HIFare i EM: Jere Uronen

150830 Helsingborgs Jere Uronen deppar efter den allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 30 augusti 2015 i Helsingborg. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Jere Uronen, till vardags i belgiska KRC Genk, har blivit uttagen till den finska EM-truppen inför mästerskapet som inleds den 11 juni. Backen är ännu en spelare med HIF-anknytning som kommer att delta i sommarens mästerskap.

Jere Uronen föddes den 13 juli 1994 i finska staden Åbo och inledde sin fotbollskarriär i Turun Palloseura, även känt som bara TPS. Redan som 17-åring, efter blott 19 matcher i a-laget, blev finländaren dock värvad av Helsingborgs IF i en affär värd flera miljoner kronor. Från och med säsongen 2012 kom han konsekvent att bilda ytterbackspar med lika gamla Emil Krafth, som värvades från Öster. De två ytterbackarna återförenades när Sverige mötte Finland i en vänskapsmatch här om kvällen.

I 2016, efter totalt sex mål och 13 assist på 90 matcher i Helsingborg, gick karriären vidare till belgiska Genk. Uronen värvades som vänsterback men har även figurerat som både högerback, mittback och vänstermittfältare vid sina tillfällen i den belgiska klubben. Det har blivit hela 168 matcher, en ligatitel samt två cuptitlar under de drygt fem och ett halvt åren som finländaren varit i klubben, men med ett kontrakt som går ut nästa sommar kombinerat med begränsad speltid de senaste månaderna så känns det inte helt osannolikt att det skulle kunna bli en flytt i sommar för 26-åringen.

I landslagssammanhang gjorde Uronen debut redan som 17-åring i en träningsmatch mot Turkiet. Sedan dess har försvararen gjort 48 framträdanden för sitt Finland och nu blivit uttagen till den EM-trupp som går in i sitt första stora mästerskap någonsin som nation. Danmark, Belgien och Ryssland gör Finland sällskap i Grupp B, som inleds med ett möte mellan Danmark och just Finland i Köpenhamn den 12 juni klockan 18.00. För att överhuvudtaget ha en chans att gå vidare från gruppen krävs minst en tredjeplats, vilket får ses som ganska osannolikt för Finland som är en klar “underdog” i både sin grupp och turneringen som helhet.

Vi på AOH önskar Jere Uronen all lycka och framgång under sommarens EM-slutspel!

5 trackbacks/pingbacks

  1. Kreida från start mot Litauen – Allt Om HIF
  2. HIFare i EM: Uronen med matchvinnande assist – Allt Om HIF
  3. HIFare i EM: Uronen från start när Finland förlorade – Allt Om HIF
  4. HIFare i EM: Uronens Finland med tung förlust – Allt Om HIF
  5. Sammanfattning av HIFare i EM: “Det behövs en föryngring av Janne Anderssons landslag” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*