“Det kändes väldigt bra att vinna ett SM-guld med HIF”

År 1981 debuterade en 17-åring vid namn Roland Nilsson i A-laget. Med tiden blev ”Rolle” ett av de stora namnen i svensk fotbollshistoria. En landslagslegendar som fått både bragdguld och guldbollen. Numera fostrar han blivande A-landslagsmän i Sveriges U21-landslag. Sin aktiva karriär avslutade han i Gais 2006 – men, inom svensk fotboll,  är han alltid förknippad med både HIF och IFK Göteborg.

Roland Nilsson, som föddes i Helsingborg 1963, inledde sin fotbollskarriär i HIFs pojklag redan 1975. Även om det blev spel i Bergandy innan han hamnade i HIF väljer Rolle alltid att hänvisa till HIF som sin moderklubb. Det var liksom där det började på riktigt.

A-lagsdebuten kom, mot Jönköping, 1981 och redan i debuten målade Rolle och en ny stjärna tändes på HIF-himlen. Det blev dock bara två år under hans första repa i A-laget. 1983 värvades nämligen högerbacken ( det var faktiskt i Göteborg han skolades om från anfallare till försvarare) till Göteborg, efter en lyckad insats i HIFs jubileumsmatch mot just IFK, som då börjat bygga det lag som skulle bli så framgångsrika i UEFA-cupen (ungefär motsvarigheten till dagens Europa-league).

Han spelade sex år i IFK innan han drog till England och Sheffield Wednesday. Därifrån återvände han till HIF under tre perioder till under sin 19-åriga karriär (1992, 1994-1997 samt 1999-2000)

Rolle är en av Sveriges meste landslagsmän någonsin med 116 landskamper. Han gjorde två VM (1990 och 1994) och två EM (1992 och 2000). Nilsson spelade hem tre SM-guld med IFK Göteborg och en Uefa Cup-titel. Han vann även ligacupen i England med Sheffield Wednesday. 1994 belönades han med Bragdguldet genom VM-bronset. Två år senare fick han, under sin period i HIF,  guldbollen. Sista åren i karriären var han en spelande tränare i först Coventry och sedan GAIS. Efter det har han haft hand om Malmö och FC Köpenhamn med SM-guld 2010 som största merit.

Många minns kanske Rolles straffmiss i IFK Göteborgs klassiska europacupmatch mot FC Barcelona 1986. Nilsson repade sig dock så småningom, slog in en straff för Sverige i VM-kvartsfinalen mot Rumänien 1994, och var i slutet av karriären Helsingborgs IF:s ordinarie straffläggare

I landslaget var han ordinarie högerback under många år, från slutet av åttiotalet till år 2000, då Nilsson slutade sin karriär (dock kom han att göra inhopp i de klubbar han tränade därefter och han spelade bla för GAIS i det allsvenska kvalet mot Landskrona BoIS 2005) och gjorde ett sista inhopp i allsvenskans sista omgång 5 november 2006 då GAIS mötte Gefle IF borta (2-2).

Även i England är Nilsson fortfarande ihågkommen som en stor spelare. Precis som i HIF blev det fyra perioder i England med tiden i Sheffield Wednesday, under första halvan av nittiotalet, som höjdpunkt. Efter avslutad fotbollskarriär i HIF skulle Rolle Nilsson tillträda som sportchef i klubben men Coventrys tränare Gordon Strachan övertalade honom att ännu en gång flytta över till de Brittiska öarna. Under sina år i England fick Rolle Nilsson det inte så lite förpliktigande smeknamnet ”The Legend” för sin enastående fysik, sin proffsiga attityd och, inte minst, för sina egenskaper som spelare.

Den 11 oktober 2007 stod det klart att Roland Nilsson, inför säsongen 2008, skulle ta över som tränare i Malmö. Eftersom han då hade ett år kvar på sitt kontrakt med GAIS köptes han loss för två miljoner kronor. Kontraktet med Malmö skrevs på 4 år. De första två säsongerna slutade laget sexa respektive sjua i allsvenskan. Men den tredje säsongen gick det desto bättre för klubben när Nilsson vann sitt första SM-guld som tränare och fjärde totalt.

Den 1 april 2011 offentliggjorde den danska klubben FC Köpenhamn att Nilsson skulle ta över som chefstränare. Rolle hade kontrakt med Malmö FF till november 2011 och en liknande situation med ett utköpande från kontraktet som mellan övergången från GAIS till MFF kom till stånd. Den 9 januari 2012, efter endast sex månader hos FCK, och trots att laget då ledde Superliga, fick han sparken.

Efter några år, som scout för Svenska Fotbollsförbundet klev Rolle, 2014, in som förbundskapten för P16-landslaget. Inom förbundet har han sen jobbat sig uppåt i hierarkin och numera är det , den förre HIFaren, som leder det svenska U21-landslaget.

Rolle har ofta sagt att mästartiteln i allsvenskan är hans största HIF-minne, och att han blev korad till klubbens främste spelare under 90-talet. Detta baserades, inte minst, på då han återvände en fjärde gång , 1999, lagom för att uppleva två höjdpunkter:

SM-guldet samma år och Champions League 2000 med skrällarna mot Inter, 1-0-segern hemma och 0-0-miraklet borta, med målvakten “San Siro-Sven” Andersson i huvudroll.

I samband med att föreningen fyllde 100 år så blev Rolle intervjuad i HD gällande sin tid i klubben och, inte helt oväntat, kom sista vändan i HIF på tal:

”Det kändes väldigt bra vinna ett SM-guld med HIF. Att därefter spela i Europa på högsta nivå var också fantastiskt. Jag hade skaffat mig ledaregenskaper tidigt, både i Sheffield, Coventry och under min första vända i HIF, så det var ganska naturligt att jag tog på mig den rollen som en ledargestalt.”

Namn: Roland Nilsson

I HIF: 1981-1982, 1992 (fem matcher), 1994-1997, 1999—2000.

Matcher i HIF: 186.

Övriga klubbar: IFK Göteborg, Sheffield Wednesday, Coventry, Gais.

Landskamper: 116.

Meriter: Guldbollen 1996, VM-brons 1994, Uefacupmästare 1987 (med IFK Göteborg), Ligacupmästare 1997 (Med Sheffield Wednesday) SM-guld 1999 (med HIF)

Aktuell: Som förbundskapten för det U21-landslag som tar emot Malta, på Olympia, den 10 Oktober kl. 18.45

Källor: HD, Wikipedia, Expressen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*