Tankar Med Thörn…

200817 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

Då mina tankar verkar uppskattas så tänkte jag att jag försöker göra det till ett så stående inslag på AlltomHIF som jag kan, i mån av tid givetvis. Jag vill också passa på att tacka för alla hälsningar av beröm och uppskattning, det värmer verkligen. Denna gången blir det triss i The Smiths låtar.

 

“Heaven knows I’m Miserable now…”

Precis som just The Smiths sjöng en gång vet Himlen nog om att de flesta av oss känner sig ganska miserabla just nu med tanke på tabell-läget. Det finns en kontinuerlig diskussion om HIF:s egen “Charming man”, Olof Mellbergs vara eller icke vara i HIF. De sportsliga resultaten gör att en sådan diskussion är fullt rimlig och bör så vara, då kraven alltid är och förblir höga i Helsingborgs IF. Det hade inte spelat någon roll om Olof hade coachat sig till en 1-0 seger borta mot Häcken eller vunnit hemma mot Örebro. Varför? Därför att i HIF är Kulturen större än i de flesta andra Allsvenska klubbar.

Vi har extremt svårt som klubb att överge våra sportsliga principer och filosofier. Det ska vi inte göra heller. HIF ska spela offensivt och satsa på ungdomar. Utifrån de två kriterierna tycker jag faktiskt att Olof har gjort det hyfsat. Han hade kunnat satsa på 5-backs-linje som Kalmar eller Falkenberg och struntat i att ge Casper Widell och Jakob Voelkerling Persson chansen. Det har han inte gjort. Det måste man ge honom cred för. Detta är nog också en av de större anledningarna som gör att Olof är kvar i klubben, nämligen att han har omfamnat dessa filosofier på ett sådant tydligt sätt. Det stora minuset är dock resultaten och tabelläget. Detta är ju givetvis långt från acceptabelt. Samtidigt finns det ett par lindrande faktorer, spelet och motståndarna den senaste tiden. Jag tycker faktiskt att spelet sedan Malmö och framåt har sett helt okej ut, och sedan dess har man bara mött lag som just nu ligger i topp 7. Jag tycker det finns en rimlig vision om ge Mellberg tre omgångar till att vända detta. Under dessa tre matcher möter man AIK, Djurgården och Kalmar. Jag tycker helt klart man har chansen att ta poäng i alla tre matcher sett till hur spelet ser ut, och definitivt kunna vinna två av dem sett till var dessa tre lag ligger i tabellen.

Jag tycker ofta att experter, journalister och till viss del också supportrar blandar ihop Spelaren Olof Mellberg med Tränaren Olof Mellberg. Det är sant att Mellberg har en lång spelar-karriär bakom sig men sett till sin tränarroll måste han fortfarande anses lite som en duvunge. Ett återkommande misstag i hans tränarskap är att han försöker återuppfinna hjulet så fort han stöter på truppmässiga problem. Till exempel att spela Armin Gigovic eller Rasmus Jönsson i kant-roller, när man kan lösa sådana hål på ett betydligt enklare sätt. Jag tycker inte bara att Olof Mellberg har en roll att med defibrillator och satsning på ungdomlig ådra väcka liv i klubben igen, utan också personligen utvecklas som tränare. Den tiden måste man faktiskt ge honom, även om det givetvis resultatmässigt finns en gräns.

 

 

I Helsingborg är det äkta gräs som gäller
Foto : HIF.se

“Girlfriend in a coma, I know… It’s Serious…”

Ja, det känns faktiskt som vissa har fallit i koma och det är väldigt allvarligt. Det finns en slags tystnadskultur som har uppkommit i Allsvenskan de senaste åren. Vilket är märkligt då Experter, journalister och Supportrar ganska fritt diskuterar ämnen som VAR, domarnivå och klubbars värvningspolicy under en Pandemi. Debatten var ganska intensiv för ett par år sedan men de senaste säsongerna känns det som att den har dött ut helt. Debatten som jag syftar på är Plastgräs mot Naturgräs. Det finns säkert flera anledningar till varför debatten dött ut, men jag tror alldeles säkert att faktumet att två Stockholmsklubbar spelar på plastgräs har med saken att göra, annars hade det definitivt varit högre upp på agendan. Just nu spelar endast 3(!) av de lag som ligger topp 11 i en liga med 16 lag på naturgräs, (MFF, Mjällby och Varberg). Detta borde diskuteras mer, speciellt i en tid där spelschemat är så tight och komprimerat och där skadorna haglar. Dessutom är det så att plastgräs ger såväl en ekonomisk som sportslig fördel. Att Journalister som Patrik Ekwall kan använda meningar som “De springer till kommunen hela tiden så fort de får problem” med HIF som huvudmål för sin attack är varken rättvist eller rättvisande med tanke på att lag med plastmatta kan sänka sina kostnader för underhåll radikalt medan klubbar som HIF har avlönad personal som nästan klipper sin matta med nagelsax. Då har vi inte ens nämnt den sportsliga debatten.

