HIFare i EM: Emil Krafth

210331 Emil Krafth of Sweden during the international friendly football match between Sweden and Estonia on March 31, 2021 in Stockholm. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JM0103

Efter ännu en säsong i engelska Newcastle United är Emil Krafth välförtjänt uttagen till Janne Anderssons svenska EM-trupp. Backen besitter många kvalitéer och kan bidra som både högerback och mittback i det kommande slutspelet.

Emil Krafth föddes den 2 augusti 1994 i Ljungby. Juniorkarriären inleddes i Lagans AIK innan ytterbacken i 2010 anslöt till Östers IF. Växjölaget tränades då av Roar Hansen som utöver Krafth även gav Darijan Bojanic, en annan ex-HIF:are, chansen att slå sig in i laget vid ung ålder. Krafth stod för en imponerande säsong 2011 vilket renderade i en flytt till regerande mästarna Helsingborgs IF inför 2012, trots intresse från många andra klubbar i Allsvenskan.

Som 17-åring gjorde han sedan debut för HIF i ett möte med Mjällby, och lovordades efter matchen av tränaren Conny Karlsson. Det blev totalt 93 matcher, tre mål och nio assist under tre år i HIF för Krafth, som bland annat fick vara med om Europaäventyret 2012 då HIF tog sig till gruppspelet av Europa League.

I augusti 2015 fick högerbacken sedan sin utlandsflytt, då han som nyss fylld 21-åring gick till italienska Bologna. Det blev tre skadedrabbade år i Italien, sedan bar flyttlasset vidare till franska Amiens på lån över säsongen 2018/19. Det blev en lyckad sejour i Frankrike för Krafth som spelade nästan samtliga av sitt lags matcher, vilket fick Amiens att köpa loss smålänningen. Bara en ynka månad efter den affären accepterade dock den franska klubben ett bud på Krafth, värt nästan 60 miljoner kronor, från engelska Newcastle United.

Sedan 2019 har försvararen alltså hållit till i nordöstra England, där han har kontrakt fram till sommaren 2023. Det har blivit blandat med speltid, både som högerback men även som mittback vid ett antal tillfällen. De sista fyra omgångarna av säsongen som precis tog slut fick han dock starta samtliga av, och mot Manchester City blev han dessutom målskytt. Med den goda formen i bagaget är Krafth given i EM-truppen.

I landslagssammanhang har Krafth representerat Sverige på samtliga nivåer, från U17 till A-laget. Debuten för A-landslaget gjorde han i januari 2014, på den årliga januariturnén, och sedan dess har han representerat Sverige 26 gånger varav senast i en träningsmatch mot Estland. Mikael Lustig verkar, något förbryllande, fortfarande ligga före Krafth i rangordningen för svenska högerbackar, men med åldern på sin sida så lär Emils tur inte vara långt borta nu och förhoppningsvis får han chansen någon gång redan under detta slutspel.

Sveriges grupp innehåller Spanien, Polen och Slovakien i vad som får betraktas som en ganska svår grupp. Sverige inleder med att möta Spanien i Sevilla den 14 juni klockan 21.00.

Vi på AOH önskar Emil Krafth all lycka och framgång under sommarens EM-slutspel!

1 kommentar

  1. Vi får hålla tummar & tår för hans stukning häromdagen inte är så allvarlig, så han kan utmana Lustig på riktigt om en startplats i landslagselvan…

1 trackback/pingback

  1. Krafth och Uronen återförenade – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*