En sjättedel är spelad…

En sjättedel av serien är nu avklarad och redan nu börjar man kunna urskilja toppen från botten. I slutet av Mars tippade vi en, tilltänkt, sluttabell och givetvis är vi nyfikna på hur lagen presterat i förhållande till den. Här har ni analysen – svart på vitt!

Vilka har levererat? Vilka har överraskat? Och – inte minst – vilka har underpresterat så här långt i årets upplaga av Superettan?


 

AOHs tips inom parantes:

 

16. Norrby (16)

Har fortfarande inte inkasserat någon seger och lär ligga sist för att stanna. Ett ynka mål och två inspelade poäng varav båda inkasserade på hemmaplan. Senast 0-3 i baken mot bottenkonkurrenten Åtvidaberg. Här krävs ett underverk för att Borås andralag skall kunna lyfta.

 

15. Falkenberg (6)

Raset verkar fortsätta trots att man ändå har en så pass bra trupp att man bör ligga på den övre halvan. Precis som Norrby så jagar man säsongens första vinst och i FFF verkar både målskytte och disciplin vara problemet. Lånet från Elfsborg, Victor Götesson har gjort två mål och det är lika många röda kort som laget fått syna på de inledande fem omgångarna.

 

14. Åtvidaberg (12)

Sitter på en trupp med mycket potential men saknar en stabil grund av rutinerade spelare. Åkte på stordäng, mot Värnamo, i premiären och sen levererat mediokra insatser mot såväl Frej som Örgryte. Även hos ÅFF verkar disciplinen vara ett problem med 13 gula och två röda på fem omgångar. Tog sig dock i kragen senast och slog tillbaka bottenkonkurrenten, Norrby, med klara 3-0 på bortaplan.

Segern senast gav Roar Hansen lite andrum. Annars har den förre HIF-tränaren en tuff uppgift framför sig i år Foto:Bildbyrån

 

13. Frej Täby (14)

Laget som Ola Selmen, lite ironiskt, kallade ”Stockholms Stolthet” lever kanske inte riktigt upp tillnamnet såhär långt. Nyförvärvet, från Varberg, Peter Nsima gör vad han kan på topp och har målat vid två tillfälle men laget saknar turen att avgöra matcher. Började annars bra med en pinne mot Gefle och uddamålsvinst mot Åtvidaberg. Sen har det hackat på poängkontot. Till deras försvar bör dock nämnas att man mött både BP och Öster som båda huserar i toppen av serien.

 

12. Syrianska (15)

Kvalade sig kvar redan förra säsongen och lär få det tufft även i år. Har dock inte fallit ur ramen under någon match och plockade en fin skalp när man slog Gais på hemmaplan. Syrianska lider dock av extrem ineffektiviteten framåt. Man har för det mesta skapat mer chanser än motståndarna, men haft svårt att sätta dit bollarna samtidigt som några enkla misstag har kostat bakåt.

 

11. Gefle (1)

Såg på pappret ut som ett topplag men har helt tappat det i inledningen. Bara Örgryte har släppt in fler mål än Gävle-laget och säsongens bottennapp kom på hemmaplan, mot Värnamo, när man låg under med 0-5 innan man snyggade till siffrorna något på slutet. Förlorade mot Dalkurd senast. Där, och då, stod det rätt klart att Gefle, troligtvis, inte är något självklart topplag.

Förlusten mot Dalkurd visade att Gefle får svårt att nå toppen i år. Seriens besvikelse så här långt Foto:Bildbyrån

 

10. Gais (5)

Mittenlag förra säsongen men har gjort en del riktigt bra värvningar inför denna säsongen. Inlett serien svagt och bara plockat en trepoängare (mot Falkenberg på bortaplan). Har dock visat upp ett stabilt försvarsspel men känns tunna framåt. Tre ynka mål på fem matcher duger inte om man skall vara med och slåss i toppen.

