Imorgon väntar cupfest mot Eskilsminne

Onsdagen den 22/8 kl 18.30 slås alla tiders publikrekord på min barndoms idylliska fotbollsplan Harlyckans IP vid Gamla Elineberg, nära Jordbodalen i Helsingborg. Det gällande rekordet är på 3011 personer från cup-matchen Eskilsminne-Djurgården den 11/9 2013.

När nu Eskilsminne möter HIF i ett Helsingborgsderby i svenska cupen räknar arrangörerna med att kunna ta in 4000-4500 personer. För oss som vuxit upp med fotbollen I Helsingborg är detta givetvis en gigantisk fotbollsfest. Mitt hjärta finns sen födsel och ohejdad vana i Högaborgs BK, Eskilsminnes närmaste granne på Harlyckan, och det kommer givetvis att förbli hos de grönsvarta tills jag lämnar jordelivet. Så fungerar vi supportrar nämligen. Vi är trogna vår moderklubb till slutet.

Mina känslor för Eskilsminne är kluvna. Som påg var klubben den största rivalen man kunde tänka sig. Men jag kan bara hövligt erkänna att Eskilsminne, mycket tack vare sin fina ungdomsturnering Eskilscupen, har byggt upp en mycket stabil organisation. Klubben är stark såväl ekonomiskt som fotbollsmässigt, med minst två lag i alla åldersgrupper både på pojk- och flicksidan, med en bred stab ledare och administratörer, och med ett seniorlag som är på väg att på sikt klättra upp genom seriesystemet.

I nuläget ligger man på övre halvan av division 1 södra som nykomlingar och i helgen bortaslog man Oddevold (1-4) efter bla fyra mål av Robin Hofsö. Jag ser gärna att Helsingborg inom några år har ett lag i Allsvenskan och ett lag i Superettan. Självklart lär de klubbarna vara Helsingborgs IF och Eskilsminne IF, i nämnd ordning.

Jag håller så klart på HIF i cupmatchen, eftersom en HBK:are inte kan hålla på Eskilsminne, möjligtvis kan jag ta en ny funderare den dagen Eskilsminne är enda Helsingborgslag i Superettan. Lagen möttes dessutom i en träningsmatch innan serierna startade som HIF vann med 5-1.

Jag känner glädje över att den vackraste fotbollsplanen jag vet, med det lyriska namnet Harlyckans IP, med sin stora backe där man kan ligga och njuta med en härlig utsikt över planen, nu ska fyllas till bredden med publik.

Minnena väcks till liv. Här har jag varit rundningsmärke som tämligen orörlig vänsterback, här har jag fostrat många duktiga pojklagsspelare och gjort många lag framgångsrika genom årens lopp, och här har jag sett Mats ”Masse” Magnusson, Henrik ”Henke” Larsson, Daniel Nannskog, Imad Khalili, Abe Khalili, Jordan Larsson och Martin Olsson m fl utvecklas från pojklagsnivå till högsta tänkbara nivå som elitspelare nationellt och internationellt. Det var det där med mitt hjärta i Högaborgs BK.

Nu lovar jag att hålla mig till ämnet, nämligen cupmatchen Eskilsminne-HIF. Det finns många beröringspunkter mellan dessa båda klubbar historiskt och på senare tid. Historiskt sett minns man storspelarna Thomas Sjöberg och Bosse Wilhelmsson bäst. Dessa två har lirat i bägge klubbarna. Som kuriosa måste jag nämna Glenn Fristander. Så vitt jag vet är han en av de få som spelat A-lagsfotboll med både Eskilsminne, Högaborg och HIF.

I nuläget har Eskilsminne t ex en tränarstab bestående av tre f d HIF-spelare, huvudtränare Martin Pringle, samt assisterande tränarna Marcus Nilsson och Erik Edman. Därutöver finns det tre-fyra man i ledarstaben och i organisationen som har ett förflutet i HIF.

På spelarsidan har i praktiken halva seniortruppen sin bakgrund i HIF, och de fyra spelarna Mattias Unkuri, David Svensson, Jonatan Olsson och Anton Kinnander har representerat bägge lagen i seniorsammanhang.

Det ska bli riktigt kul att få uppleva cupmatchen mellan Eskilsminne och HIF live. Mest för inramningen, folkfesten och haussen kring Helsingborgsfotbollen och då framförallt kring HIF som råder nu. Men även för att jag är ett barn av Harlyckans IP, född 50 meter från entrén och med en livshistoria med minnen av varenda grästuva på planen.

Kan jag drömma om att få se en av världens två bästa mittbackar Andreas Granqvist få spela på min barndoms gräsmatta ? Det skulle ge mig gåshud.

Matchresultatet kan väl bara gå på ett håll, eller ? Inför säsongen möttes ju lagen i en träningsmatch där HIF vann med hela 5-1. Men denna matchen kan bli en upplevelse som ger ringar på vattnet och ökar intresset för fotbollen i vår stad ännu mer.

Så även om det inte blir plats att ligga i den vackra backen på Harlyckan, utan jag lär få stå upp, så hoppas jag att vi ses imorgon kl 18.30 på Nordvästra Skånes vackraste idrottsplats.

Som brukligt har vi, i samarbete med NordicBet, plockat fram ett spännande spel inför morgondagens möte. Tror ni, precis som vi, att HIF åter lyckas näta fem gånger på Eskilsminne så tveka inte att klicka på länken

Vi ses på Harlyckan

1 kommentar

  1. Bra och trevligt skrivet! Som gammal HIF:are sen 65 år tillbaka hoppas man givetvis på avancemang för de röblåe, men det skulle ju vara kul som du skriver, med ett lag i allsvenskan och ett i superettan inom kort. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*