Inför Göteborg-HIF ”Gör första målet så kan det gå vägen”

190422 Helsingborgs Max Svensson jublar med Rasmus Jönsson efter 3-1 under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 22 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Efter den härliga segern mot AIK kan man väl ana att självförtroendet stärkts hos HIF. Återstår att se om laget kan upprepa insatsen när det redan på onsdag är dags för bortamatch mot IFK Göteborg.

Det kan vara viktigt för HIF att försöka göra första målet. Hemmalaget har nämligen släppt in första målet i sex av sju allsvenska matcher i år. Senast, mot Djurgården på Gamla Ullevi, tog det inte bara drygt fem minuter. Men ”Änglarna” är en tuff motståndare och man får gå tillbaka till 2013 för att hitta en HIF-seger. Den kom å andra sidan på bortaplan, vilket kanske kan ses som ett gott tecken? Då gjorde ”yrvädret” David Accam 2 mål, Mattias Lindström och Loret Sadiku vars ett.

Även om Göteborg inte varit något storlag de senaste åren parkerar klubben på andraplatsen i Maratontabellen, där HIF innehar sjätteplatsen. I allsvenskan har lagen mötts 131 gånger. HIF har vunnit 47 matcher och förlorat 52. 32 gånger har lagen delat på poängen. I Göteborg har 65 möten resulterat i 26 hemmasegrar, 18 bortasegrar och 21 oavgjorda matcher. Men det är historia. Göteborg har under årets serie inlett med två segrar, två oavgjorda och tre förluster. HIF ligger ”bara” tre poäng bakom och kan alltså gå ikapp poängmässigt vid seger.  

Medan HIF gjorde en riktigt bra insats mot AIK kan man konstatera att det mesta gick emot Göteborg i deras match mot Djurgården. Den matchen innehöll tre straffar och ett rött kort på IFK-försvararen Jesper Tolinsson. Göteborg drabbades nyligen av ett svårt avbräck då ett av lagets viktigaste anfallsvapen, Robin Söder skadades och lär bli borta länge. Inför morgondagens match har man även aviserat att Kristopher da Graca och Andre Calisar är otillgängliga. Dock är där en och annan spelare som HIF bör se upp med tex Patrik Karlsson Lagemyr som på sex matcher gjort tre mål.

Vårt senaste nyförvärv, Mix Diskerud, ställs mot sina gamla lagkamrater imorgon  Foto: Johan Lilja

Ett av HIFs främsta nyförvärv, Mix Diskerud, ställs i onsdagens match mot sina före detta lagkamrater. Ett par spelare som också har förflutet i båda klubbarna är Krister Granbom, HIFs skyttekung en gång i tiden, och Roland Nilsson, mångfaldig landslagsman. Säsongen 1964 gjorde Granbom 22 mål på 20 matcher för HIF, vilket gjorde honom till vinnare av skytteligan. Det unika med prestationen var att HIF under säsongen endast mäktat med att göra 42 mål vilket innebar att Granbom gjorde mer än hälften av lagets sammanlagda målskörd. Året därpå värvades han till Göteborg.

Roland Nilsson gjorde fyra sejourer i HIF under sin aktiva karriär. Han debuterade 1981. Efter två säsonger värvades han till Göteborg. Där spelade han 1983-1983 innan han blev proffs i England. 1992 kom han tillbaka som lån från Sheffield Wednesday och 1994 återvände han till HIF, som en av Sveriges VM-hjältar efter bronset, och stannade till 1997.  1996 var ett av hans bästa år. Då utsågs han dels till årets HIF-are och vann även Guldbollen. Den sista sejouren i HIF var 1999-2001. Han var en av guldhjältarna 1999.

En som gått den motsatta vägen är Alexander Farnerud, som efter förra säsongen ”dumpades” av HIF och fångades upp av Göteborg. Han har hittills noterats för ett mål och fem matcher i den blå-vita tröjan. 

HIF håller, som vanligt, på startelvan men vad vi kunnat utläsa av de senaste träningarna så bör både Brandur Henriksson och Joseph Ceesay vara tillgängliga för spel. Något som lovar gott inför morgondagens möte

Matchen spelas på Gamla Ullevi med start klockan 19.00

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*