Att Sveriges högsta liga domineras så hårt av lag som spelar på ett underlag som fotboll aldrig hade tänkts spela på är, utan att skräda orden inget annat än en skandal. Det finns de som ständigt kommer med ursäkter för vissa lag som spelar på plastgräs. En av de mest återkommande är att på vissa platser i landet är klimatet och vädret ett hinder. Ja? Man spelar inte Ishockey i Tanzania heller. Antingen spelar man enligt de restriktioner och regler som har bestämts eller så gör man inte det. Dessutom finns det en rimlighet i argumentet om det i praktiken hade varit korrekt. Att Norrköping, Borås och Stockholm skulle ha något intensivt arktiskt klimat i kontrast till andra ställen i landet är bara löjligt. Det är förvisso sant att Sverige är avlångt, men att klimatet skiljer sig så mycket mellan Borås och Helsingborg att det inte går att spela på naturgräs på båda arenor är absurt. Jag är militant motståndare till plastgräs, men i första hand är jag både oförstående och förbannad att vi sedan tidigt 2000-tal nu är så förlamade och bedövade inför faktumet att lag spelar på plastgräs att det inte ens verkar finnas en debatt om underlaget längre.

 

 

200813 Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson och Sirius Yukiya Sugita under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

There is a light that never goes out…

Men när allting runt HIF känns ganska mörkt finns det ett ljus som aldrig slocknar. HIF:s ungdomsverksamhet. En positiv nyhet förmedlades på Fredagen. Inte Regeringens segdragna beslut om ett framtida beslut utan att Jakob Voelkerling Persson förlängt över 2022. Pratade för övrigt med Adil Kizil under en träning om just Jakob. Där blev det ganska snabbt tydligt att Adil och hela Sportgruppen tror extremt mycket Jakob och hans framtid. Han kanske ser lite styltig ut när han springer med sina långa ben, men han har en närmast exceptionell förmåga att lösa problem för sin ålder. Jag vet inte hur många gånger man ser honom göra det oväntade för att på så sätt ta sig ur sin press. Att inte alltid spela hem när han istället kan vända på en femöring, bollen och sin motståndare för att sedan starta anfall. Sån förmåga är viktig att ha när ett av HIF:s största problem i offensiven detta året har varit att man är väldigt, väldigt förutsägbara och enkelt kan kontrolleras. För övrigt känns återväxten betydligt bättre än vad den gjorde för ett år sedan där det kändes som Armin Gigovic kändes lite för ensam ut när det kom till HIF:s Lek och lär-stadie. Det har för övrigt varit jättekul att se att samtliga akademi-spelare som jag har sett på träningarna under sommaren nu har fått speltid. Casper Widell 17 år, den unge mittbacken och för övrigt kapten i sitt ungdomslandslag, Ludvig Carlius 19 år, U-landslagsmannen har flera gånger nu fått komma in på ett innermittfält med väldigt, väldigt hård konkurrens. Sen får man absolut inte glömma bort ytterbacken Emil Hellman också 19 år, som spelade stabilt borta mot Sirius. Jag har berömt Emil tidigare för att han är kompromisslös på träningarna med sitt fysiska spel. I onsdags smällde han på kraftpaketet Alhaji Gero så hårt att denne flög i backen. För en klubb som flera gånger varit svensk fotbolls “Pojke med hål I fickorna”  Så är det här man ska bygga framtiden. Jag tror inte alla kommer blir massiva Europa-försäljningar men jag tror definitivt att vi kommer att se dessa springa runt på Olympias gröna gräs i framtiden.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*