HIF-Värnamo “90 minuter utan ordnat spel”

210327 Värnamos Wenderson Oliveira do Nascimento och Helsingborgs Adam Kaied under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Värnamo den 27 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0041

Ett HIF, med halva sin förstauppställning borta på landslagsuppdrag, mötte superettankollegan IFK Värnamo i en andefattig match med slarvigt passningsspel och utan målchanser, som slutade 0-0.

På pappret såg träningsmatchen mot nykomlingen i årets superettan IFK Värnamo, ut som en ganska oviktig match, med tanke på att HIF hade fem av sina ordinarie startspelare borta på landslagsuppdrag. Emellertid är alla matcher viktiga ur olika perspektiv, så det här mötet på mellan de båda superettanlagen hade flera intressanta frågeställningar. Kunde de spelare som ersatte de som var borta, prestera så bra att de på allvar skulle konkurrera om startplatserna ? Var den nye vänsterbacken Bödvar Bödvarsson mogen för att hitta rätt i HIF:s spelmodell ? Skulle Jörgen Lennartsson prova nya spelsystem ? Är Anders Lindegaard given som förstemålvakt? Det skulle bli spännande att se matchen med olika ingångar.

200715 Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter sitt 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

På spelarfronten var utöver de olika landslagsspelarna, Assad al Hamlawi som glädjande nog tycks vara spelklar till premiären mot GIF Sundsvall, Marcus Olsson, Dennis Olsson, Victor Göransson och Casper Widell, borta p g a skador. De senare lär vara spelklara i veckan som kommer. Så startelvan bestod av Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Jakob Voelkerling Persson, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Adam Kaied, Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg, Wilhelm Loeper, Max Svensson och Alhaji Gero (som skulle ersättas av Noel Mbo i paus). Övriga spelare i truppen var Kalle Joelsson, Emil Hellman, Noel Mbo, och ungdomsspelarna Leo Frigell Jansson, Lucas Larsen, Daniel Bergman och Amin Al Hamawi. Adam Kaied såg ut att gå in på Kreidas position, och så skulle Rasmus falla ner ett snäpp och ge honom understöd på det defensiva mittfältet.

I inledningen av matchen var det Värnamo som vårdade bollen bäst. Man visade upp ett bra grundspel, och brassarna Wenderson och Brandon, byggde upp flera fina anfall tillsammans med mittfältaren Oscar Johansson, och försvararen Freddy Winsth. HIF hade inget ordnat spel alls den första kvarten. Värnamo skapade inga vassa målchanser, men sköt ett par tunga skott från distans, som dock inte blev särskilt farliga. Efter en kvart började HIF få ordning på spelet. Det var framförallt Kaied, Loeper, Lundberg och Voelkerling Persson som började pressa Värnamo högt och vinna mycket mer boll. Nu rullade HIF bollen bra inom laget en period, dock utan att komma till några vassa avslut. Man fick till ett par frisparkar utanför straffområdet där man lyfte in bollen på mål, utan att någon HIF:are kom åt den. Max sköt en frispark från 30 meter på målvakten. Återigen var de spelare med mest rutin som man förväntade sig skulle kliva fram och ta ansvar, såsom Rasmus Jönsson, Max Svensson och Alhaji Gero, de som var mest osynliga. 0-0 var helt rättvist efter en händelselös och svag första halvlek.

210327 Värnamos Felix Wennergrund och Helsingborgs Noel Mbo under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Värnamo den 27 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0041

Noel Mbo ersatte som planerat Alhaji Gero i paus, och var mer aktiv, rörligare och snabbare än sin anfallskollega. Andra halvlek var helt lik den första, om än något sämre. HIF hade förtvivlat svårt att få till stånd något ordnat passningsspel. Man slarvade mycket i speluppbyggnaden, och hade långt mellan lagdelarna. Adam Kaied och Wilhelm Loeper var de som jobbade för att vinna boll, och skapa något framåt. Viktor Lundberg, Rasmus Jönsson och Max Svensson lämnade tyvärr bara frågetecken kring sina insatser, under den andra halvleken. HIF skapade inte en enda vass målchans på 92 minuter. Värnamo var närmast segern med en dubbelchans i den 79:e minuten som avslutades med en nick i ribban. Daniel Bergman ersatte Adam Kaied som var en av få HIF-spelare som fick godkänt idag, i den 82:a minuten, men hann knappt röra bollen.         Emil Hellman ersatte Bödvar Bödvarsson, som hade gjort sitt jobb utan att imponera, på vänsterbacken i den 68:e minuten, men gjorde inget större avtryck.

Den här matchen var ett sömnpiller som bara gladde eventuella spioner från de kommande motståndarlagen i superettan.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*