HIF-Hammarby

200802 Helsingborgs Martin Olsson och Mohammed Abubakari försvarar mot Hammarbys Aron Johansson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 2 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0018

HIF var i starkt behov av trepoängare inför hemmamatchen mot Stockholms eget HIF, Hammarby IF, så en vinst mot HIF-kolonin i Bajen hade varit nära nog ovärderlig. Men tyvärr tappade man segern på matchens sista spark. Matchen slutade 1-1 efter ganska stark Hammarbydominans.

Efter Falkenbergs seger mot Örebro igår, var HIF på nedflyttningsplats i den allsvenska tabellen inför dagens hemmamatch mot Hammarby. Bajen som var AoH:s egna guldfavoriter inför den här säsongen, var i en stigande formkurva efter en väldigt svajig inledning på årets säsong. Matchen betydde extremt mycket för bägge lagen. HIF var mer eller mindre piskade att ta tre poäng för att inte fastna i nedflyttningsträsket, och Hammarby behövde tre pinnar för att haka på i guldstriden på allvar. Så det skulle bli spännande att se vilket lag som klarade pressen bäst.

Läget i HIF-truppen var som vanligt väldigt ovisst, med frågetecken på skadefronten för bl a Andreas Granqvist, Anders Randrup, Mohammed Abubakari, Andreas Landgren, Jakob Voelkerling Persson, Joseph Ceesay, Erik Figueroa och Kalle Joelsson. Dessutom sålde man Filip Sjöberg till Dalkurd i veckan som gick. De många skadorna har givetvis bidragit till att Olof Mellberg har haft stora problem med kontinuiteten i laguttagningen, men det är inte enda förklaringen till de ojämna prestationerna i spelet. Efter en stark insats över hela 1-1-matchen hemma mot Örebro förra veckan där man var värda en seger, började man bra i 0-0-matchen i Östersund i därefter, men tappade initiativet helt den sista tredjedelen. Det som sticker ut är att laget har förtvivlat svårt med att skapa långa anfall och vassa målchanser. Så det hoppades vi att man hade jobbat på inför dagens match. Jag såg gärna en repris på fjolårets 2-1-seger mot Bajen på Olympia.

200802 Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 2 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0018

I dagens startelva spelade Alexander Nilsson, Anders Randrup, Martin Olsson, Mix Diskerud, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Brandur Hendriksson, Max Svensson, Rasmus Jönsson, Alex Timossi och Anthony van den Hurk. Det kändes som en väldigt offensiv uppställning med siktet inställt på att göra mål, så det var bara att hoppas det gav önskat resultat. Målvakten Anders Lindegaard kom alltså inte till start och försvarsspelaren Ravy Tsouka satt på bänken. I Hammarby startade för dagen två av lagets fyra f d HIF-spelare, Abe Khalili och Alexander Kacaniklic.

Gästerna tog tag i taktpinnen de första fem minuterna och skapade bl a en hörna som blev resultatlös. HIF försökte lyfta upp spelet och få igång ett presspel, men Bajen var starka och tryckte tillbaka hemmalaget. Det närmaste ett anfall HIF kom var i nionde minuten när Abubakari bröt ett uppspel och passade van den Hurk som vinklade skottet utanför.I sekvensen efter blev Henriksson varnad efter en protest.I den 13:e minuten fick Bajen till ett fint anfall med ett par kortpassningar i boxen, men där Rodic sköt utanför. Det gick ganska långsamt när HIF väl hade bollen och passningsvägarna skars lätt av av Hammarbyspelarna. Bajens anfallsspel var snabbt och rörligt och i den 18:e minuten kom Aron Johansson nästan ren i mitten på ett fint instick, men två HIF:are fick precis undan bollen i sista stund. Så i den 20:e minuten slog blixten ner från en klar himmel. Ur ingenting tog HIF ledningen på ett ganska lamt distansskott av Max Svensson med fel fot, högerfoten. Hammarbymålvakten tappade in bollen, med ett ingripande som räknas som schabbel. HIF behöver tur, så det målet räknas in på det kontot. Efter målet fortsatte dock Bajen att dominera och i den 25:e minuten sköt man strax utanför efter ett fint kortpassningsspel. Abubakari fick en varning för protest. Bajenspelarna var fysiskt starka så de vann alla närkamper mot de lite tunnare HIF.arna. Randrup blev varnad efter en kapning efter en halvtimmes spel. På den efterföljande frisparken sköt Khalili högt över.

