AOHs julkalender – Lucka 16 “-Jag tyckte det var lite trist att jag inte fick något erkännande för mitt spel i HIF, utan ”bara” för mina kvaliteter som målskytt”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 16

Bakom lucka nummer 16 gömmer sig en rödblå lirare och, tillika, skytteligavinnare som gjorde otroliga 22 mål på 20 matcher

Namn: Krister Granbom

Ålder: 78 år

Spelade i HIF: 1962-1964

-Tänk om vi hade haft en Krister Granbom! Vi var nog ett gäng äldre HIF-supportrar som tänkte tanken i år när laget, främst under hösten, saknade en riktig målgörare. För det var precis vad Krister var när han 1964 gjorde fler än hälften av lagets 42 mål och med det vann den allsvenska skytteligan.

På bara 20 matcher stänkte Krister in 22 mål! Han var en starkt bidragande orsak till att HIF klarade kontraktet det året.

Krister var en riktig målskytt som utmärkte sig främst för två saker. Han stod på rätt ställe i straffområdet när bollen kom och han hade förmågan att sätta den i mål. Det spelade ingen roll på vilket sätt eller med vilken kroppsdel. Motståndarna hittade helt enkelt inget sätt att stoppa honom.

Krister kom till HIF från Perstorp, som var en bra plantskola för HIF på den tiden. Några minns säkert Sven-Göran ”Stuvbiten” Pettersson för att ta ett annat exempel.

Tråkigt nog innebar Kristers talang som målgörare samtidigt att han fick rykte om att inte vara någon riktig lirare, vilket var helt felaktig. I själva verket hade han alldeles utmärkt teknik och vann även något pris för det under sin tid i Perstorp.

-Jag tyckte det var lite trist att jag inte fick något erkännande för mitt spel i HIF, utan ”bara” för mina kvaliteter som målskytt, berättade Krister för mig när vi träffades på Olympia för knappt tio år sedan.

Helsingborgslegendaren Krister Granbom inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Åtvidaberg den 10 augusti 2017 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

Krister prydde medlemskortet 2010 (om jag inte minns fel), vilket gör att även en del av den yngre generationen sett och hört hans namn.

Själv minns jag honom som en hjälte och poängräddare vid många tillfällen, eftersom jag då var en trogen gäst på Olympia.

Det tråkiga var förstås att han bara gjorde två säsonger i HIF innan IFK Göteborg värvade honom till säsongen 1965.

Krister fick dock aldrig chansen att dra på sig landslagströjan. En av hans tuffaste konkurrenter var Agne Simonsson, ÖIS-aren som sedermera blev proffs i Real Madrid.

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*