 

9. Varberg (9)

Förra säsongen nådde Varberg en femte plats. Laget kan nå högre då de är extremt stabila men saknar kanske det där ”lilla extra” framåt för att nå en topplacering. Gjorde en grym upphämtning mot HIF och snodde även en poäng mot Dalkurd. Känns som att de kan vara på gång även om 1-1 senast, mot Syrianska, var ett bakslag.

 

8. Örgryte (7)

Förra årets tabellnia siktar betydligt högre denna säsongen. Men precis som på försäsongen så är det för mycket upp och ner i prestationerna. Segrar mot Varberg och Åtvidaberg har följts upp av storförluster mot BP (0-3) och Trelleborg (0-6). Supportrarna skriker redan efter Marcus Lantz avgång men poängen senast, mot Öster, tyder ändå på att det finns kvalitet i laget.

Marcus Lantz har det tungt i ÖIS efter några storförluster Foto:Bildbyrån

 

7. Degerfors (11)

Visade i cupspelet att man kan slå vilket lag som vid en bra dag men håller troligtvis inte över en hel säsong. Inledde med tre raka utan förlust men tappat mot slutet. Såg extremt bleka ut senast, mot HIF, och skadan på Oskar Klasson kan påverka negativt i fortsättningen av serien.

 

6. Trelleborg (4)

Gick riktigt bra på försäsongen och visade med förra årets sjundeplats att man har i toppen att göra. Inledde lite trevande men känns spontant som seriens formstarkaste lag i dagsläget. 6-0 mot Örgryte och nu 4-0, mot Värnamo, igår imponerar. Har dessutom seriens skyttekung i 33-årige Salif Camara Jönsson som stått för åtta av lagets tretton mål denna säsongen. Definitivt på väg uppåt!

Salif Camara Jönsson imponerar stort och leder skytteligan överlägset Foto:Bildbyrån

 

5. Värnamo (13)

Christian Järdlers lagbygge chockade samtliga i inledningen av serien men har börjat mattas av allt eftersom. Krossade både Gefle och Åtvidaberg och förlorade med uddamålet mot BP. Det visar att Värnamo, anförda av åldermannen Pär Cederqvist, kan leverera i sina bästa stunder. 0-4 mot Trelleborg på hemmaplan kan dock innebära att verkligheten har hunnit i fatt det unga laget.

 

4. HIF (3)

Ett helt nytt lagbygge med en mix av ungt och gammalt. Obesegrade efter fem omgångar och i senaste matchen, mot Degerfors, fick vi äntligen se hur laget kan dominera en match. Onödiga poängtapp, mot Varberg och Gais, visar att det finns mer att kräma ur truppen. Vågar PeO och Chrisse att fortsätta ge ungdomarna förtroende så kan detta bära hela vägen tillbaka till Allsvenskan. Seriens främsta mittfältare i Andreas Landgren men behöver bli effektivare framåt.

Andreas Landgren har växt ut till en nyckelspelare i HIF denna säsongen Foto:Bildbyrån

 

3. Öster (10)

Klassiskt lag som är nykomlingar i serien men spelat extremt respektlöst i inledningen av serien. Enda förlusten har inkasserat mot Dalkurd, på bortaplan, och det skall man inte skämmas över. Har en stark trupp och kan klamra sig kvar på den övre halvan om man kan få igång målskyttet och inte bara förlita sig på David Johannesson.

 

2. Dalkurd (2)

Slutade fyra i fjol och försäsongen visade att laget höjt sig ytterligare ett snäpp i år. Överlägsna favoriter till seriesegern men verkade ha svårt att axla den rollen i början på säsongen. Dock fortfarande obesegrade och har nu fått upp ångan med två raka segrar, mot Öster och Gefle. Är i toppen för att stanna.

 

1.Brommapojkarna (8)

Ung trupp med en viss Olof Mellberg bakom spakarna. Visade i cupspelet att man har mycket fotboll i sig och inlett serien strålande. Kryssade, mot Dalkurd, i premiären men sen levererat fyra raka segrar och bara ett insläppt mål. Ska bli spännande att följa och se om man klarar av att hålla den höga nivån ytterligare några omgångar

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*