Mohammed Ali Rubi Kweder. Lägg namnet på minnet. Det är nämligen just Mohammed som är HIF senaste landslagsman – under förutsättning att anfallaren får debutera i P16-landslagets möte mot Portugal i morgon kväll. Oavsett så är sagan om ynglingens resa till en svenska landslagstruppen redan rätt fantastisk. 

 

När Sveriges P01-landslag i fotboll hade sin första samling på Bosön förra sommaren fanns Mohammed Ali Rubi Kweder inte med i truppen. Det berodde knappast på anfallarens kvalitet utan snarare att han ännu inte var svensk medborgare. Under hösten föll medborgarskapet på plats och sedan dess har 16-åringen medverkat på två träningsläger och när P16-landslaget nu samlas för en fyrnationsturnering i Portugal är Mohammed en utav 20 uttagna spelare.

Redan i morgon kan Mohammed Ali Rubi Kweder få debutera för det Svenska landslaget Foto:Bildbyrån

Att Mohammed Ali Rubi Kweder fortfarande står noterad för noll landskamper är i sig inget märkvärdigt, då han som tidigare nämnt mottog sitt medborgarskap först i höstas. Det var nämligen först i december 2013 som en då tolvårig Mohammed kom till Sverige och Norrland – efter att familjen flytt det krigsdrabbade Syrien och, den allt för välkända staden, Aleppo. Där spelade talangen i en klubb som heter Al-Ittihad och spelar i högstaligan. Mohammed spelade i klubbens 97/98-lag innan kriget kom och familjen tvingades fly. Anfallaren slutade med fotboll under 2-3 år men när Mohammed tillslut hamnade i Sverige, och Kristianstad, sommaren 2014 snappade Kristianstad BoIS upp ynglingen. Klubben hade då blivit tipsade om hans kvaliteter av tränaren i Skellefteå FF där familjen först bodde när man anlände från det krigshärjade Syrien.

HIFs guldlag från 2016 där både Alex och Mohammed ingick Foto:Ungdomsfotboll.se

 

Mohammed och hans familj bor fortfarande kvar i Kristianstad men numera tillhör anfallaren HIF dit han kom i vintras efter att klubben haft honom som sommarproffs något år tidigare. HIF hade stött på spelaren när man mötte Kristianstad i en DM-final och Mohammed gjorde två mål i matchen. Man beslutade att bjuda hit honom och på den vägen är det.
Att 16-åringen har kvaliteter utöver det vanliga visade han redan förra sommaren när han ledde HIF till seger i Elite Hotel Cup (Inofficiella SM för 15-åringar) där han valdes till turneringens bästa målskytt tillsammans med Brommapojkarnas Fredrik Hammar. Båda stod för åtta mål var.

Även Alex Timossi Andersson är uttagen till turneringen i Portugal 4-9 Maj Foto:Bildbyrån

 

Anfallaren, som beskrivs som en spelare med bra teknik, god spelförståelse och bra speed, huserar numera i HIFs U17-lag men tränar även, emellanåt, med vårt U19-lag. Och nu gör han alltså Alex Timossi Andersson sällskap till 4-nationsturneringen i Portugal där Sverige ställs mot Portugal, Ryssland och Turkiet.

 

Källor: Svensk Fotboll, 24 Kristianstad och Ungdomsfotboll.se

Föregående inlägg En sjättedel är spelad…
Nästa inlägg AOH summerar omgång 6

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: