“Hur många andra evenemang bidrar på samma sätt som fotbollen?”

”Publikfria fotbollsmatcher ger polisen fokus på kriminalitet” Där har ni rubriken från måndagens nummer av Sydsvenskan. I jakten på klick är tydligen allt tillåtet men…är det hela sanningen?

Fotbollsmatcher är faktiskt endast en av flera typer av evenemang som polisen, under Corona-tider, inte behöver avsätta resurs till. Valborgsfirande, skolavslutningar, midsommarfirande och festivaler är minst lika resurssparande som några fotbollsmatcher. Det framgår när du väl läser artikeln men man saknar även tydlighet med att bla att minskad gränsbevakning också frigjort mycket resurs.

I jakten på klick så är det dock enklare att fokusera på något som berör och skapa en bild av ett problem som därmed blir en sanning i folks ögon. Men vem talar istället om de positiva intäktsströmmarna som vår elitfotboll faktiskt skapar. Intäkter som vida överträffar de kostnader som evenemangen drar med sig

Årets fotbollsallsvenskan inleddes sent – och helt utan publik. Det har lett till att polisen i Skåne sluppit omfattande kommenderingar i samband med högriskmatcher. Det har i sin tur lett till att polisen fått resurser över

Revisions och rådgivningsföretaget EY har analyserat de allsvenska klubbarnas årsredovisningar de senaste fem åren för att identifiera samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Senaste fotbollsrapporten innehöll även en fördjupning i elitfotbollens bidrag till samhället.

200615 Spelare under en tyst minut för att hedra offren av Coronaviruset Covid-19 inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

Uppskattningsvis bidrar de allsvenska klubbarna med cirka 493 miljoner kronor, vilket överstiger Allsvenskans intäkter från var och en av intäktskällorna reklam och sponsring, entréintäkter och tv-rättigheter. Den egentliga summan är dock betydligt större. Klubbarna skapar ytterligare sysselsättning och skatter till statskassan i nästa led genom exempelvis restaurangverksamhet, souvenirförsäljning samt affärer med leverantörer och andra intressenter.

Elitfotbollen bidrar alltså årligen till samhället med över 1,2 miljarder kronor, varav 775 miljoner kronor i samhällsnytta och 463 miljoner kronor i direkta skatteintäkter.

Hur många andra evenemang bidrar på samma sätt?

Troligtvis inte vår stadsfestivaler (Malmö, Helsingborg och Landskrona), Sweden Rock, Big Slap och alla övriga aktiviteter/event som skulle genomförts med rigorös polisnärvaro…

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*