200802 Helsingborgs Brandur Hendriksson och Max Svensson jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 2 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0018

Hammarby bosatte sig på HIF:s planhalva en period och fick till en hörna och ett par farliga instick framför mål, men utan resultat. Den något enfärgade domaren som inte hade blåst en enda frispark för HIF så långt, var på väg att fria även  när Junior gick in med dobbarna och skadade Abubakari så illa att han fick bryta matchen, men linjedomaren grep som tur var in och insisterade på ett gult kort som domaren motvilligt delade ut en varning med. Armin Gigovic ersatte Abubakari som fick hjälpas av planen. Hammarby pressade tillbaka hemmalaget resten av första halvlek. Fotboll är inte alltid logisk. HIF ledde med 1-0 efter en kraftig Hammarbydominans. Men det är bara att tacka och ta emot så långt.                 Andra halvlek började som den första hade slutat med starkt tryck av Hammarby. Men efter 50 minuter lyfte HIF upp spelet och fick till ett par fina anfall. Rasmus Jönsson var ytterst nära att göra 2-0 på ett markskott som Hammarby-målvakten precis kom ner på och tippade till hörna. Sen svängde spelet igen och i den 55:e minuten gjorde Alexander Nilsson en fantastisk reflexparad på en nick från nära håll. Spelet jämnades ut och i den 65:e minuten ersattes Hendriksson av Jakob Voelkerling Persson. Bojanic fick inte glädjen att göra mål mot sitt gamla lag, då HIF-muren blockerade hans frispark i den 69:e minuten. Nu var det oroväckande mycket Hammarby en period igen, men HIF-försvaret var stabilt, även om de tvingades sjunka djupt. Hela HIF-laget gick ner på försvar, och tvingades mest till att rensa. Även om Bajen dominerade matchbilden helt slarvade man en hel del och blev alltmer frustrerade.

I den 80:e minuten gjorde Alexander Nilsson ännu en fin räddning på Ludvigssons närskott. I den 83:e minuten fick HIF en hörna på ett av få anfall, efter ett skott från Timossi som hade varit osynlig större delen av matchen. I sekvensen efter gjorde än en gång Nilsson en fin räddning i HIF-målet. Nu mobiliserade HIF-laget de få krafter man hade kvar och gjorde vad man kunde för att lyfta upp spelet. Mellberg gjorde ett dubbelbyte och ersatte Max och van den Hurk med Assad al Hamlawi och Emil Hellman, för att de skulle kunna löpa och dra isär Bajenförsvaret. Så kom dessvärre kvitteringen till 1-1 i den sista matchminuten efter ett intensivt tryck av Bajen, när Ludvigsson fick fram en tå på en boll efter en hörna. Turen mot Örebro vändes i otur. Hammarby var det klart bättre laget men HIF var femton sekunder från en livsviktig trepoängare.

Den obefintliga domarinsatsen skapade, med all rätt, en viss frustration på HIF-bänken. Tyvärr innebar detta att Olof Mellberg åkte på ett rött kort och att vår assisterande tränare, Thomas Gabrielsson, var den som fick nöjet att avsluta matchen från tränarbänken. Tilläggas bör att domare Ladebäck lyckades, utöver det röda kortet, hitta ytterligare sju gula kort i en match som bör betecknas som allt annat än ojuste…

 

Matchfakta:

HIF-Hammarby          1-1       (1-0)

Mål HIF:                     Max Svensson

Varningar HIF:           Mohammed Abubakari, Anders Randrup, Brandur Hendriksson

Byten HIF:                 Abubakari ut, Gigovic in (40), Hendriksson ut, Voelkerling-Persson in (65)

van den Hurk och Max svensson ut, Assad al Hamlawi och Emil Hellman in (87)

Spelarbetyg:

Alexander Nilsson                     3

Anders Randrup                       2

Martin Olsson                           3

Mix Diskerud                            3

Adam Eriksson                        2

Mohammed Abubakari            3

Brandur Hendriksson              3

Rasmus Jönsson                    2

Max Svensson                        2

Alex Timossi                           1

Anthony van den Hurk            2

Armin Gigovic                         2

 

 

 

 

 

 

 

1 trackback/pingback

  1. AOH summerar Augusti – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*