Hjältarna från 99 – Hans Carell

AOH valde under året att uppmärksamma guldhjältarna från 1999 Foto: Bildbyrån

Den 30 Oktober 1999 kunde HIF, efter 58 år, åter stoltsera med von Rosens pokal efter en avgörande seger, mot IFK Göteborg, i sista omgången. Det var HIFs sjätte guld genom tiderna. Och även om bedriften återupprepades 2011 så vill vi på AOH uppmärksamma det faktum att det är 20 år sedan som tusentals Helsingborgare  samlats vid Terasstrapporna för att fira sina hjältar. I denna serien möter ni, på nytt, spelarna och ledarna bakom bragden

Namn: Hans Carell

Ålder: 63 år

Matcher/mål under guldåret: Assisterande tränare

Var bor du nu? Helsingborg

Vad gör du numera? Arbetar kvar i HIF några månader till, därefter pensionering vid 64 års ålder efter närmre 30 år som ledare och spelare i föreningen.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv? Fotbollen har dagligen varit en stor del av mitt liv både sportligt och arbetsmässigt. Genom fotbollen har jag genom åren träffat ett stort antal människor som för alltid kommer vara mina goda vänner. Vinster, seriesegrar och Europa spel har varit fantastiskt, men det är möten med alla härliga fotbollsmänniskor jag kommer minnas mest när man snart lägger ”skorna på hyllan”.

Vad har du för andra hobbies? Kultur och historia, samt att resa ligger mig varmt om hjärtat. Är också en allmän ”idrottsnörd”. Förutom ett fotbolls VM är det t ex inte mycket som slår ett OS i friidrott.

Foto: Bjarki Tordarson

Bästa minnet från Guldåret? Slutsignalen på Ullevi.

Värsta minnet? Daterar sig inte från 1999, utan när vi åkte ur allsvenskan 2016. Det var tungt.

Märkligaste minnet? Ölen tog slut på vägen hem efter guldmatchen i Göteborg och vi behövde mer. Stannade till vid en pizzeria i Halmstad trakten och skulle köpa mer till grabbarna. Ni kan inte köpa öl, utan att beställa pizza blev svaret. Ah, men va fan, vi har precis vunnit SM guld svarade jag något upprörd och förbannad, men kyparen stod på sig. SM guld eller inte, köpa öl utan pizza går absolut inte. Blev en jävla massa pizzor, men öl fick vi!!

Din favorit-HIFare genom tiderna? Alvaro Santos. Dock ser jag Sven Andersson som den enskilt viktigaste spelaren för våra framgångar i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Straffräddningarna vid cupguldet -98 (första titeln på många år som visade att vi kan vinna något), hans avgörande räddningar de sista matcherna -99, samt naturligtvis Inter matchen 2000. Utan Sven hade vi inte nått dessa framgångar.

Hur följer du HIF? Dagligen genom att jag arbetar i klubben.

Vad tycker du om dagens lag? Ett lag med erfarenhet, rutin och några unga spelare som trycker på. Med förhoppningsvis några offensiva tillskott ser det spännande ut.

Hur går det för HIF 2019? Vi klarar huvuduppdraget, dvs att få en placering som innebär att vi spelar allsvensk fotboll även 2020.

Med 10 år som spelare, varav fem i HIFs A-lag,  och 15 år som ledare är det knappast någon som inte vet vem Hans Carell är. Assisterande tränare till Åge Hareide, Nanne, Sören Cratz och Peter Swärdh och även sportchef i ett par år. Lägg till ungdomsansvarig och, sedan 2011, administrativ ansvarig för sporten

LÄS MER OM HANS CARELL HÄR

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*