I dag är det 20 år sedan den magiska kvällen på San Siro…

000823 Fotboll, Champions League, Kval, Inter - Helsingborg: Sven Andersson, Helsingborg (Jubel) © Bildbyrån - Dig kamera

Returmatch i tredje och sista kvalrundan till Champions League. Michael Hansson hade volleybredsidat in 1–0 i första mötet. Men för italienarna spelade det mindre roll när Vladimir Hrinak, från Slovakien, blåste igång matchen på San Siro. Frågan var nu bara hur stor förnedringen, av Helsingborgarna, skulle bli…

 

På läktaren hade knappt 50000 åskådare bänkat sig. Intersupportrar som ändå ville ha valuta för biljetterna och hoppades på en hyfsad match där hemmalaget målproduktion inte skulle ta fart för fort. Marcello Lippi hade dessutom gjort en del ändringar från mötet i Helsingborg och bla valt att bänka stjärnor som Robbie Keane, Luigi Di Biagio och Álvaro Recoba. Man ville helst inte riskera att någon skulle åka på en skada när ett gruppspel, i världens finaste turnering, väntade runt knuten.

Men bara genom att slänga en snabb blick på kvällens laguppställning så slog namn som Laurent Blanc, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo, Ivan Zamorano och Hakan Sukur emot en med kraft. Det här var världsstjärnor som visst kunde ha en dålig kväll. Men knappast två i rad…

HIF-tränaren Nanne Bergstrand ställde upp med det bästa som HIF hade att erbjuda. Laget hade dessutom gått lite knaggligt i Allsvenskan och låg på en sjundeplats när man klev in på den gigantiska arenan. Mot italienarna satsade man på ett överrutinerat försvar, ett femmamanamittfält och en ensam Alvaro på topp. Att Inter skulle ta tag i taktpinnen var helt väntat men HIF bjöd på ett kompakt försvar och ju längre matchen led desto mer frustrerade blev hemmaspelarna. Seedorf hade prickat ribban och Robbie Keane hade klackat en boll i stolpen. Men någon däruppe ville inte riktigt att HIF skulle ge sig så lätt. Hoppet, för vårt HIF, växte ju längre matchen led och med några få minuter kvar insmög sig faktiskt känslan av att drömmen skulle kunna bli verklighet.

000823 Fotboll, Champions League, Kval, Inter – Helsingborg: Ulrik Jansson, Helsingborg och Hakan Sükür, Inter
© Bildbyrån – Dig kamera

Men efter att man kämpat och slitit i en hel match studsade bollen oturligt på mittbacken Ola Nilssons hand i slutminuten. Domaren tvekade inte utan tilldömde hemmalaget en straffspark. I det ögonblicket var nog de flesta HIFare inställda på att vi, i alla fall, lyckats spela till oss ett oavgjort resultat, över två möten, med ett av Europas främsta klubbar. Sven Andersson, som varnats redan i den 9:e minuten för maskning,  ställdes öga mot öga med inbytte Álvaro Recoba. Bollen placerades på straffpunkten och en hel arena höll andan. 

Skottet var hårt och välplacerat. Men den 194 cm långe Sven Andersson sträcker sig i sin fulla längd och når bollen nere vi den högra stolproten. Undret är ett faktum. Lilla Helsingborg har sparkat ut stjärnlaget Inter ur Champions League kvalet och en av de största skrällarna, i svensk klubblagsfotboll, är ett faktum. Istället för att åka hem från Italien med svansen mellan benen så flög man hem med en guldbiljett i näven. En biljett som senare skulle ge HIF-supportrarna fler minnesvärda upplevelser i form av CL-möte med lag som Bayern München, Rosenborg och PSG. Men det är en helt annan historia som vi säkerligen får anledning att återkomma till

Matchfakta dubbelmötet

9 augusti, 2000, Olympia
HIF–Inter 1–0 (0–0)
Mål: Michael Hansson (81).
Publik: 12 617.
HIF: Sven Andersson – Roland Nilsson, Ola Nilsson, Jozo Matovac, Nicklas Persson – Christoffer Andersson, Erik Wahlstedt, Ulrik Jansson, Björn Johansen, Michael Hansson – Álvaro Santos.
Inter: Sebastien Frey – Cyril Domoraud, Laurent Blanc, Matteo Ferrari, Ivan Cordoba – Vladimir Jugovic, Benoit Cauet, Andrea Pirlo, Cristian Brocchi – Hakan Sukur, Robbie Keane.

23 augusti, 2000, San Siro
Inter–HIF 0–0
Publik: 49 949.
Inter: Sebastien Frey – Dario Simic, Laurent Blanc, Ivan Cordoba, Fabio Macellari – Benoit Cauet, Vladimir Jugovic, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo – Ivan Zamorano, Hakan Sukur.
HIF: Sven Andersson – Roland Nilsson, Ola Nilsson, Jozo Matovac, Nicklas Persson – Christoffer Andersson, Erik Wahlstedt, Ulrik Jansson, Stig Johansen, Michael Hansson – Álvaro Santos.

HIF vidare till gruppspel med sammanlagt 1–0

 

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*