Inför Gefle-HIF

Superettan 2018 blir den nittonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Förra säsongen vara HIFs första i serien och i år hoppas vi självklart även att det skall bli den sista. Imorgon går HIF in i elfte omgången vilket innebär att laget beger sig upp till Gävle och mötet med Gefle

Den 5 december 1882 bildades Gefle Sportklubb. På programmet stod skidor, skridsko, rodd och bollspel. En och en halv månad senare, den 24 januari 1883, ändrades namnet till Gefle Idrottsförening. Under åren 1899–1902 vann klubben Von Rosens pokal tre gånger men rönt sina största framgångar under 2000-talet. Andra halvan av säsongen 2006 avancerade Gefle till final i Svenska Cupen för första gången, klubbens främsta merit någonsin, som dock förlorades mot HIF. Precis som för vår del blev förra säsongen en, om än, större missräkning för våra motståndare som (hur går det denna säsongen?)

Inför 2017 tippade jag faktiskt Gefle som potentiella seriesegrare. Vi vet ju alla hur det slutade med otaliga förluster och en krisande ekonomi som tom tvingade klubben att sälja Johan Oremo mitt under brinnande säsong. Göteborgs nuvarande tränare, Poya Ashbagi, klev dock in och styrde upp skutan på ett imponerande sätt. På vårsäsongen plockade Gefle  11 poäng och hade nio poäng upp till platsen där man tillslut hamnade, precis ovanför negativt kval. Klubben är därmed kvar i fotbollens finrum efter den livräddande höstsäsong. Med ny organisation och tränare (Johan Mjällby) laddade man om inför ett 2018 som man hoppas ska innebära stabilare resultat på flera plan. Dock kvarstår det faktum att klubbens ekonomi är är hårt pressad och behovet av intäkter är stort. Trots att Gavlevallen är nybyggd är den enligt föreningen inte optimerad för att stödja partnersamarbeten (arenan saknar t.ex. ett kök) och med låga inkomster har man tvingats sälja av eller tappat en del av det spelarmaterial som möjliggjorde höstsäsongens framgång.

Under julen tappade man sina två främsta spelare, Bajram Ajeti (BP) och Deniz Hummet (Trelleborg), och ekonomin tillåter knappast att dessa två herrar ersätts. Åtminstone inte med spelare av samma kaliber. I februari presenterade Gefle att man kontrakterat Netan Nasara, Erik Törnros och Fitim Kastrati – en till varje lagdel. Nasara kommer senast från FC Edmonton (därinnan tre säsonger i Fredrikstad FK) och är tänkt att förstärka försvaret där man tappat Martin Rauschenberg till Brommapojkarna och Anton Lans till ÖIS. Törnros, anfallare, och Kastrati, mittfältare, är på samma sätt tänkta att täcka de offensiva hål som öppnats upp när Hummet och Ajeti försvann. Gefle lyckades också förlänga lånet på Anton Kralj från Malmö FF, över 2018, och Piotr Johansson blev också kvar med ett nytt kontrakt efter att förra året kommit på lån från Östersunds FK. Både Kralj och Johansson var betydelsefulla när kontraktet säkrades.

Med tanke på sen inkomna nyförvärv så var det kanske inte konstigt att  Gefle hade en kämpig försäsong. Tidigt åkte man på en tung förlust mot Brage med 0-4 och i Svenska Cupens två första matcher fick man stryk med 2-0 mot BP och 0-3 mot MFF. I gruppspelets sista omgång tog man dock en liten skalp när man säkrade 2-2 mot Dalkurd. I inledningen på årets seriespel har man inte heller imponerat och med förra veckans storförlust, 1-5 hemma mot BoIS, så ser man tydligt att det kommer bli en tuff säsong för Gävlelaget även i år. Med bara två ynka vinster, på 10 omgångar, så slåss laget om att hålla sig borta från nedflyttningsplatserna och vi hittar dem, inför morgondagens möte, på en 14:e plats med bara Frej och Värnamo bakom sig. Personligen så tror jag att det finns en stor risk att klubben rasar ner en division och spelar i Ettan 2019.

Vårt eget HIF har däremot fått upp ångan de senaste omgångarna. Tre raka vinster har placerat laget i toppskiktet av tabellen och hade det inte varit för att man har en match mindre spelad än övriga topplag så kunde vi faktiskt ligga i serieledning till dags dato. Men inga matcher kan tas för givet och då det kvarstår fem matcher till sommaruppehållet, och att det är jämnt i toppen, så är det bara vinster som räknas om man vill vara med och slåss om de tre topplaceringarna. Lagets tuffats utmaning, just nu, är kampen mot skadorna. Även om HIF anses ha en av seriens främsta trupper så har vi många ungdomar i laget. En härlig injektion när det går bra för klubben men knappast några att hålla i handen om det försvinner för mycket rutin i form av skador.

Till morgondagens möte får vi tyvärr klara oss utan vår kanske främste spelare, i dagsläget, Mamudo Moro. Å andra sidan är Calle Johansson och Micke Dahlberg tillbaka och Darijan Bojanic har återhämtat sig efter smällen mot Norrby

HIF kommer med följande trupp :

2. Carl Johansson

3. Fredrik Liverstam

6. Andreas Landgren

7. Anders Randrup

9. Alex Timossi

10. Darijan Bojanic

11. Adam Eriksson

14. Mohammed Abubakari

15. Max Svensson

16. Mikael Dahlberg

21. Charlie Weberg

23. Jonathan Larsson

25. Kalle Joelsson (MV)

30. Pär Hansson (MV)

35. Casper Seger

37. Carl Thulin

40. Mattias Almeida

99. Andri Bjarnason

Efter helgens tävling så har vi utsett två spel som vi, i samarbete med NordicBet, lyfter fram som matchens AOH-special. Vinnare blev Andreas Adelborg och Simon Svensson – Grattis! Som vanligt klickar du på bilden för att även du ska kunna få ta del av grabbarnas spelförslag!

Matchen startar klockan 19 och om du inte kan vara på plats så kan du följa HIFs framfart på Sportkanalen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*