe vinna hemmatchen mot Kalmar på onsdag kväll.

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympia med start klockan 19.00

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*