Gästinlägg: ”Hur skadar det laget i mitt hjärta?”

Efter BoIS-matchen blossade åter diskussioner om polisinsatser och användandet av pyroteknik upp. De finns de som förespråkar de sk “stämningshöjarna” men även sådana, som den fd spelaren Peter Krantz, som vill mana supportrarna att se det hela i ett större och mer ekonomiskt perspektiv

Vi har alla olika historik varför vi blev HIFare och alla har inte legat bakom Kalle Svenssons mål.

Själv gick jag och en kompis upp till Olympia och kollade när Lennart Anderberg höll i träningen för 11-12 åringarna. Lennart tyckte vi kunde hoppa in och lira på planen och sen den dagen har jag varit inbiten HIF supporter ända in i själen.

Det blev debut i A-laget som 20-åring. När sen inte kroppen höll för elitsatsning, har jag engagerat mig för min kära klubb, på olika sätt. Det blev spel i veteranlaget för att numera vara ansvarig för laget sen drygt 20 år tillbaka.

Sitter och har suttit i HIF Vännernas styrelse i 20 år. För tre år sedan bildade jag föreningen HIFarna vars medlemmar består av fd spelare i HIF. Allt för att bevara så mycket hjärta och klubbkänsla som möjligt i dagens kommersiella fotbollsvärld.

Tillhör också gruppen Mjölkkossan som för närvarande febrilt jagar månadsgivare.

Jag respekterar och beundrar alla sanna HIF supportrar som stöttar laget i med- och motgång.

Sjungande klacken på Olympia och på bortaplan

Alla som är på matchen, klappar och blir glada när HIF gör mål.

Alla som jobbar ideellt på matchdagar

Alla som på olika sätt arbetar för att få in pengar i HIF kassan.

Full respekt till samtliga.

Dom jag har svårt att respektera och acceptera, är dom som säger sig vara HIF supportrar, men som i själva verket skadar föreningen genom sitt agerande.

Det kan vara att utöva våld i samband med matcher. Dessbättre är vi oftast befriade från detta inne på arenan. Sen har vi dom som hanterar och bränner bengaler på läktaren och som påstår att dom tycker att det är stämningshöjande. Tror inte ett dyft på att det är det som får dom att bränna. Är övertygad om att det är andra primitiva faktorer som spelar in, såsom att man får en kick av att göra något som är förbjudet. Med detta faller också argument, såsom att ge motståndarlaget 3 poäng eller att återinföra böter för hemmalaget.

Att ”lilla jag” kan få tusentals människor upprörda betyder mer än åtgärder som ovanstående.

Hur skadar det laget i mitt hjärta?

När det börjar brännas så är det många åskådare som går hem, framför allt barnfamiljer.

Kommer dom barnen att bli HIF supportrar i framtiden? Knappast?

Många deklarerar att dom inte kommer att gå på Olympia så länge det tänds bengaler.

Övervägande personer med barn, alltså färre blivande HIF supportrar.

Detta innebär också förlorade biljettintäkter för HIF.

Samt det faktum att det finns ett stort antal potentiella företagssponsorer som uttryckligen säger att så länge detta ofog pågår så kommer dom inte att sponsra HIF.

Vi pratar om miljontals kronor varje år som HIF går miste om i fråga om biljettintäkter och uteblivna sponsorpengar.

Tänker på HIF Vännerna, Mjölkkossan med flera som sliter med att få in pengar till kära lag som bara är en bråkdel av vad det kostar HIF när bengaler bränns.

Åtgärder?

Tänker inte i detta forum gå in debatten om hur lagstiftning osv kan få stopp på detta

Är övertygad om att vi sanna, äkta supportrar kan göra effektfulla insatser genom ett aktivt avståndstagande. Vi måste AGERA tillsammans och inte var och en sitta på sin egen kammare och tycka.

Vad skulle hända om ALLA på sittplats buar ner brännarna?

Vad skulle hända om sjungande klacken plötsligt slutar sjunga och det blir knäpptyst när det bränns och alla pekar på brännarna?

Hur kul är det då att stå där med sin bengal?

Vet att det finns många som tycker att det är stämningshöjande när det brinner men det det kan väl i rimlighetens namn inte kompensera miljonförlusterna som HIF drabbas av.

Vädjar till ALLA äkta, genuina HIFsupportrar att vi aktivt tar avstånd så vi får ett, från hemmalagets sida, bengalfritt Olympia nästa år i Allsvenskan

6 kommentarer

 1. Jättebra skrivit. Denna texten borde komma ut till alla hushåll i Helsingborg samt när kommunerna. Men det är en kostnadsfråga vet jag. Men troligen struntar de som slänger bengalerna hur det går för HIF i framtiden. De är inte riktiga HIF:are. Kanske bara vill förstöra för HIF. Men alla som läst detta delar p facebook når det en hel del. Av ren nyfikenhet läser och tar till sig.

 2. Pinsamt att bua pa sina egna supportrar.
  Utan sodra ar det en begravning!
  Och da menar jag inte marginalpubliken som trycker sig narmare och narmare mitten, utan den riktiga klacken, de som faktiskt hjalper laget framat.
  Vi har Sveriges samsta sittplatspublik!
  Ni ar helt vardelosa och borde faktiskt betala dubbelt pris for att ni ar sa usla.
  De som stannar hemma gor det pga kvaliteten pa fotbollen och anvander bengaler som ursakt. De kallas medgangssupportrar.
  Fakta ar att under guldaren brandes det mer an nagonsin i AS och HIF hade publikrekord.
  Din association mellan bengaler och publiktapp ar en direkt logn och det ar bekymersamt att ansvarig later detta skitet laggas ut.
  Jag uppfattar detta som en direkt provokation mot Sodra Sta!

 3. 1907 du är ju bara pinsam. Det e garanterat du som förstör för så många. Tror du på fullaste allvar att det bara är södra stå som hjälper laget fram? Ni är pinsamma allihop som bränner bengaler skriker massa sjukt iq befriade ord till spelare. Snälla det blir bättre om ni sitter hemma och kollar på matchen. Så att vi med barn och kanske blivande HIF supportrar kan kolla på en match utan massa glåpord och annat skit.

 4. Jag tror inte HIF tappar miljontals kronor varje år pga det ibland tänds bengaler på matcherna. HIF har främst tappat sponsorer pga att det har gått knackigt de senaste åren. Den hemska incidenten i premiären 2014 har väl också bidragit till detta. HIF kommer att gå upp i Allsvenskan inför nästa år och just nu spelar HIF roligare fotboll än på länge och har några riktiga profiler i laget. Det är sånt som attraherar sponsorer och publiken.

 5. Tänk om sittplatspubliken också hade kunnat visa engagemang under matcherna, dvs delta i de positiva hejaramsorna och bidragit till att Olympia blev en kokande gryta av entusiasm. Det tror jag hade lockat sponsorer om något. Man kan ju då även skylla på att sittplatspublikens passivitet gör att HIF går miste om miljonintäkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*